Siyaset ‘Barış akıl işi değil, gönül işi’

‘Barış akıl işi değil, gönül işi’

19.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu heyetinden Yılmaz Erdoğan, ‘Artık şarkı söyleme, şiir okuma zamanı. Biz barış nedir bilmiyoruz ama tanışacağız’ dedi

‘Barış akıl işi değil, gönül işi’

Akil İnsanlar Heyeti’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi grubu, Mardin’deki çalışmalarının ikinci gününde Mardin Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ile polisin açtığı ateş sonucu öldürülen Uğur Kaymaz ve öldürülen DEP milletvekili Mehmet Sincar’ın ailelerini ziyaret etti.
Heyet, dün ilk olarak Süryanilerin önemli dini merkezlerinden biri olan Deyrulzafaran Manastırı’nı ziyaret ederek Mardin-Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ile görüştü. Kezban Hatemi’nin toplantı öncesinde heyet üyelerini tanıttığı sırada Yılmaz Erdoğan’ın “Ben de heyetin artist üyesiyim” demesi gülüşmelere neden oldu.
Toplantıda konuşan Özmen, Başbakan tarafından başlatılan barış sürecini desteklediklerini belirterek, “İç barışın sağlanması akan kanın durması için din adamları olarak dua ediyoruz. Tanrı size büyük güç versin” dedi.

‘Barışla onur duyacağız’
Heyet daha sonra 3 gruba ayrıldı. Ahmet Faruk Ünsal, Fazıl Hüsnü Erdem ve Lami Özgen’den oluşan grup Batman’da faili meçhul cinayete kurban giden DEP milletvekili Mehmet Sincar’ın ve polis kurşunuyla hayatını kaybeden Uğur Kaymaz’ın ailesiyle bir araya geldi. Uğur Kaymaz’ın amcası ve BDP Mardin İl Başkanı Reşat Kaymaz “Çok büyük bedel ödedik. Uğur’umuzu kaybettik. Barışa evrilecekse bu düzen biz çektiğimiz tüm acılardan onur duyacağız” dedi.
Mehmet Sincar’ın eşi Cihan Sincar ise “Eşim gitti ama geride aslan gibi üç oğlum var. Onlara da bir şey olsun istemiyorum. O kadar tehdit aldık ki iki oğlum şimdi yurtdışında. ‘Eşin gitti çocukların da gidecek’ deniliyordu. Tedirginim ama artık hepimizin temennisi gerçek bir barış” dedi.

‘Artık şiir okuma zamanı’
Yılmaz Erdoğan ise önce lise ardından üniversite öğencileriyle bir araya geldi. Erdoğan’ın “Akil insan nedir?” diye yönelttiği soruya öğrencilerin verdiği cevapları Erdoğan, “Akıllı adam durup dururken bin ton küfür ve hakaret yer mi?” sözleriyle değerlendirdi. Çocukluğunun çatışma ortamında geçtiğini söyleyen Erdoğan, hayata nasıl dahil olduğunu şöyle anlattı:
“Aradılar, çalışmadan söz ettiler, ‘Ne yapacağız’ dedim. Bana orada tartışacaklarını söylediler. Aslında bir çeşit vatani vazifedir diye düşünüyorum. Öyle bir telefon aldığınızda ‘Hayır bir çekimim var’ diyemezsiniz. Dolayısıyla neden bu kadar eleştiri var, onu anlamış değilim. Bazılarının söz ettiği gibi para pul ile işimiz yok. Şimdi artık şarkı söyleme, şiir okuma, zeybek oynama vaktidir. Biz barış nedir, bilmiyoruz. Ülkenin tamamı için olmayan bir şey istiyoruz. Süreç ile birlikte barış ile tanışacağız. Barış zor bir iştir. Barış akıl işi değil, gönül işidir.”

Haberin Devamı

‘Barış akıl işi değil, gönül işi’

Akil İnsanlar Heyeti, polis kurşunuyla ölen Uğur Kaymaz’ın ailesini ziyaret etti.