Siyaset Bahçeli’ye ‘vakıf çalımı’

Bahçeli’ye ‘vakıf çalımı’

24.09.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bahçeli’ye ‘vakıf çalımı’

Bahçeli’ye ‘vakıf çalımı’




Milliyet, ANAP lideri Mesut Yılmaz ile MHP lideri Devlet Bahçeli arasında sert tartışmalara neden olan azınlık vakıflarına ilişkin yönetmeliği ele geçirdi.
Başbakanlık’ta dün akşam yapılan acil toplantıda, azınlık vakıflarına ilişkin yönetmeliğin son rötuşları yapıldı. Toplantıda yönetmeliğin Bakanlar Kurulu kararıyla mı, bakanlık yetkisiyle mi çıkarılacağı tartışması yaşandı. Başbakanlık bürokratları vakıf yönetmeliğinin Bakanlar Kurulu kararı olmaksızın çıkarılmasının sakıncalı olacağına dikkat çekerek itiraz etti. Devlet Bakanı Ali Doğan ise bakanlık yetkisiyle yönetmelik çıkarılabileceğini savundu.

MGK ve MİT’ten itiraz
Dünkü toplantıya katılan MGK, MİT ve Genelkurmay temsilcileri de yönetmelikte cemaat vakıfları kapsamında sadece Rum, Ermeni ve Yahudilerin olmasını savundu. Doğan ile Dışişleri Bakanlığı ise, cemaat kapsamına Süryani, Kildani, Çerkez, Arap, Ortodoks gibi diğer azınlıkların da alınmasını talep etti. Bu anlaşmazlık üzerine kurumların görüşlerini yazılı olarak olgunlaştırması istenirken, yönetmeliğin bu hafta sonuna kadar çıkartılacak şekilde çalışmaların tamamlanması benimsendi.

‘Cemaat Vakıflarının Taşınmaz Mal Edinmeleri ve Bunlar Üzerinde Tasarrufta Bulunmaları Hakkında Yönetmelik’ adlı taslak çalışmaya göre:
• Vakıfların başvurularının karara bağlanacağı yer Bakanlar Kurulu olacak.
• Cemaat vakıfları, ihtiyaçlarını karşılamak üzere taşınmaz mal edinebilecek.
• Başvuruda; taşınmaz malın tapu kaydı, hangi amaç için kullanılmak istendiği, vakıf yönetim kararı, ekspertiz raporu istenecek.
• Bölge müdürlüğüne gönderilecek olan başvurulardan uygun görülen Bakanlar Kurulu’na sunulacak.