Siyaset ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

25.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

DIŞİŞLERİ Bakanlığı, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir'in Devlet Bakanı Abdullah Gül'le birlikte gittiği Washington'da "İran terörist ülkedir" şeklindeki sözlerine "tam destek" verdi.
Dışişleri Bakanlığı, Bir'in sözlerinin Türk - İran ilişkilerinin güvenlik boyutuyla değerlendirilmesi gerektiğini, bu çerçevede doğru olduğunu vurguladı. Bir'in sözlerini değerlendiren üst düzey bir yetkili, "Biz de İran sınırından terörist sızmalar yaşandığını, terörizm konusundaki işbirliğinin istenilen durumda olmadığını çeşitli kereler beyan ettik" dedi. Bir'i, "güvenlik boyutunu en iyi bilen kişi" diye tanımlayan yetkili, Washington'da Türk - İran ilişkileriyle ilgili "global" açıklamaların Gül ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Onur Öymen tarafından yapıldığını belirtti.
Aynı yetkili, Gül'ün "Kıbrıs'ta federasyon geçersizdir" sözlerini ise "Konuşmasının tam metnini henüz görmedim, ancak bakan `Kıbrıs'ta bu şartlar altında federasyon olmaz' demek istemiştir" diye değerlendirdi.
Gül'ün, ABD'nin de sıcak baktığı federal çözümü "gerçekçi" bulmadığı yönündeki açıklamasına Dışişleri ilk anda yorumsuz kalırken, Gül'ün yanındaki üst düzey bir Türk diplomatının "Sözleri bizi bağlamıyor. Türk resmi görüşü bu değildir" demesi dikkat çekmişti.
Gül, Washington'da, Kıbrıs konusunda iki toplumlu, iki kesimli federal çözüm hedefinden farklı mesajlar vermişti. Adadaki iki toplumun birlikte yaşamaya zorlanamayacağını kaydeden Gül, Rum ve Türk devletlerinin ayrı ayrı yaşaması ve bağımsızlıklarının tanınması gerektiğini vurgulamıştı.