Siyaset ‘Artık Gülen’in iadesini bekliyoruz’

‘Artık Gülen’in iadesini bekliyoruz’

23.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, FETÖ lideri Fetullah Gülen’le ilgili iade sürecinin şeklen tamamlandığını belirtirken, “Artık iade bekliyoruz” dedi.

‘Artık Gülen’in iadesini bekliyoruz’

Bakan Gül, dün Ankara Hakimevi’nde gazete ve televizyonların yargı muhabirleriyle kahvaltıda biraraya geldi. Bakan Gül, şunları söyledi:

Haberin Devamı

ARTIK İADE BEKLİYORUZ: (Fetullah Gülen’in iadesi) İade etmiyorlar demek için erken. 23 Temmuz 2017’de ABD Adalet Bakanlığı’na iadenin son hali ulaştırıldı. Beklentimiz bundan sonra mahkemeye intikali. Normalde acilen iadesini beklerdik. Ama böyle bir şey olmadı. ABD Adalet Bakanı ile görüşmelerde iade etmiyoruz diye de bir yanıt verilmedi. İade talebimizle ilgili ısrarımızı sürdüreceğiz. Başbakanımızın Amerika ziyareti olabilir. Yine görüşülecektir. Bizim bilgimiz ABD Adalet Bakanlığı dosyaları uhdesinde tutuyor, mahkemeye göndermedi. ABD için iadeyi engelleyecek herhangi bir eksiklik kalmamıştır. Her iki taraf için de şekli anlamda iade için her türlü koşullar tamamlanmıştır. Bundan sonra artık iade bekliyoruz.

Haberin Devamı

VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILABİLİR: (Vatandaşlığı kaybettirme süreciyle ilgili adım atıldı mı sorusu üzerine) Resmi Gazete’de yayımlandı. İçişleri Bakanlığı’nın talebi Bakanlar Kurulu’nun kararıyla bu vatandaşlıktan çıkarma olabilir. Vatandaşlık hukuku siyasi bir bağdır, hukuken vatandaş olmayan kişinin yargılamada olumsuz bir etkisi olmayacağını görüyoruz.

ORTAK ÇALIŞMA GRUBU: (Türkiye’ye gelen ABD heyetiyle yapılan görüşme) Ortak çalışma grubu kurulması için prensipte görüşüldü. Papaz’la ilgili serbest bırakma kararını verecek organ idari değil. Savcılık aşamasında olan bir dosya. O konuda herhangi birşey kişi olarak gündeme gelse bile sonuç olarak konuşulmaz. Çünkü bizim de ABD’de tutuklu vatandaşlarımız var. Cumhurbaşkanı korumaları hakkında açılan dava var. Tutuklu Halkbank Genel Müdür Yardımcısı var. Tek taraflı bir şey değil. Bizim de kendi vatandaşlarımızla ilgili bilgi alma talebimiz var. Bu tamamen idari düzeyde oluyor.

ALMANYA İŞBİRLİĞİNE SICAK BAKMIYOR: (Adil Öksüz’ün Almanya’da bulunduğu iddiası) Bütün makamlarımız bu işi ciddiye alıyor. Ancak son tahlilde o ülke ‘hayır’ diyor, ‘araştırıyoruz’ diyor. O ülkenin işbirliğine sıcak bakması, desteklemesi lazım. Maalesef işbirliğini göremiyoruz. Terörle mücadelede olumlu bir destek aldığımızı söyleyemem.

İCRA TAKİBİ MAHKEMEYE GİTMEYECEK: İcra takipleri ile ilgili 10 lira için bile icradan yazı geliyor, ödeme emri geliyor. PTT üzerinden icralık olmadan milyonlarca icra takibini vatandaşın doğrudan adresine göndereceğiz. PTT’ye gidip ödeme yaptığında mahkemeye gitmeyecek. Yargı yükünü azaltacağız.

Haberin Devamı

AİLE ARABULUCUĞU: Aile arabuluculuğu diğerleri kadar somut değil. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızla bu konuyu değerlendiriyoruz. Dünyadaki uygulamalara bakıyorlar. Temel felsefemiz uyuşmazlıkların mahkeme kapılarında değil de köprüden önceki son çıkış anlamında taraflarla bir kez daha müzakere edilmesine imkan tanıma anlamında bir düşünce var. Nikah kıyanlar arabulucu olacak diye bir şey kesinlikle yok. Hepsi tartışılacak. İyi niyetli bir çalışma.

‘Telefonun diplomatik dokunulmazlığı varmış meğer’

Adalet Bakanı, ABD’nin Metin Topuz’un telefonunu diplomatik dokunulmazlığı bulunduğu için istemesiyle ilgili soruyu da şöyle yanıtladı: “Öyle bir yazı geldi. Bu yazıyı soruşturmayı yapan savcılığa gönderdik. Onların vereceği bir karardır. ‘Telefon her ne kadar şahsın olsa da bizim işler için kullanılıyor’ minvalinde bir yazı. O zaman her ne kadar Türk vatandaşıysa da bizim işler için kullanılıyor, onu da verin gibi bir noktaya, telefondan başlayıp adama kadar gidecek bir şey olacak. Böyle bir telefonunun dokunulmazlığını da yeni görmüş oldum şahsen. Telefonun dokunulmazlığı var diye Amerika istiyor. Dışişleri Bakanlığı’na yazıyorlar, Dışişleri bize gönderiyor, soruşturma yapan makama da biz gönderdik. Savcılık takdirini yapmış olacak.