Siyaset ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

31.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

ADALET Bakanı Şevket Kazan, gazetelerin sorumlu müdürleriyle ilgili olarak Basın Kanunu'nda yeni bir düzenlemenin gündeme getirileceğini söyledi.
TBMM Adalet Komisyonu'nda DSP İzmir Milletvekili Hakan Tartan'ın, Terörle Mücadele Yasası'nın yedinci maddesinden sorumlu müdürlerle ilgili hapis cezalarının kaldırılması ve bu nedenle cezaevlerinde bulunan gazetecilerin serbest bırakılmasını öngören yasa teklifi ele alındı. RP'li Fikret Karapekmez, bu konuda cezanın kişiselliğine katılmadığını belirterek "Böyle bir durumda terörün başı yazı yazacak. Sonra da onu yakalayın, cezalandırın denilecek" dedi.
DYP'li İsmail Köse para cezasının değil, gazetelerin finans kaynaklarının önemli olduğunu belirterek, "Bugün uyuşturucu trafiği PKK'nın eline geçmiş. Böylece basını yönlendirmesi kolaydır" diye konuştu.
Kazan da bu teklif konusunda olumsuz görüş bildirdi. Yayın hayatında sorumlu yazı işlerinin fonksiyonunun görmezden gelinemeyeceğini belirten Kazan şunları söyledi:
"Genç, deneyimsiz, tecrübesiz kişiler öyle sorular soruyorlar ki deneyimli basın mensupları bunu sormaz. Önemli görevler yürütüyorlar. Bunlar gazete manşetlerinde yer alıyor. Bunu sorumlu müdür yapıyor. Gazetelerde asli fonksiyon olma gibi bir görevleri var. Biz birinci derecede muhatap görüyoruz."
Kazan, Basın Yasası'nda yayınlardan sorumlu olan kişilerle ilgili bir çalışma yaptıklarını, bunun önümüzdeki günlerde Meclis'e getirileceğini bildirdi. Terörle Mücadele Yasası'nın bir bütün olduğunu kaydeden Kazan, böyle bir düzenleme için uygun bir ortam olmadığını savundu. Komisyonda, Tartan'ın teklifi RP, DYP ve ANAP'lı üyelerin oylarıyla reddedildi.