Siyaset Bakanlar Kurulu’nda ‘barış’ diyalogları

Bakanlar Kurulu’nda ‘barış’ diyalogları

03.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakanlar Kurulu toplantısında HDP’li bakanların ‘Barış çağrısı yapılmalı’ dediği, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da ‘Önce silahlar gömülmeli’ şeklinde karşılık verdiği öğrenildi

Bakanlar Kurulu’nda ‘barış’ diyalogları

63’üncü Hükümet’in ilk Bakanlar Kurulu toplantısında HDP’li bakanların, “1 Eylül Dünya Barış Günü olması nedeniyle Bakanlar Kurulu’nun bir barış çağrısı yapması faydalıdır. Bu sorunlar diyalogla çözülür” dedikleri, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ise “Önce silahlar gömülmeli” dediği öğrenildi.

Haberin Devamı

Toplantıda Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu ile HDP’li bakanlar arasında, Ankara Yüksel Caddesi’nde eyleme güvenlik güçlerinin orantısız müdahalesi konusunda da tartışma çıktığı anlaşıldı.


‘Silahlar susmalı’

Geçici hükümetin ilk Bakanlar Kurulu toplantısında, şiddet olayları 1 Kasım seçimlerinin güven ortamında yapılmasına yönelik çalışmalar ve bölgesel gelişmeler değerlendirildi.

HDP’nin kapalı grup toplantısına katılan iki bakan, Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin bilgi aktardı. Kulislere sızan bilgiye göre, Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Bakanlar Kurulu’nda polisin orantısız güç kullanmasını gündeme getirdi. Araya giren Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu ise güvenlik güçlerinin terör eylemlerine müdahale ettiğini ifade etti. Topçu’yu yanıtlayan Doğan’ın, “Yüksel Caddesi’nde yapılan basın açıklamalarında trafik bile engellenmiyor. Hiçbir yere zarar verilmiyor ama polis yine de müdahale ediyor” d ediği öğrenildi.

Haberin Devamı

Daha sonra konuşan Davutoğlu’nun toplumsal olaylarda, ‘maskelerin takıldığını’ ve ‘yasadışı örgüt sloganları atıldığını’ ifade ettiği öğrenildi. Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca’nın ise seçim güvenliğinin sağlanmasına yönelik görüşlerini aktardığı, “Bunun için de silahların susması gerekir, barışın oluşması gerekir. Zaten Sayın Başbakan da açış konuşmasında demokratik ve güvenlik ortamında seçimin yapılacağını belirtmişti. Ona da atıfta bulundum. Dolayısıyla o temelde de 1 Eylül Dünya Barış Günü olması nedeniyle de Bakanlar Kurulu’nun bir barış çağrısı yapmasında silahların susması gerektiği noktasında bir çağrı yapmasında fayda olduğunu düşünüyorum” dediği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre Başbakan Davutoğlu da “Önce silahlar gömülmeli” diye karşılık verdi. Konca da “Sayın Başbakanım önce silahlar sussun, sonra gömeriz” diye devam etti.