Siyaset Bakan Bozdağ'a 'Nihat Doğan' sorusu

Bakan Bozdağ'a 'Nihat Doğan' sorusu

01.04.2013 - 14:42 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'a Nihat Doğan'ın akil adamlar dahil olma isteğine de dikkat çekildi. Bozdağ, bu soruya “artık tebessüm edeceksiniz...” şeklinde esprili bir yanıt vermekle yetindi.

Bakan Bozdağa Nihat Doğan sorusu

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Abdullah Öcalan’dan Kandil’e görüntülü mesaj gitmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Türkiye’den çekilecek PKK’lıların silahlarını bırakmalarının taşıdığı öneme vurgu yapan Bozdağ, yasalara dikkat çekerek “silahlı bir terörist grubuna güvenlik güçlerinin müdahale etme hakkının olduğu” uyarısında bulundu. Bozdağ, Almanya’da neo nazi davasının Türk medyasınca izlenmesine izin verilmemesini, Mahkemenin “tarafsızlığına şüphe düşüren bir tutum” sözleriyle eleştirirken de "Türkiye’de olsa herhalde kıyamet kopar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diplomasi Muhabirler Derneği (DMD) üyeleri ile Rixos otelinde düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. Çok sayıda güncel konusunu değerlendiren Bozdağ, Almanya’da meydana gelen yangınların ister istemez kuşku yarattığını, olayların tüm boyutlarının araştırılmasını talep etmenin Türkiye’nin hakkı olduğunu söyledi. “Tahmin edici cevaplar almak bizim hakkımız” diyen Bozdağ, “Tüm sorulara cevap verilmeli ve kamuoyu ile paylaşılmalı” mesajını da verdi.

Diğer bir soru üzerine 17 Nisan’da Almanya’da başlayacak Neo-nazi örgüt davasının(NSU) Türk medyasınca izlenmesine izin verilmemesini eleştiren Bozdağ, Mahkemenin akreditasyonları “müracaat sırası”na göre verdiğini söylediğini anımsatarak Almanya’dan 50’den fazla medya kuruluşunun yanısıra Avusturya ve Hollanda’dan da medya mensuplarına izin verildiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Bozdağ, bu koşullarda mahkeme ne karar verirse versin kuşkuların oluşacağı uyarısını yaparken de mahkemenin tavrını “tarafsızlığına şüphe düşüren bir tutum” olarak niteledi.

Böyle bir durum Türkiye’de yaşanması halinde “herhalde kıyamet kopar” diyen Bozdağ, 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesiyle ilgili davada Alman mahkemesinin bu tutumunu, “Avrupa’nın çifte standardının bir göstergesi” olarak değerlendirdi.

-DAVAYI TÜRK YETKİLİLERİ İZLEYECEK-

Bu arada, Türk medyasına izin verilmesi amacıyla girişimlerin sürdüğü belirtilirken Bozdağ, davanın Türk yetkililerince izleneceğini de anlattı. Bozdağ, Türk Büyükelçisinin girişimlerde bulunduğunu, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve Üyelerinin de izlenmeyi düşündüklerini belirtirken “Gerekirse biz de gidebiliriz ama şu anda alınmış bir karar yok” şeklinde konuştu.

Bozdağ, yeni Anayasa’dan Türk ifadesinin çıkarılacağı eleştirilerine ilişkin olarak “Anayasa’dan Türk kelimesini çıkarmak isteyen kimse yok. Bu bir çarpıtmadır” diyerek tepki gösterdi.

Bekir Bozdağ, Diplomasi Muhabirler Derneği (DMD) ile Rixos otelinde düzenlenen kahvaltı sırasında yeni anayasa ile ilgili birçok soruyu da yanıt verdi. Yeni anayasaya ihtiyacın olduğunun altını çizen Bozdağ, TBMM Uzlaşma Komisyonu’nda ihtilaflı maddelerin henüz ele alınmadığını anımsatarak seçim dönemine girileceği için fazla zamanın kalmadığı uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Muhalefet partilerin “samimi” olmalarını isteyen Bozdağ, "BDP ile çalışma yapar mısınız?" yönündeki bir soru üzerine de anayasa konusunda uzlaşma zemini bulunması halinde hem CHP hem de MHP ile çalışmaya hazır olduklarını söyledi. CHP ve MHP ile işbirliğinin yapılamaması halinde BDP ile çalışabileceklerini anlatan Bozdağ, “Biz AK Parti olarak tüm alternatifleri değerlendirmeye hazırız, tüm partilerle çalışmaya hazırız” mesajını da verdi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, yeni Anayasa’da “Türk” ifadesinin çıkarılacağı savlarına “Anayasa’dan Türk kelimesini çıkarmak isteyen kimse yok. Bu bir çarpıtmadır” sözleriyle tepki gösterdi.

'BUNLAR ÇARPITMA KAMPANYASI'

Halen konuşulan konunun “vatandaşlık” tanı olduğuna işaret eden Bozdağ, Türk kelimesinin anayasanın başka maddelerinde de geçtiğini ve geçmeye devam edeceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Bozdağ, “Daha önce de söyledik, ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne vatandaşlık bağı olan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Bu anlayış, Türklüğü Anayasa’dan çıkartmak anlamına gelmez” şeklinde konuştu.

Yürütülen “Çarpıtma kampanyası”nı eleştiren Bozdağ, “Biz bir etnisite tanımını yapmıyoruz, bir vatandaşlık tanımını yapıyoruz” dedi ve vatandaşlık tanımının gerçek hukuki değerini ortaya koyan bir çaba içerisinde olduklarını anlattı.

Bekir Bozdağ, bu çabanın “çözüm süresi” ile irtibatlandırılmasını da “yanlış” bir yaklaşım olarak niteledi.

-“SİLAH BIRAKILMAZSA GÜVENLİK GÜÇLERİNİN MÜDAHALE HAKKI OLUR”-

Diğer bir soru üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’den çekilecek olan PKK'lıların silahları bırakmaları gerektiği yönündeki sözleri için “Sayın Başbakan net biçimde ifade etti” dedi.

Kanunlara dikkat çekerek “Silahlı bir terörist gruba güvenlik güçlerinin müdahale etme hakkı var” uyarısını yapan Bozdağ, “Ama (grup) silahsız olursa güvenlik güçlerinin bir müdahale olmayacağını” sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Bekir Bozdağ, Türkiye’de bin 500 ile 2 bin arasında PKK'lı bulunduğu tahmin edildiğini ifade ettiği kahvaltı sırasında “Silahlar ne olacak, nereye teslim edilecek?” sorusuna ise, silahların istenen yerlerde gömülebileceği mesajını da verdi.

Bu arada, hem Kandil’in, hem de BDP’nin hükümetin “silahsız geri çekilme” isteği ile mutabık olmadıkları yönündeki sinyallerin geldiğinin anımsatılması üzerine Bozdağ, bu meselenin süreci sekteye uğratacağını sanmadığını söyledi.

-“GÖRÜNTÜLÜ MESAJ SÖZ KONUSU DEĞİL”

PKK terör örgütü yöneticilerinden Murat Karayılan’ın silahları bırakma sürecinde “benim gücüm buna yetmez, Öcalan’dan bir video mesajı olsun” yönündeki sözlerine dikkat çekilmesi üzerine, “Görüntülü bir mesaj söz konusu değil” karşılığını verdi.

-AKİL ADAMLAR: "BU HAFTA KAMUOYU BİLGİLENDİRİLECEK"-

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, çözüm süreci ile ilgili oluşturulması kararlaştırılan “Akil Adamlar” komisyonuna ilişkin, “Bu hafta içerisinde buna alakalı olarak kamuoyunun bilgisi olacak” dedi.

Komisyonun, 49 üyeden oluşacağını, Türkiye’nin 7 ayrı bölgede faaliyet göstereceğini anlatan Bozdağ, Komisyon üyelerinin “süreci yönetecek kişiler olmayacaklarını, konferans, panel, seminer, STK’larla işbirliği gibi etkinliklerle Türkiye’nin 7 bölgesinde çalışmalar yürüteceklerini” kaydetti.

-NİHAT DOĞAN SORUSU

Rixos otelinde kahvaltı sırasında Bakan Bozdağ’a Nihat Doğan’ın Akil insanlar grubuna dahil olma isteğine de dikkat çekildi. Bozdağ, bu soruya “artık tebessüm edeceksiniz...” şeklinde esprili bir yanıt vermekle yetindi.

-CHP’LİLERE “İZMİR” ELEŞTİRİSİ-

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in İzmir’e ilişkin konuşmanın “büyük bir çarpıtma” ile karşı karşıya kaldığını, İzmir ve İzmirlileri övdüğünü belirten Bozdağ, CHP’lilerinin ise Diyanet Başkanının övgü dolu bir konuşmasından İzmir halkını “rencide” eden bir konuşma çıkartıklarını kaydetti. Bozdağ, seçim yaklaştığına dikkat çekerek “Bir cepheleşmeye ihtiyacı duyuyor CHP” görüşünü dile getirdi.

-ALEVİLER-

Alevilerin haklarına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Bozdağ, hükümetin Alevi vatandaşlarının sorunlarına “hassasiyetle” yaklaştığını, çalıştaylar düzenlediğini, bunlara ilişkin raporlarda yer verilen tavsiyelerin bir kısmının hayata geçirildiğini anlattı.

Bu çerçevede okul kitaplarında yapılan değişiklikler, Sivas Madımak Oteli’nin bir anı merkezi haline getirilmesini ve 17 Alevi Bektaşi klasiğinin Osmanlıca'dan Türkçe’ye çevrilmesini örnek gösteren Bozdağ, Cemevi tartışmalarına ilişkin olarak da konuya yanlış bir yerden yaklaşıldığını düşündüğünü ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, çeşitli mezheplerin yaşadığı İran, Irak ve Suriye gibi diğer Müslüman ülkelerinde de ortak ibadet yerinin cami olduğunu vurguladığı kahvaltı sırasında tekkeleri yasaklayan kanunun varlığına dikkat çekerek “Bu meseleyi tartışmamız lazım” dedi ve böyle bir kanun olmadığı gibi davranılamayacağını da vurguladı.

-DOĞUM GÜNÜ PASTASI-

Öte yandan, diplomasi muhabirleri, doğum günü 1 Nisan olan Bekir Bozdağ’a bir doğum günü pastası sürprizini hazırladı. Bunun yanısıra Bakan Bozdağ’a doğduğu gün yayınlanan bir gazetenin kopyası da sunuldu.