Siyaset Bakan Günay: Nevruz'u bir topluluğa maletmek akıl tutulması

Bakan Günay: Nevruz'u bir topluluğa maletmek akıl tutulması

21.03.2011 - 14:14 | Son Güncellenme:

.

Bakan Günay: Nevruzu bir topluluğa maletmek akıl tutulması

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Anakara Gençlik Parkı´ndaki Nevruz kutlamalarına katıldı. Bakan Günay, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro binası önünde yakılan Nevruz Ateşi yanında, bir Nevruz geleneği olan demir döğdü. Bakan Günay burada yaptığı açıklamada, Nevruz’un sözlük karşılığıyla "yeni gün" demek olduğunu ifade ederek, tabiatın uyanması anlamına geldiğini ve toprakla uğraşan, toprakla haşır-neşir olan bütün toplulukların, bütün memleketler,n ortak bayramı olduğunu vurguladı. Nevruz’un bir topluluğun özel bayramı haline getirme girişimlerinin de, öyle sanıldığı için Nevruz’u kutlatmama girişimlerinin de geçmiş yıllarda yaşanan akıl tutulmaları olduğunu belirterek, "Bu akıl tutulmalarından artık kurtulduğumuzu zannediyorum" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Günay, UNESCO’nun geçen yıl, Azerbaycan’ın, İran’ın, Hindistan’ın Afganistan’ın, Türkiye’nin ortak bayramı olarak Nevruz’u tescil ettiğini hatırlatarak, Geçen yıl Nevruz’u Avrupa da kutlama imkanı bulduklarını, bu yıl da BM Genel Merkezi’nde kutlanacağı kaydetti. Günay, "Bu bayramı bir topluluğa ait olmaktan çıkarıp hepimizin ortak bayramı olarak tescil ettirmenin bizi taşıdığı bir gelişme noktasıdır" diye konuştu.

Nevruz’un bir çatışma, bir tartışma, bir çekişme meselesi değil bir barış, bir kardeşlik, bir dayanışma vesilesi olması gerektiğinin altını çizen Günay, "Hepimizin ihtiyacı bu ülkede yaşayanların, bu dünyada yaşayanların birinci ihtiyacı barıştır Atatürk’ün söylediği gibi; ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’tır. Barış olursa toprağın bereketinden daha fazla yararlanabiliriz. Ürünümüz daha bol olabilir ve daha fazla gelir getirebilir. Çocuklarımız daha hızla büyüyebilirler ve daha bereketli bir ortamda yaşabilirler. O yüzden Nevruz’un barışa vesile olmasını, sadece bizim ülkemiz için değil bütün bölgemiz ve bütün insanlık için barışa vesile olmasını bir kez daha diliyorum" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Günay, Nevruz’un Türklerin olduğu kadar, Kürtlerin, İranlıların, Afganların, Pakistanlıların bütün insanlığın ve bütün dinlerin bayramı olduğunu da vurguladı.

-NEVRUZ RESMİ TATİL OLSUN İSTEĞİ

Nevruz töreni, yağmurdan etkilenilmemesi için Büyükşehir Belediyesi Tiyatro binasının içinde devam etti.

Törene, Bakan Günay’ın yanı sıra Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, ABD Büyükelçisi Francis J. Ricciardone başta olmak üzere pek çok ülkeden büyükelçiler, Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ile TÜRKSOY’a üye 14 ülkeden çeşitli göstericiler ve Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen öğrenciler katıldı. Törende, TÜRSOY’a üye ülkelerden gelen katılımcılar, geleneksel kıyafetleri içinde çeşitli dans gösterileri ve geleneksel çalgıları ile görsel bir şölen sundular.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise salona gönderdiği telgrafla Nevruz’u kutladı.

Törende Kazakistan Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev’in konuşması ise alkış aldı. Büyükelçi Tüymebayev, Türkiye’den örnek alarak Kurban Bayramı’nı kendi ülkelerinde resmi tatil ilan ettiklerini belirterek, Nevruz’un da Türkiye de resmi tatil olmasını istedi. Tüymebayev, TÜRKSOY’a ise Nevruz kutlamaları kapsamında 500 bin dolar, 17 kişilik bir volkswagen minibüs ve bir adet Mercedes E 500 hediye ettiklerini açıkladı.