Siyaset Bağımsızlar seçime bağlı

Bağımsızlar seçime bağlı

31.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bağımsızlar seçime bağlı

Bağımsızlar seçime bağlı

SİYASETTE 1998'de yaşanacak gelişmeler için ortaya atılan senaryoları etkileyecek olan bağımsız milletvekilleri, olası gelişmelerle ilgili izleyecekleri stratejileri saptadı.
Kabinede bağımsızların temsilcisi olan Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez, hizmet ettiğine inandığı sürece bağımsız kalacağını belirtirken şunları söyledi:
"Siyasette yeni bir şekillenmeye gidileceğini ve yeni bir oluşumun çıkacağını şimdiden görüyorum. Siyasetteki bundan sonraki tavrımızı da bu yeni şekillenmelere göre belirleyeceğiz. Ama bu tavrımız eski partimizden beklentilerimiz olduğu için olmayacak. Bu gelişmeleri de DYP'ye geri dönmek için beklemiyorum."
İzmir Bağımsız Milletvekili Hasan Denizkurdu ise üç ay içinde siyasi tablonun çok değişeceğini öne sürerken şöyle konuştu:
"Tansu Çiller DYP'de kaldıkça DYP'ye dönmem kesinlikle söz konusu olamaz. Ufuk Söylemez'in DYP'ye dönüşünde DYP'nin ne kadar ilkesiz tavır sergilediğini açıkça gördük. Bu kararda ne Genel İdare Kurulu ne de teşkilatı dinlediler. DYP, DYP olmaktan çıktı. Daha önce de söylediğim gibi TÇP (Tansu Çiller Partisi) oldu.
İnanmadığım şeyleri yaparak sadece seçilmek kaygısıyla siyaset yapmam. Üç ay içinde bambaşka siyasi tabloyla karşı karşıya olacağız. Milletvekili pazarı kuruldu diyenler kendileri kuracak. Pazar kurmada da çok ustalar. Aslında bunlar söyledikleri gibi seçim de istemiyorlar. İstedikleri tek şey yargılanmadan kaçmak."
Siyasi yaşamına Çiller'in `A takımı'nda başlayan, Refahyol'da yaşanan çelişkiler nedeniyle Çiller'le yollarını ayıran İstanbul Bağımsız Milletvekili Sedat Aloğlu, siyasi yaşamının geleceği konusunda karar aşamasında olduğunu belirtti.
Siyasete devam edip etmeme konusunda şimdilik karar vermediğini bildiren Aloğlu şu görüşleri dile getirdi:
"Siyasete `Türkiye milletvekili' olma düşüncesiyle ve `zorlama'yla girdim. Milletvekilliğini de `Türkiye milletvekili' anlayışıyla yürütüyorum. Bağımsızların hareketlenmesinde 3 - 6 aylık senaryoları gerçekçi değil. En belirleyici faktör seçim. Baykal'ın açıklamalarına göre marttan sonra CHP'nin bu hükümeti sırtında taşımayacağı görünüyor. Baykal'ın açıklamaları, bu hükümet dışında başka bir hükümetle sonbaharda gidileceğinin göstergesi. Gelişmelere göre siyasi geleceğim konusunda karar vereceğim."
Antalya Bağımsız Milletvekili Emre Gönensay ise bağımsız kalmaya devam edeceğini bildirerek şu değerlendirmeyi yaptı:
"Yeni şekillenme beklentileri spekülasyon. Şu an siyasi tabloda somut bir şey görmüyorum. Seçim gündeme gelirse siyasete devam etmek ya da etmemek konusunda karar vereceğim. Siyaseti bırakma düşüncesi gündemimde, ancak bu çok düşük bir olasılık. Hangi partiye gireceğim, seçim kararının kesinleşmesiyle ortaya çıkacak."
Kilis Bağımsız Milletvekili Doğan Güreş, bundan sonraki siyasi tavrıyla ilgili olarak Milliyet'e şu değerlendirmeyi yaptı:
"Kendime mart başına kadar sürecek bir düşünce payı bıraktım. Kilis, Hatay, Gaziantep ve Adana'da halkın yoğun ilgisiyle karşılaştım. Siyasete devam edip etmeyeceğim soruldu. Düşüneceğimi söyledim. DYP'ye dönüp dönmeyeceğim sorulduğunda da o da olur, bağımsız da olur, başka şey de olur dedim. Ben kavgalı ayrılmadım, ama öncelikle siyasete devam edip etmeyeceğime karar vereceğim."