Siyaset ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

27.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

ANKARA'da bulunan Alman Dışişleri Bakanı Klaus Kinkel'in Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'yla görüşmek istemesi, Türk makamlarıyla Alman makamları arasında protokol sorunu yaşanmasına neden oldu.
Kinkel'in görüşme talebine olumlu yanıt veren Karadayı, görüşmenin Genelkurmay Başkanlığı'nda yapılmasını istedi. Alman tarafı ise, Alman protokolünde Kinkel'in Başbakan Yardımcısı olarak askeri makamların üstünde olduğunu, bu nedenle, Alman bakanın Genelkurmay karargahına gitmesinin uygun olmayacağını bildirdi.
Alman tarafı ayrıca, Alman Dışişleri Bakanı'nın Türk Genelkurmay Başkanı'nı Genelkurmay karargahında ziyaret etmesinin son günlerde hükümetle ordu arasında meydana gelen gelişmeler göz önüne alındığında, "Avrupa Türk Ordusu'na destek veriyor" şeklinde algılanmasından da çekindiğini belirtti.
Genelkurmay Başkanı ise görüşmenin Alman Büyükelçiliği'nde ya da bakanın kaldığı otelde gerçekleşmesini tercih etmedi. Dün, gün boyunca Türk tarafıyla Alman tarafı arasında görüşmenin yeri ve zamanı konusunda pazarlık yapıldı ve bir formül bulunmasına çalışıldı.