Siyaset Anahtar listeyi 20 aday deldi

Anahtar listeyi 20 aday deldi

19.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Parti Meclisi için Kılıçdaroğlu’nun 104 kişilik anahtar listesinden üç büyük kentin il başkanına hazırlattığı “maymuncuk” liste büyük fire verdi. Parti Meclisi üçte iki oranında değişti. Kılıçdaroğlu’nun 10 günlük süre içinde yeni MYK’sını belirlemesi bekleniyor

Anahtar listeyi 20 aday deldi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “değişim ve yenilenme” sloganıyla gittiği 35. Olağan Kurultay’da partinin en üst karar organı olan Parti Meclisi’nde (PM) üçte iki düzeyinde bir yenilenme yaşandı. Kılıçdaroğlu’nun üç büyük kentin il başkanına hazırlattığı “maymuncuk” listeyi 20 ismin delmesi büyük şaşkınlık yarattı. Genel başkanlık görevi boyunca Kılıçdaroğlu’nun en yakınındaki isimlerinden olan Genel Sekreter Gürsel Tekin 245 oyla 86., Enis Berberoğlu ise 241 oyla 90. sırada kaldı ve PM’ye giremedi. Partinin yeni yüzü ve ekonomi politikalarının mimarı Selin Sayek Böke 691 oyla en büyük oyşu alan isim oldu. Kılıçdaroğlu’nun 10 günlük süre içinde A Takımı’nı belirlemesi bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun yeni MYK’sına Öztürk Yılmaz, Gaye Usluer, Hakkı Suha Okay, Çetin Osman Budak ve Ali Öztunç’u alabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

CHP’nin 35. Olağan Kurultayı’nın ikinci gününde Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin seçimi, anahtar listenin hazırlanması sürecinde yaşanan sıkıntılar ve parti içinde farklı grupların çekişmeleri nedeniyle oy verme işlemine saat 19.00’da geçilebildi. Oy sayım işlemi ise dün sabah 05.00’te tamamlandı.

Üç büyük il tepkisi

Kılıçdaroğlu’nun 104 kişilik anahtar listesini belirlemesinin ardından bu anahtar listede yer alan yaklaşık 30 ismin korunması şartıyla İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, Ankara İl Başkanı Adnan Keskin ve İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel’e delegeler arasında “maymuncuk” olarak tabir edilen 60 kişilik ikinci bir liste hazırlatması delegelerin önemli bölümünde tepkiyle karşılandı. Üç büyük ilin diğer illeri dışlayan liste tercihleri ve listenin iç çekişmeler nedeniyle bir türlü hazırlanamamasının, anahtar listede olamayan adayların propaganda imkanlarını artırdığı, delegenin bazı isimleri çizebileceği kulislere yansımıştı. Listenin il başkanlarına emanet edilmesinden rahatsız olan bazı belediye başkanlarının, belli isimlerin çizilmesi sürecinde etkin rol oynadığı bilgisi de kulislere yansıdı.

Haberin Devamı

En büyük sürpriz Tekin

Özellikle “maymuncuk” listede yer alan isimlerden daha az tanınır olanlar büyük oranlarda çizilirken, parti içi çekişmenin odağındaki isim haline dönüşen Genel Sekreter Gürsel Tekin, sürpriz şekilde geçerli bin 77 oyun yalnızca 245’ini alarak 86. sırada kaldı. Diğer MYK üyesi Enis Berberoğlu da 241 oyla 90. sırada kaldı ve PM’ye giremedi. Kendi talepleriyle aday olmayan MYK üyeleri Ercan Karakaş, Sencer Ayata, Yakup Akkaya ile anahtar listede yer alamayan Seyhan Erdoğdu, Mehmet Bekaroğlu, Nihat Matkap ve Faik Öztrak ile birlikte 7 Haziran ve 1 Kasım seçim yükünü çeken dokuz MYK üyesi, partinin yeni vitrininde yer almayacak. Kurultaya PM üyesi sıfatıyla giren 39 isim de yeni Parti Meclisi’nde kendilerine yer bulamadı.

En yüksek oy Böke’ye

Partinin yeni isimlerinden ekonomi bildirgesinin mimarı Selin Sayek Böke, kurultayda 691 oyla en yüksek oy alan isim oldu. Böke’yi 603 oyla eski İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, 595 oyla Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, 546 oyla eski İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, 526 oyla Ankara Milletvekili Necati Yılmaz ve 523 oyla Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba takip etti.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesini biri Bilim Yönetim Kültür Platformu (BYKP) üyesi olmak üzere 20 isim deldi. Bu isimler Fikri Sağlar, Necati Yılmaz, Aykut Erdoğdu, Gürsel Erol, İlhan Cihaner, Ali Özcan, Mehmet Tüm, Eren Erdem, Ali Öztunç, Mehmet Ali Çelebi, İdris Yıldız, Gamze Akkuş İlgezdi, Orhan Sarıbal, Hakkı Akalın, Mevlüt Dudu, Aylin Nazlıaka, Yıldırım Kaya, Gülizar Biçer Karaca ile Yaşar Seyman oldu. BYKP listesinden ise Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer PM’ye girdi.

Listeyi delen isimlerin hem tabanda hem kamuoyunda popüler isimler olması dikkat çekerken, PM’de milletvekili grubunun ağırlığı da artmış oldu.

Delegeden çizik yiyenler

Anahtar listede yer alıp PM’ye giremeyen isimler ise şöyle: Ekrem Kerem Oktay, İrfan Önal, Mustafa Öztaşkın, Cenk Sidar, Kazım Sönmez, Hüseyin Kutsi Tuncay, Kazım Umdular, Cengiz Topel Yıldırım, Ahmet Nazif Yücel, Ahmet Akın, İhsan Alpaslan, Uğur Arslan, Seyfullah Beysülen, Doğan Çakmak, Deniz Demir, Şeyma Dumrul, Okan Gaytancıoğlu, İştar Gözaydın Savaşır.

Haberin Devamı

Genel başkanlık niyetini devam ettirdiği bilinen Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin en yakınındaki isimlerden Haluk Pekşen yedek 3., Tanju Özcan ise yedek 15. sırada kalarak listeyi delemedi.

Kotalar uygulanamayacak

Parti tüzüğünde yer alan bir ismin seçilebilmesi için delege tam sayısının 1/5’inden fazla oy alması şartı nedeniyle cinsiyet ve gençlik kotaları tam anlamıyla uygulanamayacak. Tüzükte belirtilen 255 barajını 19 kadın ve iki genç aday geçebildi. Parti tüzüğü bu barajın karşılanmış olması durumunda 20 kadın ve altı gencin PM listesine girebilmesine olanak tanıyor. Böylece gençlere ve kadınlara daha fazla yer verme vaadiyle seçimlere giren Kılıçdaroğlu’nun delegelerden bu konuda tam onay alamadığı tabloya yansımış oldu.

Haberin Devamı

Gözler yeni MYK’da

Yeni PM’nin ilk toplantısını bu hafta yapması bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun 10 gün içinde yeni MYK’sını ilan edeceği belirtiliyor. Son kurultayda aldığı yetkiyle MYK’yı daraltabilecek olan Kılıçdaroğlu’nun 10-12 üyeli bir MYK tasarladığı ifade ediliyor.

Kulislerde Hakkı Suha Okay’ın örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcılığına getirileceği, bu görevi yürüten Tekin Bingöl’ün ise Gürsel Tekin’den boşalan genel sekreterliğe kaydırılabileceği konuşuluyor.

Ayrıca Faik Öztrak’tan boşalan iş dünyası ile ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcılığına Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, dış politikadan sorumlu genel başkan yardımcılığında Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcılığına Ordu Milletvekili Seyit Torun, medya ile ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcılığına ise Ali Öztunç’un getirilebileceği belirtiliyor.

Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan’ın görev yerlerini koruması beklenirken Gaye Usluer, Bülent Kuşoğlu, Candan Yüceer ve Özkan Yıldız gibi isimlerin MYK’ya girebilecekleri ifade ediliyor.

Anahtar listeyi 20 aday deldi
Tekin: KİMSEYE Kırgın değilim


Anahtar listede olmasına karşın, delegelerden yeterli oy alamayan Genel Sekreter Gürsel Tekin, “Siyaset nöbet değişimidir. Kimseye kırgınlığım yok Burada ben yıllardır partide mücadele eden bir insanım. 6 yıldır bu makamlarda mevkilerde görev yaptım. Milletvekiliyim, yapacağım çok şey var. Hemen hemen son üç kurultayda en az oyu alan siyasetçilerdenim” dedi. Berberoğlu ise, “Ben CHP’ye üye olduğumda, bu partinin örgütü lütfetti ve beni PM’ye seçti. Oradan da MYK’ya girdim. Bu partinin bana değil, benim CHP’ye ihtiyacım var. Ama daha da önemlisi tıpkı gençliğimde olduğu gibi bu partinin militanıyım. Bu bir nöbet değişimidir. Daha genç, başarılı arkadaşlar gelmiştir, hepsine başarılar diliyorum” ifadesini kullandı.
İşte yeni parti meclisi

Selin Sayek Böke 691, Erdal Aksünger 603, Fikri Sağlar 595, Ali Özgündüz 546, Necati Yılmaz 526, Veli Ağbaba 523, Aykut Erdoğdu 495, Devrim Kök 492, Haluk Koç 482, Gürsel Erol 454, Candan Yüceer 451, Hakkı Suha Okay 438, Seyit Torun 434, İlhan Cihaner 433, Ali Özcan 422, Mehmet Tüm 414, Bülent Tezcan 413, Mustafa Moroğlu 411, Eren Erdem 410, Sezgin Tanrıkulu 406, Ali Öztunç 405, Çetin Soysal 404, Tekin Bingöl 379, Mehmet Ali Çelebi 378, İdris Yıldız 364, Bülent Kuşoğlu 359, Öztürk Yılmaz 358, Gamze Akkuş İlgezdi 354, Gülseren Onanç 349, Çetin Osman Budak 346, Kamil Okyay Sındır 345, Haydar Akar 342, Zeynep Altıok 340, Orhan Sarıbal 338, Hakkı Akalın 336, İdris Akyüz 336, Mevlüt Dudu 335, Aylin Nazlıaka 332, Sibel Özdemir 330, Turan Hançerli 330, Yıldırım Kaya 330, Hüsnü Süslü 329, Yasemin Öney Cankurtaran 325, Gülizar Biçer Karaca 319, Yaşar Seyman 310, Emre Çam 310, Gamze Taşçıer 306, Canan Kaftancıoğlu 301, Sera Kadıgil 290, Tuğba Ütebay 272, Ferihan Karasu 267, Sevda Erdan Kılıç 264. Bilim Yönetim Kültür Platformu listesinden PM’ye Prof. Dr. Özkan Yıldız, Prof. Dr. Gaye Usluer, Dr. Ayşe Eser Danışoğlu, Prof. Dr. Lale Karabıyık, Prof. Dr. Caner Yenidünya, Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, Doç. Dr. Alper Keten ve Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan girdi.

Yedek üyeler
PM’nin 15 yedek üyesi ise şöyle sıralandı:
Berhan Şimşek 327, Kadir Gökmen Öğüt 319, Haluk Pekşen 317, Memet Yula 317, Ekrem Kerem Oktay 316, İrfan Önal 316, Okan Gaytancıoğlu 315, Onursal Adıgüzel 306, Atilla Kart 300, Atilla Taş 299, Kazım Sönmez 296, Hüseyin Yıldız 285, Durdu Özbolat 293, Ahmet Akın 293, Tanju Özcan 288.

Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri
Uğur Bayraktutan 539, Saniye Barut 519, Ahmet Ersen Özsoy 484, Şehrazat Mercan 464, Gülsüm Filorinalı 434, Ali Hikmet Akıllı 422, Turan Aydoğan 421, Mahir Polat 404, Selahattin Emre 360, Mustafa Serdar Soydan 345, Hüseyin Aydoğdu 332, Sezgin Kaya 321, Ahmet Zeytünlü 312, Süleyman Bülbül 308 ve Celal Çelik 292.