Siyaset Andican: Türkmenler tahliye edilebilir

Andican: Türkmenler tahliye edilebilir

12.02.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Andican: Türkmenler tahliye edilebilir

Andican: Türkmenler tahliye edilebilir

DEVLET Bakanı Ahat Andican, ABD'nin Türkmenlerin bulunduğu noktalara saldırı başlatması halinde, koruma amaçlı tahliyelerin gündeme gelebileceğini söyledi.
Avrasya Konfederasyonu Başkanı İsmail Cengiz ve beraberindeki heyeti kabul eden Andican, Türkmenlerin kriz aşamasında en az zarar görmesini sağlamanın Türkiye'nin asli görevi olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Türkmenlerin en az zarar görmesi için gerekli girişimler yapılmıştır. Alt yapı çalışmaları tamamlanmıştır. Bölgedeki saldırıyı engeleme gücü yok, ama müdahalenin olması durumunda korunma önlemlerini alabiliriz. Belgedeki Türkmenleri korunması belli çerçevede geniş alana çıkarılarak olabilir. Belli kriz kontrol merkezlerinde toplanabilir."
ABD'nin hava harekatını desteklemek için kara harekatı da başlatabileceğini vurgulayan Andican, bunun Türkiye'yi etkilecek boyutlarını şöyle sıraladı:
* Siyasi boyut: Irak'ın siyasi coğrafyasında ciddi değişikliklere yol açabilir. Bu Türkiye açısından Ortadoğu politisının bütünüyle değişmesine de neden olacaktır.
* Sosyal boyut: Kuzey Irak'ta Türkmenlerın dışında Kürtler de var. Göç dalgası ihtimalı var. Türkmen kesimi için önlem alınmıştır. Vurulacak noktalar ağırlıkla Kerkük ve Musul ismi geçiyor. Türkmenlerin en az zarar görecek programı hazırlamak lazım.
* Ekonomik boyut: Sınır ticareti durma aşamasındadır. 1991'den beri 30 milyar doları aşan zarara daha da artacak. Yumurtalık petrol aktarımının artması beklenirken duracak. Ekonomik sıkıntılar başgösterecek.
* Dengeler: Dış dengeler kadar iç dengeleri de etkilenecek.