Siyaset ‘Aynı metni siz de açıklayın dedim’

‘Aynı metni siz de açıklayın dedim’

10.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kiev’de ABD’nin Türkiye’ye yönelik vize kararına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bakanımız bana iletince onların açıkladığı metin ne ise mütekabiliyet esasına dayalı olarak karşı metnini bizim de aynen Amerika’daki büyükelçimiz anında açıklasın dedim” ifadelerini kullandı

‘Aynı metni siz de açıklayın dedim’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin vize kararına sert tepki göstererek, “Ankara’da Büyükelçinin böyle bir kararı alarak uygulamaya sokması üzüntü verici. Türkiye bir hukuk devletidir. Onların açıkladığı metin ne ise mütekabiliyet esasına dayalı olarak karşı metnini bizim de aynen Amerika’daki büyükelçimiz anında açıklasın dedim” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ve Sırbistan’ın kapsayan 3 günlük yurtdışı gezisinin ilk ayağı Kiev’de temaslarda bulundu. Erdoğan’ın Ukrayna heyetinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir ve TİKA Başkanı Serdar Çam yer aldı. Heyette MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı’nın da olması dikkati çekti. Erdoğan dün Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun konuğu oldu. 9 anlaşmanın imzalandığı görüşmelerde ekonomi başta olmak üzere ikili ilişkiler, bölgesel konular, Kırım meselesi ve Kırım Tatarlarının durumu değerlendirildi. Erdoğan, Poroşenko ile yaptığı ortak basın toplantısında ABD ile yaşanan vize konusunda ilk kez açıklama yaptı. Erdoğan, şunları söyledi: “Bu karar her şeyden önce çok çok üzüntü verici. Yani Ankara’da Büyükelçinin böyle bir kararı alarak uygulamaya sokması üzüntü verici. Dışişleri bakanlığımızın yetkilileri duydukları anda gerekli girişimlerde bulanmak için muhataplarını aramışlardır. Tabi bakanımız bana iletince kendilerine şunu söyledim. Türkiye bir hukuk devletidir. Bir kabile devleti değiliz. Onların açıkladığı metin ne ise mütekabiliyet esasına dayalı olarak karşı metnini bizim de aynen Amerika’daki büyükelçimiz anında açıklasın. Süreç bundan ibarettir.”

Haberin Devamı

Erdoğan basın toplantısında şu mesajları verdi:

GÜVENLİK İÇİN KİLİT ÜLKE: Dostumuz, komşumuz ve stratejik ortağımız Ukrayna ile ilişkilerimiz her geçen gün gelişiyor. 25. yıldönümündeyiz. Geride kalan çeyrek asırda en temel unsurlar dostluk, işbirliği ve dayanışma oldu. Ukrayna bölgemizin istikrar, güvenlik ve barışı noktasında kilit ülkelerden biridir. Ukrayna’yı 2003 yılında öncelikli partner ülkelerden biri ilan ettik.

Haberin Devamı

KIRIM’IN YASADIŞI İLHAKINI TANIMAYACAĞIZ: İlişkilerimizi kapsamlı şekilde ele aldık. Karadeniz havzasının güvenliği başta olmak üzere bölgesel konuları enine boyuna konuştuk. Değerli dostumla eşgüdüm ve irtibatlı hareket etmede mutabık kaldık. Ukrayna’nın Kırım dahil toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edeceğiz. Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımadık, tanımayacağız. Ukrayna’nın Kırım Tatarlarına verdiği destekten memnunuz. Soydaşlarımızın durumunu takip etmeye ve konuyu uluslararası arenaya götürmeye devam edeceğiz. Kırım’daki yasadışı durumun aşılması için diplomatik adımların atılmasını önemsiyoruz. Ukrayna ile eş güdüm çalışmaya devam edeceğiz.

UKRAYNA HALKI KENDİ KARAR VERİR: Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaların bir an önce sona ermesini bekliyoruz. Sorun uluslararası hukuk ve toprak bütünlüğüne göre çözülebilir. Minsk sürecini destekliyoruz. Ukrayna halkı kendi kararlarını kendi veren demokratik bir ülkedir. Bu arzuya herkesin saygı duyması gerekir. Zorlu dönemde ortaya konan dönüşüm ve reform çabalarını destekliyoruz. Güçlü bir Ukrayna ülkemizin çıkarına uygun olduğu gibi bölgesel barış için bir ihtiyaçtır.

Haberin Devamı

9 ANLAŞMA İMZALADIK: Ticaret hacminde 10 milyar dolar seviyesine çıkarma kararlığını gösterdik. Arzu ettiğimiz seviyeye çıkmak için çok çalışacağız. Serbest ticaret anlaşmasını biran önce sonuçlandırmalıyız. Artık bunu uygulamaya geçirmeliyiz. Bu konuda mutabakız. Yatırımcıların karşılıklı korunması ve çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması imzalanmasından memnuniyet duyuyorum. Netice olarak ilişkileri daha ileri taşıma konusunda hemfikiriz. 9 anlaşma imzaladık. Ukrayna’da Yunus Emre Kültür Merkezi açıyoruz.

FETÖ İLE MÜCADELEYİ KONUŞTUK: Türkiye darbe teşebbüsünü boşa çıkardı. Bu darbe girişiminin faili FETÖ dünyanın birçok yerinde farklı isimlerle faaliyet gösteriyor. Eğitim kurumları bu yapının en önemli militan devşirme yeridir. Bu örgütle mücadele konusunda atacağımız adımları da konuştuk.

Haberin Devamı

‘Aynı metni siz de açıklayın dedim’

Hedef bölgeye istikrar sağlamak

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ise hedefin bölgeye istikrar ve esenlik sağlamak olduğunu kaydetti.

Poroşenko, “Değerli dostum Recep Tayyip Erdoğan’ı Ukrayna’da ağırlamaktan memnuniyet duydum. Ortaklığımız temeli yıllarca olan dostluğumuzu oluşturuyor. Toplantıda güvenilir ve yapıcı bir hava hakimdi” dedi. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne yönelik desteğinden dolayı Erdoğan’a teşekkür eden Poroşenko, “Maalesef barışçıl inisiyatiflere rağmen Rusya’nın Kırım’a saldırısı ve işgali devam ediyor. Sayın Erdoğan ile Kırım’daki insan hakları ihlalinin kabul edilemez olduğunu konuştuk.

Kırım Tatarları baskı altındadır. Uluslararası mekanizmalar çerçevesinde Ukraynalılara yönelik mücadele etme konusunda mutabık kaldık. Rusya BM’nin kararını yerine getirmeli. Kırım dostlar gurubuna Türkiye’nin katılımı bekliyoruz” dedi.

Ticari ve ekonomik konularda neler yapacaklarını da ele aldıklarını belirten Poroşenko, “6 aylık boyunca iki ülke arasındaki ticaret yüzde 20 artış gösterdi.

Mevlana’dan örnek

Ukrayna ekonomisine Türk hacimlerinin sayısı arttı. Türkiye, Ukrayna’nın en çok ticaret yaptığı 5 ekonomik ortağından biri. Uzun zamandır beklenen yatırımların korunması ile ilgili anlaşma ikili ilişkilere ivme verecek. Gittikçe sağlamlaşan ortaklı mevcut. Savunma sanayi, havacılık işbirliği artıyor. Anlaşmalar işbirliğimizi ilerde artıracak. Enerji alanında detaylı görüşmeler yaptık. Nükleer Enerji’nin Türkiye’de artmasında önemli bilgilere sahiptir. Türk uzmanlara eğitim açısından önemli. Ülkelerimiz arasında feribot hatları açılacak. İki Başkent arasında özel irtibat hattının yapılması önemlidir. Bunu tesis ettik” dedi. Sözlerinin Mevlana’nın sözü ile bitiren Poroşenko, “Aynı dili konuşanlar değil aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir” dedi.

‘Kırımlıları ayrı görmeyiz’

“Rusya’ya yönelik Kırım yaptırımına katılıyor musunuz?” sorusu üzerine ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,
“Kırım hassasiyetlerimi ifade ettim. Şu an cezaevinde olan Kırım Tatarı dostlarımızla ilgili her türlü girişimin içerisindeyiz.
Temenni ederim ki bu girişimlerin neticesini alırız. Bunların takipçisiyiz. Kırımlı kardeşlerimizi kendimizden ayrı görmedik, görmeyeceğiz” diye konuştu.

Belgrad’a geçti

Erdoğan, dün ayrıca Kırım Tatar Toplumu temsilcileriyle görüştü. Erdoğan daha sonra Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman’ı da Devlet Konukevi’nde kabul etti. Erdoğan, Kiev’deki temaslarının ardından dün gece Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a geçti.