Siyaset ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

25.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

DSP ve CHP'nin verdikleri gensoru TBMM Genel Kurulu'nda bugün ele alınırken, hükümeti düşerecek bir sonucun çıkmaması bekleniyor.

ANKARA - MİLLİYET

DSP ve CHP Gruplarının hükümet hakkında verdikleri gensoru önergelerinin öngörüşmesi birleştirilerek TBMM Genel Kurulu'nda bugün ele alınacak.
Sincan'daki "Kudüs Gecesi"nin ardından gelişen olaylar üzerine iki sol partinin verdiği laiklik gensorularının oylamasında hükümeti düşürecek bir sonucun çıkması beklenmiyor. Gensorulara iktidarın fire vermeden katılacağı belirtildi. DSP ve CHP'nin tam kadro katılacağı oylamada, ANAP'ın bölünme olasılığı yüksek görünüyor. BBP'nin red oyu vereceği oylamada, DTP'li milletvekilleri kabul oyu kullanacak.
CHP ve DSP'nin hükümet hakkında "Cumhuriyetin temel ilkelerini hedef alan ve rejimi tehdit eden faaliyetlere göz yumdukları ve gerekli önlemleri almadıkları" gerekçesiyle verdiği gensoru önergesinin öngörüşmelerinde hükümet açısından kritik bir sonucun çıkması beklenmiyor. DSP'nin gensoru önergesinde laiklik karşıtı gelişmelerin yanı sıra Türkiye'nin dış politikada itibarının sarsılması, ekonomik göstergelerin kötüye gitmesi ve halkın yaşam standartdının düşmesi gibi gerekçeler de sıralanıyor.
Anayasa'nın 99. maddesine göre yapılacak görüşmeler sırasında, DSP'den Genel Başkan Bülent Ecevit'in, ANAP'dan Genel Başkan Yardımcısı Agah Oktay Güner' in konuşacağı öğrenildi.

Memur maaş zammı konusundaki gensoru önergesinin DSP ve CHP'nin gensorularıyla aynı gün ele alınması istemini reddeden ve ayrı görüşülmesi için geri çeken ANAP'ın bugün Meclis'te fire vermesi beklenmiyor. ANAP'ın muhafazakar kanat milletvekillerinden bir bölümünün Meclis'e gelmeyeceği, bir bölümünün ise gensorularla dindar - laik ayrımcılığı yapıldığı gerekçesiyle red oyu kullanacakları bildirildi. Gensorulara ANAP'ın desteğinin sınırlı kalması beklenirken hükümetten desteğini çeken BBP'nin de bu oylamada iktidarın yanında yer alacağı kaydedildi.
Şeriat ve laiklik tartışmalarında parti tabanından gelen baskılar nedeniyle sıkıntıya düşen, DSP ve CHP'yle laiklik konusunda aynı cephede görünmekten kaçınan ANAP, memur zammıyla ilgili gensorusunu dün yeniden TBMM Başkanlığı'na sundu. Önümüzdeki haftalarda görüşülmesi beklenen gensoruya o tarihe kadar memur maaşlarında "adil" bir düzenleme yapılmaması halinde BBP'nin de destek vereceği bildirildi.

Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'in hakkındaki soruşturmalardan kurtulması sonrası hükümet içinde başlaması beklenen mücadelenin gensoru oylamalarına yansımayacağı belirtildi. DYP Grup Başkanvekili Saffet Arıkan Bedük bugünkü gensoru oylamasında partisinin fire vermeyeceğini belirterek Meclis'te 118 üyeyle temsil edilen DYP'nin zorunlu olarak yurtdışında bulunanlar dışında tam kadro hükümetin devamı yönünde oy kullanacağını belirtti. Bedük "Gensoruda hiçbir sıkıntı çıkmayacaktır" dedi.
Kabul edilmesi için üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 güvensizlik oyu gereken gensoruda, iktidarın BBP'yle birlikte toplam sayısı 285'e ulaşıyor. ANAP'ın firesiz katılması halinde dahi CHP, DSP, DTP ve bağımsızlarla birlikte 263'de kalıyor.