Siyaset Arınç zaman aşımına flaş yorum

Arınç zaman aşımına flaş yorum

14.03.2012 - 13:05 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ”Bu katliam gibi (Madımak Oteli yangını) feci olayda kusuru bulunan veya kusurlu oldukları düşünülen kamu görevlileri hakkında bir soruşturma başlatılıp bunlarla ilgili bir yargılama yapılabilir” dedi.

Arınç zaman aşımına flaş yorum


Arınç, MÜSİAD 12. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri töreninin ardından basın mensuplarının Sivas davasına ilişkin sorularını yanıtladı.

Mahkemenin verdiği kararın mevcut sanıkların kamu görevlisi olmamasıyla ilgiliyse, burada yapılacak bir başka işlem daha bulunduğuna işaret eden Arınç, dün gazetelerde eski Sivas milletvekili ve o zaman iktidar ortağı olan Sosyal Demokrat Halkçı Parti’de görev sahibi olan Ziya Halis’in açıklamalarına dikkati çekti.

Halis’in olaylar sırasında başta vali olmak üzere dönemin İçişleri Bakanının, Başbakanın, Başbakan Yardımcısının olayda ihmali olduğu kanaatini dile getirdiğini vurgulayan Arınç, 28 Şubat belgeselinde Mehmet Ali Birand’ın da, bu konuya ışık tutan bazı açıklamalar yaptığını söyledi.

Arınç, ”Ben de biliyorum ki ne zaman Madımak olayı konuşulsa, ’dönemin Valisi ile Ankara’daki bürokratların olaya kayıtsız kaldıkları, Sivas’ta mevcut askeri olayları yatıştırmak üzere devreye sokmadıkları, olaya basit bir olay gözüyle baktıkları ve göz göre göre insanların otelde mahsur kalarak yakılmasına sebebiyet verdikleri’ yolunda ciddi iddialar var. Madem ki mahkeme ’kamu görevlisi olsaydı yargılamaya devam ederdik’ diyor, belki yıllar sonra olacak ama olayın bu boyutunun yeni bir sayfasını açması da mümkün” dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, şunları kaydetti: ”O da şudur; bu katliam gibi feci olayda kusuru bulunan veya kusurlu oldukları düşünülen kamu görevlileri hakkında bir soruşturma başlatılıp, bunlarla ilgili bir yargılama yapılabilir. Dönemin valisinden, içişleri bakanından, hükümetten, sorumlu kişilerden ve olay sırasında görüşmeler yapıldığı iddia edilen kişilerden, olaya kayıtsız kalanlardan, bu olayın sonuçlanmasında şu veya bu şekilde katkısı bulunanlardan, kimlerse, o kişiler hakkında soruşturma yapılarak asli fail olmasalar bile olaya dolaylı olarak sebebiyet verdiği iddia edilen kişilerin yargılanması da bence bu yargılamadan daha önemlidir.

Savcılarımızın bu iddia üzerine bir soruşturma yapmasında ben şahsen fayda görüyorum. Bu olayda hayatını kaybedenlere tekrar Allah’tan rahmet diliyorum. Bu karar sebebiyle yargı siteminde bir arıza olduğu düşünülüyorsa Yargıtay’ın incelemesini müteakip bu konuda yeni bir yasal düzenleme yapılmasının da faydalı olacağına inanıyorum.”