Siyaset Anadile karşı değiliz daha ilerisini önerdik!

Anadile karşı değiliz daha ilerisini önerdik!

16.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, dün Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre’ı kabul etti

Anadile karşı değiliz daha ilerisini önerdik

Kılıçdaroğlu, TBMM’deki makam odasında dün Buquicchio ve Flautre ile ayrı ayrı görüştü. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmelerde, AB-Türkiye ilişkileri, insan hakları, basın özürlüğü, yargı bağımsızlığı ile uluslararası ilişkiler konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Görüşmelere, CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu, Umut Oran, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen de katıldı.
Alınan bilgilere göre Flautre, CHP’yi anadilde savunma olarak bilinen tasarıya karşı çıkması nedeniyle eleştirdi ve “Anadilde savunmaya karşı çıkmanız çok yanlıştı, bir anlam veremedik” dedi. Kılıçdaroğlu’nun ise, “Nereden bilgi aldıysanız yanlış söylenmiş. Karşı çıkmadık, daha ilerisini önerdik” dediği belirtildi.
Buquicchio’nun ise Kılıçdaroğlu’na Anayasa Uzlaşma Komisyonu ile Venedik Komisyonu’nun ortak çalışması önerisini yaptığı, CHP’nin de bu öneriyi desteklediği ifade edildi. Buquicchio’nun, “Başkanlık sistemi otoriter bir rejime götürecektir. Hiçbir AB ülkesinde başkanlık yok. Yarı başkanlık sistemi uygulanan Fransa’da bile otoriter bir eğilime gidildiği görülüyor. HSYK’nın başında Adalet Bakanı bulunması da doğru değil. Kurul üyelerinin en yarısı kendi meslektaşlarınca seçilmeli” dediği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun da, “Özgürlükleri kısıtlayıcı konularda yapıcı önerileri destekleyeceğiz. Ancak hükümet darbe yasalarının değiştirilmesine sıcak bakmıyor” dediği bildirildi.
Buquicchio’nun, “2010 referandumuna desteğimizi sorguluyoruz. Gelinen sonuç bizi şaşırtıyor. 4. paket yargının hızını ve adil işleyişini bir adım geriye götürecektir” dediği ifade edildi.
Her iki konuğun da ortak olarak, “Yargı paketlerinin içinin boş olduğu konusunda endişemiz var. 4. yargı paketinin de çözüm olmayacağını düşünüyoruz. Sadullah Bey süreci yapıcı olarak götürüyor ancak sonuç beklendiği gibi olmuyor” dediği kaydedildi. Her iki isim, tutuklu gazetecilerin bazı hükümet üyeleri tarafından “terörist” olarak sunulmasını da eleştirdi.

Haberin Devamı

‘Demirel’in durumu iyi’
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, özel bir hastanede tedavi gören partisinin eski Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi ile eski bakanlardan Şahin Ulusoy’u ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, aynı hastanede tedavi gören 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in sağlık durumu hakkında da bilgi aldı. Kılıçdaroğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın sağlığının çok iyi olduğu ifade edildi. Erken teşhis konulması tedavinin kısa sürede, olumlu sonuçlanmasını sağlamış, bundan ötürü çok mutlu oldum” dedi.
ANKARA Milliyet