Siyaset Bahçeli listesinde merkezi hedef aldı

Bahçeli listesinde merkezi hedef aldı

09.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bahçeli, özellikle Selçuklu Hilali olarak adlandırılan ve MHP’nin oy deposu olarak kabul edilen İç Anadolu’da Ak Parti’ye kaptırdığı oyları geri almak için tabanın sesine kulak verdi.

Bahçeli listesinde merkezi hedef aldı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 7 Haziran genel seçimi için hazırladığı milletvekili aday listesinde MHP’yi merkez parti konumunu daha da genişleten ve herkesime açılan bir dengeyi gözetti. 2011’de Ak Parti’ye kaptırdığı Orta ve İç Anadolu’daki milliyetçi oyların yoğun olduğu kentleri teşkilatların taleplerine kulak vererek geri almayı amaçlayan Bahçeli, milli görüş ve sol kesime hitap eden isimlere listesinde yer verdi. 52 vekilden 20’sini safdışı bırakan Bahçeli’nin bu hamlesi, “kan değişimi” olarak nitelendirildi. Gençlere yönelen Bahçeli, Oxford’da eğitim almış Ahmet Çağrı Yılmaz ile hem engelli hem üniversite öğrencisi olan Umutcan Güner Kaya’yı da listesine aldı.
Milletvekili aday listeleri YSK’ya teslim edilirken, MHP’de, “adaylar dikkate alındığında olabilecek en olumlu liste” değerlendirmeleri yapılıyor.
Bahçeli’nin kılı kırk yararak hazırladığı belirtilen listenin en belirgin özelliği, “Selçuklu Hilali” olarak bilinen MHP’nin oy depoları Orta ve İç Anadolu illerinde Ak Parti’ye giden oyları geri alabilecek isimlerin listeye girmesi.

Haberin Devamı

Temayülden çıkanlar
Temayül yoklamalarında başarı gösteren ve teşkilatların dışarıdan aday yerine kendi içlerinden isimlerin listeye alınması talebine kulak veren Bahçeli, bunun en iyi örneğini Çorum’da sergiledi. Bahçeli, Başkanlık Divanı ve MYK üyesi Hidayet Vahapoğlu’nu göstermesi beklenirken, temayülde birinci çıkan ve teşkilatın talebi olan Vahit Kayırıcı’yı ilk sıraya koyarak beklentileri karşıladı.
2011’de Vahapoğlu ilk sırada yer almış ve MHP Çorum’u tamamen kaybetmişti. Kırşehir, Kırıkkale, Niğde, Aksaray, Konya, Yozgat, Çankırı, Tokat, Amasya gibi illerde de benzer taktiği izleyen Bahçeli, bu illerde yöre halkının yakından tanıdığı, teşkilatların kabullendiği eski belediye başkanı veya il başkanları ile hayatını o ilde devam ettiren isimleri tercih etti.
Bahçeli, Kayseri, Sakarya ve Kocaeli’nde olduğu gibi temayülden birinci sırada çıkan isimleri listenin ilk sırasına yerleştirdi.

Haberin Devamı

Merkezi genişletmek
MHP’yi yıllardır merkeze çekmek isteyen Bahçeli’nin bu seçimdeki hedefi partisinin merkezdeki etki alanını genişletmek olacak. DYP ve ANAP kökenli Meral Akşener, Celal Adan, Murat Başesgioğlu, Bahattin Şeker gibi isimleri listesinde koruyarak, Ahad Andican ve Zeki Çakan gibi isimleri de ekleyerek merkezdeki seçmene ulaşmayı hedefleyen Bahçeli, İstanbul’da eski CHP’li Sema Barlın gibi soldan bazı isimleri de aday göstererek sol seçmene göz kırptı.
Cumhurbaşkanlığı çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu başta olmak üzere Milli Görüş çizgisinde bazı isimleri listesine taşıyarak, Ak Parti tabanından oy almayı planlayan Bahçeli, bazı illerde ilahiyatçı adayları öne çıkardı.
MHP listesinde spor camiasından ünlü futbolcu Saffet Sancaklı, uluslararası hakem ve antrenör Timur Özdemir ile milli sporcu Zekai Kaya gibi isimler de yer aldı. Sanat dünyasından oyuncu Mehmet Aslan’ın dışında Çini sanatçısı Sevgi Vardarlı İnal listede yer buldu.

Hem engelli hem öğrenci
Bahçeli’nin, genç ve eğitimli isimlere yer verdiği listesinde Ankara’dan oldukça ilginç bir isim var. Engelli olmasına rağmen hayata tutunma mücadelesinde başarılı olan Umutcan Günerkaya, aynı zamanda üniversite öğrencisi.
Bahçeli, MYK’ya taşıdığı Oxford’ta post doktora yapan ve hukuk alanında uluslararası tahkim denetçiliği görevini yürüten Alper Çağrı Yılmaz’ı İstanbul 5. sıradan aday gösterdi.