Siyaset ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

31.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

MGK Genel Sekreterliği, Vakıflar Kanunu'nda değişiklik isteyecek

ANKARA - MİLLİYET

SAYILARI günden güne artan vakıfların denetim altına alınması için Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği'nde çalışma başlatıldı. MGK sekreteryasının çalışmasının ardından, yürürlükteki 903 sayılı Vakıflar Kanunu'nda değişiklik yapılması için ilgili devlet bakanlığına tavsiyede bulunulacak.
Değişik görüşteki oluşumların son dönemlerde siyasi ve mali denetimden sıyrılmak için vakıflaşarak daha rahat hareket alanı yarattıklarının gözlenmesi üzerine, bu kuruluşlara ağır yaptırımlar getirilmesine yönelik planlanmalar yapılıyor. Bu amaçla, bundan sonra vakıf oluşumuna karar alan kişi ya da grupların kuruluş aşamasında daha sıkı denetimden geçirilmesinin yanı sıra faaliyet ve sorumluluk alanlarının daraltılması gündeme gelecek. Vakıfların özellikle gelir kaynaklarıyla mali konulardaki faaliyetleri mercek altına alınırken, kurucular hakkındaki araştırmalara da ağırlık verilecek.
MGK sekreteryasının yanı sıra dışarıdan uzmanların da katıldığı çalışmaya ilişkin Milliyet'e bilgi veren bir yetkili şöyle konuştu:
"Türkiye'de halen çeşitli alanlarda yaklaşık dört bin 50 vakıf faaliyet gösteriyor. MGK'nın 28 Şubat'taki toplantısı sonucunda, dini faaliyet gösteren vakıflar yeniden gündeme geldi. Eldeki mevcut personelle söz konusu vakıfların denetlenmesi mümkün değil. Halen sayıları 60 kadar olan denetim elemanları, vakıf denetimlerinde görev alıyor. Sayının yetersizliği nedeniyle bazı özel vakıfların denetimlerini gerçekleştirmekte sıkıntılar yaşanıyor.
MGK Genel Sekreterliği'nin taslak çalışmasında, vakıfların denetlenmesinde görev alacak personel konusunda da planlama yapılacak. Çalışma, MGK'nın kanun değişikliği yetkisi olmaması nedeniyle tavsiye halinde vakıflardan sorumlu devlet bakanlığına gönderilecek."