Siyaset Bakanlara Yüce Divan yolu açık

Bakanlara Yüce Divan yolu açık

24.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dört eski bakanla ilgili Yüce Divan oylamalarını 5 Ocak’a erteleyen TBMM Soruşturma Komisyonu, 9 Ocak’ta raporunu TBMM Başkanlığı’na sunacak. Anayasa ve içtüzükteki bağlayıcı hükümler çerçevesinde de rapor en geç 28 Ocak’a kadar Genel Kurul’da görüşülüp oylanacak.

Bakanlara Yüce Divan yolu açık


Eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında Yüce Divan oylamalarını, üç eski bakandan gelen yeni bilgi ve belgelerin incelenebilmesi için erteleyen TBMM Soruşturma Komisyonu, 5 Ocak’taki toplantısında önce dört eski bakan için ayrı ayrı gerçekleştireceği oylamaların yöntemine karar verecek. Komisyon raporu ve olursa muhalefet şerhleri en geç 9 Ocak itibarıyla TBMM Başkanlığı’na sunulacak.

Rapor, başkanlığa verildiği tarihten itibaren en geç 10 gün içinde bastırılarak dağıtılacak, dağıtım tarihinden itibaren de yine en geç 10 gün içinde Genel Kurul’da görüşülecek. Buna göre raporun en geç 28 Ocak’a kadar Genel Kurul’da görüşülmesi gerekecek.
Genel Kurul’daki görüşmelerde, komisyon adına bir kişi, şahısları adına altı milletvekili ve dört eski bakan konuşacak. Eski bakanlar süre sınırı olmadan savunma yapacak. Görüşmelerin ardından komisyon raporu, Genel Kurul’ca gizli oyla karara bağlanacak. Komisyonun Yüce Divan’a sevk etmeme yönünde karar alması, eski bakanları Genel Kurul’da Yüce Divan oylamasından kurtaramayacak.
Muhalefetin Yüce Divan’a sevk yönünde vereceği önergeyle, Genel Kurul’da Yüce Divan oylaması yapılacak. Gizli oylama sonucu eski bakanların Yüce Divan’a sevk edilebilmesi 276 milletvekilinin bu yönde oy kullanması ile mümkün olacak. Bunun için en az 52 Ak Parti milletvekilinin muhalefet ile birlikte hareket etmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

‘Rapor önyargılı hazırlanmış’

Eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Egemen Bağış’ın malvarlıklarına ilişkin “orantısızlık” tespiti yapılan bilirkişi raporuna gönderdikleri itirazlarda komisyona “Bakanlığımız öncesi fiil ve işlemlerimizi inceleme yetkiniz yok” uyarısında bulundukları öğrenildi. Çağlayan, dilekçesinde raporun önyargılı hazırlandığını ve kendisini itham altında bırakmaya yönelik olduğunu savundu. TBMM Soruşturma Komisyonu’na Çağlayan adına avukatı Muhammet Hardalaç tarafından gönderilen itiraz yazısında, MASAK uzmanının hazırladığı raporun hiçbir bağlayıcılığı ve kanıt niteliği bulunmadığı iddia edildi.
Egemen Bağış da rapora Uluslararası Bağımsız Denetim şirketine hazırlattığı, eşiyle birlikte ortağı olduğu şirketlerin 2010-2013 yıllarına ilişkin defter kayıtları ve kişi-firmalar ile ortaklara yapılan tarnsfer işlemlerinin incelendiği rapor ve “gelirleriyle orantısız biçimde sahip olduğu” iddia edilen 2010-2011 yıllarında edindiği 3 evle ilgili tapu kayıtlarını göndererek itiraz etti. Güler de itiraz yazısında oğlu Barış Güler’e ilişkin tespitlere de yanıt verdi. Güler, İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca soruşturma kapsamında iddiaların incelenerek Ekim 2014’de kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiğini anımsattı.