Siyaset 'Anayasaya göre iş ve işlem yapın'

'Anayasaya göre iş ve işlem yapın'

02.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti Sözcüsü Ünal’ın eleştirilerine yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Biz Cumhurbaşkanı ve Ak Parti’yi anayasaya uymaya çağırıyoruz. Erdoğan, anayasa hükümlerine göre işlem yaparsa, meşruiyetinden bahsetmeyiz” ifadelerini kullandı

Anayasaya göre iş ve işlem yapın

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, ‘Türkiye’yi uçuracağız’ vaadinde bulunanların bütçe açıklarını kapatmak için “zam üstüne zam” yapmaya başladığını, Türkiye’nin uçacağı yerde zamların havada uçuştuğunu söyledi.

Haberin Devamı

Altay, dün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Ak Parti Sözcüsü Mahir Ünal’ın CHP’ye yönelik eleştirilerde bulunduğunu anımsatarak, “Biz, Cumhurbaşkanı’nı ve Ak Parti’yi anayasaya uymaya çağırıyoruz. Erdoğan, anayasaya riayet etse, anayasanın hükümlerine göre iş ve işlem yapsa, biz Erdoğan’ın meşruiyetinden bahsetmeyiz” diye konuştu. Altay, “Kaynağını anayasadan almayan bir yetkiyi kimse kullanamaz. Ak Parti ve Erdoğan yönetiminde devlet çürümüştür. Adaleti öldürmek suretiyle Ak Parti ve Erdoğan Türkiye’yi zehirlemiştir” değerlendirmesini yaptı.

‘Vahim üstü durum’

Türkiye’nin eğitim, ekonomi ve adalette geldiği noktanın “vahim üstü” olduğunu öne süren Altay, “Eğitimi çökerttiler, çocuklar altında kaldı; ekonomiyi çökerttiler, millet altında kaldı; adaleti çökerttiler, Türkiye altında kaldı. Bu bir iflas belgesidir. Erdoğan, Türkiye için zararlı bir unsur haline gelmiştir” dedi.

Haberin Devamı

Eğitim sistemine ilişkin de eleştirilerde bulunan Altay, 8. sınıfı bitiren 253 bin kişinin şu an açıkta olduğunu bildirdi. Temel Yeterlilik Testinde öğrencilerin “döküldüğünü” aktaran Altay, eğitimdeki bu tabloyla Türkiye’nin kalkınmasının, büyümesinin, güçlenmesinin mümkün olmadığını iddia etti. Altay, “Eğitimdeki bu vahim tablo ile Ak Parti’nin yüzleşmesi lazım” diye konuştu.

‘Korkutan tablo’

Hükümetin, bütçe açıklarını kapatmak için, “zam üstüne zam” yapmaya başladığını savunan Altay, “Bütçe açıklarını kapatmak için zam yapmayın, tasarruf yapın. Saraydan başlayarak tasarruf yapın. Cumhurbaşkanı, TBMM’ye bile 500 polis ile geleceğine, Meclis’in tepesinde 10 tane helikopter uçuracağına, zamları minimize etsin” diye konuştu. Türkiye’nin uçacağı yerde zamların havada uçuştuğunu belirten Altay, şunları söyledi:

Dolar dikiş tutmuyor ve bunun bedelini Erdoğan, damat ödemiyor. Dolardaki bu rakam, ekonomiyi felç etmeye yeter. Artık durumdan patronlar da şikayetçi. Bu bir yangın işaretidir. Ekonomideki bu olumsuz gelişmelerin cebe yansıması 6 ay sonra ortaya çıkacak. 6 ay sonraki Türkiye tablosu beni korkutuyor, ürkütüyor. Eskiden fırınlarda askıda ekmek olurdu. Artık gaz satış noktalarında askıda doğalgaz, askıda elektrik kartları da koysunlar. Yoksa bu millete önümüzdeki kış bir cehennem olacak. Türkiye’de insanların soğuktan donacağı bir tabloyu öngörüyorum. Kışa girmeden bu fütursuzca gidişe yönelik tutumunuzu ortaya koymazsanız, bu kış özellikle düşük gelir grubuna mensup aileler için bir felaket ve facia olacak.”

Haberin Devamı

Altay, bir soru üzerine, CHP’de kurultay sürecinin mahkemeye taşınmayacağına inandığını belirterek, “Hiçbir CHP’linin, partisini mahkeme koridorlarına taşıyacağına inanmam, ihtimal vermem” dedi. Bir başka soru üzerine, “Enis Berberoğlu’nun, şimdi dışarıda olması gerekirdi” diyen Altay, bu konunun “TBMM’nin onuru ve itibarı olduğunu” TBMM Başkanı Binali Yıldırım’a söylediklerini aktardı.

‘Efelenmenin alemi yok’

Enis Berberoğlu ile Rahip Brunson durumunun, “Türkiye’de adaletin ne noktaya geldiğinin çok net göstergesi” olduğunu belirten Altay, şöyle dedi: “Hiç şüphesiz ABD’nin Brunson ile ilgili bu tehdidi kabul edilemez ama ABD, tam demokrasi olan bir ülkede böyle bir durumu yaşasa, bu ülkelere böyle bir tehdit yapabilir miydi? ABD yargının, siyasetin vesayetinde olduğunu bilmese, siyasi talimatla yargının karar verdiği kanaati ABD’de de olmasa Trump böyle bir fütursuzluğu yapar mıydı? Yapmazdı. ABD’yi bu şekilde hadsiz bir tehdide, çirkin bir üsluba götüren Ak Parti’dir. Daha önce Merkel söyleyince Deniz Yücel’i bırakırsanız, Trump da, ‘benim Merkel’den neyim eksik?’ der. Olay budur. Buradan durduk yere Trump’a efelenmenin alemi yok. Siz, yargıdan elinizi çekin, hiç kimse, en güçlü ülkeler bile bir araya gelip size yargı ile ilgili talimat veremez, sizi tehdit edemez. Elbette uluslararası meselelerde Türkiye’nin yanındayız. Türkiye’nin bu tehdide pabuç bırakmasını kabul edemeyiz.”