Siyaset Baba'nın adamları bavul topluyor!

Baba'nın adamları bavul topluyor!

10.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Baba'nın adamları bavul topluyor!

Babanın adamları bavul topluyor


Demirel 16 Mayıs'ta Güniz Sokak'a dönerken, yıllardır birlikte çalıştığı Köşk ekibi de Çankaya'ya veda edecek.


       Süleyman Demirel, cumhurbaşkanlığı görevini üstlendiği 16 Mayıs 1993'ten bu yana kendi oluşturduğu çekirdek kadroyla çalıştı. 14'ü başdanışman, 12'si danışman olmak üzere 30'u aşkın isim Demirel'e sürekli refakat etti. Yeni Cumhurbaşkanı'nın 16 Mayıs'ta Çankaya'ya çıkmasıyla birlikte ekipteki bazı kişilerin Demirel ile Köşk'ten ayrılacağı belirtildi.
       Demirel'in, başdanışmanlar kadrosunda şu isimler yer alıyor:
       "Hikmet Çetin, Vefa Tanır, Ekrem Ceyhun, Metin Yalman, Feridun Sinirlioğlu, Nezihi Çakar, Çoşkun Karadeniz, Bozkurt Güvenç, Ahmet Sarp, Dinçer Sümer, Mehmet Atay, Necati Güngör, Arif Hikmet Uğur, Sait Kemal Mimaroğlu."
       Demirel'in danışman kadrosu ise şöyle:
       "Hayrettin Gökdemir, Ahmet Doğan, Ersel Ceyhun, Sabit Güleryüz, Mehmet Öztürk, Fikri Çobaner, Hakkı Süha İnan, Erdal Gürkan, Şevket Volkan, Ediger Arif Uyan."

En son Çetin geldi

       Demirel'in görev süresinin 16 Mayıs'ta biteceğinin ortaya çıkmasının ardından Köşk'teki yakın çalışma arkadaşlarının görevlerinde kalıp kalmayacakları tartışılıyor. Demirel'in aktif politikadan Köşk'e taşıdığı isimlerin başında TBMM eski Başkanı Hikmet Çetin yer alıyor. Geçmiş dönemlerde Demirel'e yakınlığıyla tanınan ve Demirel'in kısa bir süre önce Başdanışmanlığı görevini üstlenen Çetin'in 16 Mayıs'tan sonra Köşk'teki görevini bırakacağı belirtiliyor.

Demirel'in dışarıdaki gözleri

       Demirel'in özellikle dış politika konusundaki etkin rolünde büyük payı bulunan danışmanları Mehmet Ali Bayar ile Feridun Sinirlioğlu'nun kadrolarının ise Dışişleri'nde olduğuna dikkat çekiliyor. Sinirlioğlu'nun bir süre sonra yurtdışı göreve atanması bekleniyor. Yine kadrosu Dışişleri'nde olan Bayar'ın son dönemde Demirel ile yakın çalıştığı vurgulanıyor.

Bilim ve sanat adamları

       Demirel'in isteğiyle yedi yıl önce Çankaya'da görev alan Prof. Bozkurt Güvenç ile Kültür - Sanat Danışmanı Dinçer Sümer'in de görevlerinden ayrılacağı konuşuluyor.
       Demirel'in danışmanlar listesinde iki eski bakanı da yer alıyor. Demirel'in 1991'de kurduğu 49. Hükümet'te Ekrem Ceyhun Devlet Bakanı, Vefa Tanır da Orman Bakanı olarak görev yaptı. Tansu Çiller'in kurduğu 52. Hükümet'te de Milli Savunma Bakanı olan Tanır, TBMM Başkanvekilliği görevinde de bulundu. GAP projesinde yer alan eski büroratlardan Ahmet Sarp'ın da görevinden ayrılacağı belirtiliyor.

Kader arkadaşları

       Demirel'in Güniz Sokak'a dönmesiyle birlikte görevleri kesin olarak son bulacak dört isim var. Bunların başında Cumhurbaşkanı'nın Başbakanlığı döneminde müsteşarlık görevini üstlenen ve yıllardır "kader" arkadaşlığı yaptığı Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Necdet Seçkinöz geliyor. Çankaya Köşkü'ndeki Özel Müşavirlik'in başında yer alan ve Demirel'in Genel Başkanlık döneminden bu yana yanından ayırmadığı Emel Yatmaz'ın da Cumhurbaşkanı ile birlikte Güniz Sokak'a ineceği belirtiliyor. Demirel'e Çankaya'da "özel danışman" sıfatıyla hizmet veren ve Demirel'in yakın çevresinde "Hayri Baba" olarak tanınan Hayrettin Gökdemir'in de Köşk'e veda edeceği kaydediliyor. Demirel'i yasaklı yıllarından beri koruyan ve son olarak İzmit'te uğradığı silahlı saldırıda Cumhurbaşkanı'na siper olunca kolundan yaralanan Şükrü Çukurlu da Güniz Sokak'a inecek ekibin başında yer alıyor.

Özel Kalem Pekin'e

       Demirel'in Özel Kalemliği'ni yürüten Rafet Akgünay da Köşk'e veda ederken yeni görevi için Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği'ne gidiyor. Köşk'te önemli bir grubu da Devlet Denetleme Kurulu (DDK) oluşturuyor. DDK Başkanlığı'nı İçişleri eski Müsteşarı Fahri Öztürk yürütüyor. Demirel'e yakınlığıyla tanınan sekiz kişilik DDK üyelerinden bazılarının Köşk'ten ayrılmasına kesin gözüyle bakılıyor.
       Demirel'in Sağlık Başdanışmanlığı'nı ise Numune Hastanesi Başhekemi Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yürütüyor.

Kim kimdir?

       Necdet Seçkinöz: Demirel'in sağkolu. Yasaklı döneminden bu yana Demirel ile birlikte olan Seçkinöz, DYP - SHP Hükümetinde Başbakan olan Demirel'in Başbakanlık Müsteşarlığı'nı yaptı. Demirel'in Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte Köşk'e Genel Sekreter olan Seçkinöz'ün devlet memurluğu yaş sınırını doldurması üzerine göreve devam edebilmesi için özel yasa çıkarıldı.
       * Ekrem Ceyhun: Demirel'in siyasi yaşamı boyunca en yakın kurmaylarından olan Ceyhun'un iki temel özelliği var. Birincisi, Demirel'in sırdaşı olması. O kadar ki, Ceyhun, Demirel'in Başbakanlık yaptığı dönemlerde örtülü ödeneği emanet ettiği tek isim. Ceyhun'un ikinci özelliği ise, perde arkasında Demirel hükümetlerinin programlarını yazan teknisyen olması. Ceyhun, siyasi olarak da, koyu dindar kesimle bağlantı kuran köprülerden biri. Anıtkabir'de Necmettin Erbakan'ın elini öpmesiyle de dikkat çekti.
       * Mehmet Ali Bayar: Demirel'in en yakın dostu ve çalışma arkadaşlarından Nuri Bayar'ın emaneti. Dürüsütlüğü ve çalışkanlığıyla tanınan, hemen her Demirel kabinesinde yer alan Nuri Bayar'ın iki oğlundan biri. Dışişleri mensubu olan Mehmet Ali Bayar, babası gibi Demirel'in en yakın kurmayları arasına girdi. Sadece dış politika alanında değil, siyasi konularda da zaman zaman Demirel'in konuşmalarını kaleme alan Mehmet Ali Bayar'ın Köşk'teki çalışma alanı, diplomasiyle sınırlı değil. Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar'ın da ağabeyi olan Mehmet Ali Bayar, Demirel'in yeni kuşak siyasi kadrosu içinde sayılıyor.
       * Hayrettin Gökdemir: Uzun yıllar Demirel'in yakın koruma görevini yürüten ve bu görevdeyken Emniyet'ten emekli olan Hayrettin Gökdemir, Demirel gibi "Baba" ünvanına sahip. Emniyet ve basın camiasında "Hayri Baba" olarak bilinen Hayrettin Gökdemir, 1980'den bu yana, Nazmiye Demirel'in yakın korumalığını yapıyor. Ayrıca, Güniz Sokak'ın "kahya"sı işlevini de Hayri Baba görüyor.
       * Hikmet Çetin: Siyasette Demirel'in karşı cephesinde yer alan Hikmet Çetin, Dışişleri Bakanlığı ve SHP - CHP Genel Başkanlığı döneminde izlediği politikayla Demirel'e yakınlaştı. Özellikle Güneydoğu sorununun doruğa tırmandığı yıllarda uzlaşmacı kişiliğiyle Demirel'in yanında dış dünyaya dönük önemli bir figür haline geldi. "Kürt kökenli vatandaşların hiçbir kısıtlamaya tabi tutulmadıklarının, Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı Vekili de olabileceklerinin kanıtı" gibi duran Çetin, Demirel'in yanında bir tür mesaj işlevi gördü. 1999 seçimlerinde CHP Meclis dışında kalınca, Dışişleri Bakanlığı dönemindeki yakın mesaisinin bir sonucu olarak Köşk'e danışman oldu.
       * Osman Müftüoğlu: Özal'ın Çankaya Köşkü'nde geçirdiği kalp krizi nedeniyle ölmesinin ardından Köşkü'ün sağlık hizmetleri anlayışını kökünden değiştiren Prof. Dr. Müftüoğlu, Demirel'i her sabah gören tek kişi. Köşk'e kurduğu sağlık sistemi ve doktor ekibiyle Cumhurbaşkanı'nı 24 saat sağlık gözetiminde tutabilen Müftüoğlu, aynı zamanda Demirel ailesinin de üyesi sayılabilecek yakınlıktaki özel doktoru. Müftüoğlu, Numune Hastanesi'nin Başhekimliği görevini de yürütürken, Demirel'in kayınbiraderi Ali Şener'in de yakın arkadaşı.
       * Ahmet Sarp: Demirel'in GAP sevdasının Köşk'teki temsilcisi ise Yüksek Mühendis Ahmet Sarp. GAP projesinde Demirel'in en yakın mühendis kurmayı olan Sarp, hem Başbakanlığı, hem Cumhurbaşkanlığı döneminde Demirel'in yanından ayırmadığı, "yaz - kış, gece - gündüz sürekli taktığı siyah gözlükleriyle" tanınan ve dış gezilerin "vazgeçilmez" konuğu olan sessiz danışman.
       * Bozkurt Güvenç: Demirel'in "tarih eteğimizden yapışmış" sözünün kapsadığı tarihi ve kültürel alanların danışmanı olan Güvenç, Cumhurbaşkanı'nın kültürel programlarını organize eden ve bu konularda konuşmalarını kaleme alan bilim adamı. Özellikle Türkler'in tarihi ve kültürü konusunda Demirel'in "başucu kitabı" gibi hizmet sunan Güvenç, Köşk'ün kıdemli danışmanlarından.
       * Emel Yatmaz: Köşk'teki kadrosu, "özel müşavir" olarak geçen Emel Yatmaz, Cumhurbaşkanı Demirel'in görünmez eli. Yasaklı olduğu dönemden itibaren Demirel'in özel sekreterliğini yapan Emel Yatmaz, Güniz Sokak'ın ve Çankaya'nın vitrine çıkmayan aile üyelerinden biri. Yatmaz, DYP Genel Başkanlığı ile birlikte resmiyet kazanan özel sekreterlik görevini Çankaya'da da sürdürdü. Demirel'e ulaşmanın ve özel görüşme yapabilmenin köprülerinden biri olan Emel Yatmaz, Köşk sonrası dönemde de Demirel'in yanında görevini sürdürecek isimlerden biri.