Siyaset ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

28.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel'in Başbakan Necmettin Erbakan'a rejim konusunda uyarılar içeren sert bir mektup gönderdiği iddiası, siyasi atmosferi gerginleştirdi.
Erbakan, yazılı uyarı konusunda "Hepsi yalan" ifadesini kullanırken, mektubun Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında geçen hafta gerçekleşen görüşmeden daha önce iletildiği öne sürüldü. 21 Şubat Cuma tarihli Demirel - Erbakan görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı'nın Başbakan'a herhangi bir yazılı uyarı vermediği, ancak Demirel'in bu görüşmede düşüncelerini aktardığı kaydedildi.
Erbakan dün, bir ay aradan sonra toplanan Bakanlar Kurulu'na gelirken basın mensuplarının "Cumhurbaşkanı Demirel size mektup gönderdi mi?" sorusuna "Hayır hepsi yalan" karşılığını verdi. Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller de "Böyle bir şey bana gelmedi, hükümet devam ediyor" diye konuştu.
MGK toplantısı öncesinde Çankaya Köşkü'nde yoğun bir trafik yaşandı. Çiller'in önceki akşam yaptığı görüşmenin ardından dün de Başbakan Erbakan Çankaya'ya çıkarak, Cumhurbaşkanı Demirel'le bir araya geldi. Saat 17.00'de başlayan ve yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Erbakan, "Devletin üst kademesinde tam bir uyum var. Ülkemizi çeşitli şekillerde bölüp, bu bölünmüş olan gruplar arasında çatışmalar meydana getirmenin kimseye faydası yoktur" dedi.
Erbakan, "MGK toplantısı konusunda bir ön değerlendirme yaptınız mı" sorusunu da şöyle yanıtladı:
"Her ay bir MGK toplantısı yapıyoruz. Bunların gündemi daha önceden hazırlanır. Hazırlanırken MGK Genel Sekreterimiz, Sayın Cumhurbaşkanı'nın, Başbakan'ın fikrini alır. Konular, gündemler aynı şekilde tam bir mutabakat içinde hazırlanır. Yarınki MGK da bizim aylık normal toplantılarımızdan biridir. Aynı şekilde hazırlanmıştır."
Erbakan, Demirel tarafından kendisine gönderildiği öne sürülen mektubun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine de, "Bizzat Sayın Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu tekziplerle inşallah ümit ediyorum ki böyle aslı esası olmayan haberler bundan sonra yazılmaz" diye konuştu.
Bakanlar Kurulu'nun toplandığı saatlerde TBMM Başkanı Mustafa Kalemli Köşk'e çıkarak Demirel'le görüştü. Kalemli, öğle saatlerindeki görüşmenin ardından şu açıklamayı yaptı:
"Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman olduğu gibi çağdaş Türkiye'nin laik ve demokratik cumhuriyetin bir hukuk düzeni içerisinde bir sosyal devlet anlayışı içerisinde dimdik ayakta olduğunu bundan geri dönüşün bahse konu olmadığını, bu konuda devletin üzerine düşeni yaptığını, Türkiye'de tüm kurumların çalıştığını ve kuralların işlediğini bir kez daha ifade etti. Ben de kendisine bu çerçevede Meclis çalışmalarıyla önümüzdeki haftanın çalışma programıyla ilgili bilgi arz ettim."
Cumhurbaşkanı Demirel, dün akşam saatlerinde de MİT Müsteşarı Sönmez Köksal'ı kabul etti. Görüşme yaklaşık bir saat sürdü.
Dün Genelkurmay karargahında da tarihi MGK öncesinde kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman bir araya gelerek, bugün gündeme gelecek konular üzerinde son çalışmalarını yaptı.
Çiller, dün Başbakanlık'ta Erbakan'la Bakanlar Kurulu öncesi ve sonrasında iki kez görüştükten sonra akşam saatlerinde de Dışişleri Konutu'nda Genelkurmay eski Başkanı ve DYP Kilis Milletvekili Doğan Güreş'le bir araya geldi.
Çiller'in Güreş aracılığıyla MGK toplantısı öncesinde ordunun nabzını tutmaya çalıştığı yorumları yapıldı. Güreş, görüşmeden sonra çıktığı bir televizyon programında, ordunun demokrasiye bağlı olduğunu vurguladı. Çiller, dün akşam DYP milletvekili Cefi Kamhi'yle de bir süre görüştü.