Siyaset Bakan Soylu: Terör örgütü PKK'ya katılım son 30 yılın en düşük seviyesinde

Bakan Soylu: Terör örgütü PKK'ya katılım son 30 yılın en düşük seviyesinde

28.09.2017 - 10:19 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bölücü terör örgütü PKK'ya katılımda son 30 yılın en düşük seviyesindeyiz. Bu, terör örgütünü ciddi bir şekilde demoralize ediyor. Terör örgütü çıldırmış durumda" dedi. Yeni kimliklerin bir hafta içerisinde verildiğini dikkat çeken soylu, "Ehliyetlerde, pasaportlarda da inşallah aynı anlayış gelecek. Ne  zaman başlar? Biz 2018'in martı gibi diyoruz" ifadesini kullandı.

Bakan Soylu: Terör örgütü PKKya katılım son 30  yılın en düşük seviyesinde

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu AA Editör Masası'nda konuştu. Terör örgütüne katılımın son 30 yılın en düşük seviyesinde olduğunu belirten Soylu'nun açıklamalarının satır başları şöyle:

Haberin Devamı

Şehirlerde terörü finanse eden unsurlara yönelik sürekli operasyonlarımız var. Teröre adım atacak yer bırakmadık. İHA ve SİHA'da bunun hava denetimi olarak gelmiştir. Belki de Türkiye'nin son yıllarda yapabileceği en büyük icatlardan biri olmuştur İHA ve SİHA'lar. İHA projesi bir özgüven modelidir. Terör örgütü çıldırmış durumda.

FETÖ DE HAREKAT KABİLİYETİNİ YİTİRDİ

FETÖ'nün hareket etme kabiliyetini önemli ölçüde bitirdik, Türkiye içerisinde söylüyorum. Ama gerek kendilerine yönelik buraya hala bağlılıklarını iddia edenler, cezaevinde farklı bir dünya içerisindeler. Onlara her 15 günde, her bir ayda, her bir buçuk ayda bir eski günlere gelebilecekleri ümidini vermeye çalışıyorlar yani gerçeklikten kopuklar. Terör örgütlerinin tek bir isteği var, Türkiye'yi istikrarsızlaştırmak ve devleti yönetilemez hale getirmek. FETÖ'nün dünya genelindeki yapılanmasına yönelik operasyonlar Türkiye aslında yuvarlağın en ortasındaki ülkeydi. Biz buraya ciddi bir hamle yapınca diğer etki alanlarında da bir sarsılma yaşadılar. Biz aslında momentumlarını bozduk. Sadece Türkiye'ye ait bir süreç değildi. Biz tam merkezindeydik.

Haberin Devamı

SON BİR YILDA 68 BİN 464 OPERASYON YAPTIK

DEAŞ, Türkiye'de taban bulmakta zorlanan bir örgüttür.Son bir yılda yaklaşık 68 bin 464 operasyon yaptık. Bunun 40 bini PKK, 25 bini FETÖ, 2 bin 109'u da DEAŞ'a yönelik operasyon.Cezaevlerine düşen DEAŞ mensupları ve sempatizanlarıyla birebir mülakatlar yaptık. Mülakatlarda aslında Adalet Bakanlığıyla birlikte nasıl bir terör örgütüyle, nasıl bir mekanizmadan, dinamikten hareket eden bir terör örgütüyle karşı karşıya kaldığımızı çözmeye çalıştık. Profil oluşturduk. Orada enteresan sonuçlar aldık. Bu enteresan sonuçları terörle mücadelemizde arkadaşlarımızla beraber kullanıyoruz.

UYUŞTURUCU PARASI PKK'YA GİDİYOR

Uyuşturucudan PKK'ya 1,5 milyar dolar para gidiyor.

KAYYUM BELEDİYELERİ 590 MİLYON BORÇ ÖDEDİ

Terör örgütü orada kendi tabanını kaybedeceğini düşündüğü için hala bizim kaymakamlarımızı hedef alıyor. Bu arkadaşlarımız orada kahramanca bir iş yapıyorlar. Şunu da söylemem lazım, kim memnun belediyelerin bu hizmetlerinden? Esnaf. Alışveriş oluyor. Belediyeler borçlarını ödeyemiyorlardı, esnafa 590 milyon borç ödendi bu alandaki kayyum belediyelerde şu ana kadar.

Haberin Devamı

4.5 MİLYON CİVARINDA TÜRKİYE'YE GELEN GÖÇMEN VAR

3 milyon 200 bin Suriyeli sığınmacımız var. Bunun yaklaşık 330 bin 744 civarı bizim kayıtlarımıza göre kamplarda. Ama sadece Suriye'den gelmiyor. Özellikle Irak'tan 250 bin civarı, Afganistan, İran, Pakistan, Somali... Ülkeler arası birtakım farklılıkları da söz konusu. Neden Türkiye'ye geliyor, neden Türkiye'den gidiyor, bu da ayrı bir dış politika meselesidir. O konularda da çalışıyoruz. Yaklaşık 4,5 milyon civarında Türkiye'ye gelen göçmen var.

GEÇEN SENE KENEVİR, BU SENE BUĞDAY EKİLİYOR

Geçen sene kenevir ekilen yerlerin büyük çoğunluğunda şimdi buğday ekiliyor.

SAĞLIK PERSONELİNİN GÜVENLİK SORUŞTURMALARI

Bugün arkadaşlarımız güvenlik soruşturmalarını Sağlık Bakanlığına iletiyorlar. İşin istihbarat boyutu var. Çok zor bir dönemden geçtik. Biraz anlamalarını rica ediyoruz. Yeniden devletin içerisine fesat tohumları ekmelerine müsaade etmemeliyiz. Ben sorumluluğu alamam, kimse kusura bakmasın. Geleceğe ait bir sorumluluk üzerime alamam. Arkadaşlarımıza bu konuda 'çok ciddi ve dikkatli olun' diyorum. Bu güvenlik soruşturmaları yapılıyor. Bu heyecanı anlıyorum. Böyle bir aylık, bir buçuk aylık, iki aylık bir süreçler oluşuyor. Bazen o kadar da olmuyor. Çok gelince, 12 bin 500 gibi, böyle bir süreç oluyor ama biz burada dikkatli olmak zorundayız. Temmuz'un 20'si gibi bize iletildi. Biz de iki aylık bir süreç içerisinde 12 bin 500'ü tamamladık. Dün Sağlık Bakanımız da beni aradı 'Ne zaman göndereceksiniz?' diye. Onların da çok doğal olarak çalışan personele ihtiyacı var. Hizmetlerin de aksamaması lazım. Biz de haklıyız. En kısa zaman içerisinde bunu halletmeye çalışacağız. Yarından itibaren gerekli prosedürler başlar düşüncesindeyiz.

Haberin Devamı

EHLİYET VE PASAPORTTA YENİ DÖNEM

Haberin Devamı

Şu ana kadar 11 milyon 238 bin yeni kimlik kartı verildi. Yaklaşık 20 tanesinde hata çıktı, o da bireysel hata. Girişten kaynaklanan hatalar söz konusu. Bunlar da olabilir 11 milyonda 20, bir hata sayılmayabilir. Keşke hiç olmasa tabii." değerlendirmesini yaptı. Günde 70-75 bin müracaat oluyor. Pasaport, ehliyet ve nüfus kağıtları nüfus idarelerinden alınacak. Böylece parmak izi alınması gibi konularda kolaylıklar sağlanacak. Yeni kimlik kartları ilk başta 2-2,5 ayda gidiyordu. Şimdi artık 5 artı 2 güne indirdik. 5 gün şehir içleri, merkezde 2 günde, kırsal ve köylerde toplam 6-7 gün içinde müracaat ettikten sonra verilebiliyor. Ehliyetlerde, pasaportlarda da inşallah aynı anlayış gelecek. Ne zaman başlar? Biz 2018'in Martı gibi diyoruz. Bu arada trafik tescilleri de noterlere vereceğiz. Yapabilirsek daha önce yapacağız ama bütün hazırlıklarımızı 2018'in Martı için yapmıştık ama öne çekebilirsek bir şekilde çekmeye çalışıyoruz. Trafik tescilleri de noterler yapacak bundan sonra yani hem devlet içerisinde bu konuları bir yerde standardize etmeye çalışıyoruz hem de devletin bir takım üzerindeki taşımaması gereken yükleri de başka türlü kurumlara aktarmaya çalışıyoruz, noterler gibi. Orada da bir maliyet yükselmesi söz konusu olmayacak."