Siyaset ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

06.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

ANAP, DYP, DSP ve CHP temsilcileri hükümeti beklemeden biraraya gelerek beş yıllık temel eğitimin sekiz yıla çıkarılması için ortak yasa teklifi verdi

ANKARA - MİLLİYET

REFAHYOL hükümetinde MGK krizi yaşanırken, Meclis de kararları yerine getirmek için harekete geçti. MGK'da sekiz yıllık zorunlu eğitimin şart koşulması, öğretim birliği ilkesine önem verilmesi, imam hatip liselerinin sınırlandırılması yönünde alınan tavsiye kararlarının ardından bildiriye eklenen "yaptırım" ibaresi, Meclis'in devreye girmesine neden oldu.
MGK tavsiyelerinin dikkate alınması gerektiğini düşünen RP dışındaki ANAP, DYP, DSP ve CHP temsilcileri hükümeti beklemeden biraraya gelerek beş yıllık temel eğitimin sekiz yıla çıkarılması için ortak yasa teklifini dün TBMM Başkanlığı'na sundu.
ANAP İzmir Milletvekili Kaya Erdem, DYP İzmir Milletvekili Hasan Denizkurdu, DSP İstanbul Milletvekili Tahir Köse ve CHP İstanbul Milletvekili Altan Öymen hazırladıkları yasa teklifiyle ilgili olarak dün bir açıklama yaptı.
Öymen, Türkiye'nin zaman kaybetmeden temel eğitim süresini sekiz yıla çıkarma zorunluluğuna dikkat çekerek, dünya haritasında yerlerinin bile bulunmasında güçlük çekilecek Benin, Burma, Laos, Nepal, Macao, Senagal gibi ülkeler dışında beş yıllık temel eğitim uygulayan ülke kalmadığının altını çizdi. Öymen, Atatürk'ün 1928'deki bir konuşmasından alıntı yaparak, şunları söyledi:
"Atatürk'ün İstanbul'da Sarayburnu'nda halka hitaben, okuma yazma bilmeyenlerin sayısının yüzde 80'i bulduğu ülkemizde yaşayanlar için söylediği, `bundan insan olarak utanmak lazımdır' sözü 2000'li yılların eşiğinde ve 2000'li yıllarda da aynen geçerlidir. Çünkü çağımızın okur yazarlığı da bilgisayar okur yazarlığıdır."
Erdem ise hazırlanan yasa teklifinin ülkenin çok önemli bir boşluğunu karşılayacağını vurgularken, teklifin hazırlanmasında MGK kararlarının ne ölçüde önemli olduğu sorusuna, "Aklın yolu birdir" karşılığını verdi.
Köse de, teklifin yasalaşması halinde imam hatipler de dahil olmak üzere mesleki eğitim seçeneğinin 11 yaş yerine 14 yaşa çıkarılmasının verilecek kararlarda hata yapma oranını düşüreceğini belirtti.
Denizkurdu ise Milli Eğitim şurasında bu yönde karar çıkmasına karşılık, Meclis gündemine gelemeyen konunun böylelikle gündeme geldiğini söyledi. Denizkurdu, konunun Refahyol hükümetinin protokolünde yer almadığının hatırlatılması üzerine, "Sorun çıkmayacağına inanıyorum. Hükümet protokolünde bulunmamasına karşın Meclis'ten çıkacağına inanıyorum. DYP temel eğitimin sekiz yıla çıkarılması görüşünü savunmaktadır" dedi.