Siyaset Barolar Birliği: Polis devletinde görülür

Barolar Birliği: Polis devletinde görülür

31.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Barolar Birliği: Polis devletinde görülür

Barolar Birliği: Polis devletinde görülür


ANKARA Milliyet


       Türkiye Barolar Birliği Başkan Vekili Burhan Karaçelik, hükümetin memurun görevden alınmasını düzenleyen Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) öngörülen uygulamaların, ancak "polis devleti"nde görülebilecek bir uygulama olduğunu söyledi.
       Karaçelik, yaptığı açıklamada, yasama yetkisinin Türk milleti adına TBMM'ye ait olduğunu ve bu yetkinin devredilemeyeceğini belirtti. Karaçelik, şu görüşlere yer verdi:
       "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Onun bu niteliğini zedeleyecek uygulamalar, nereden gelirse gelsin meşru sayılamaz. Suçluluğu mahkeme kararıyla saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz. Suçluluğu hükmen sübuta ermeyen kişiye ceza verilemez. Ne yazık ki, hükümetin çıkarmak istediği KHK bu Anayasal ve yasal ilkelere ve hükümlere açıkça aykırıdır.
       İki müfettiş raporuyla memuriyetten bir daha devlet kuruluşlarında hatta yerel yönetimlerde işe alınmamak üzere çıkarma, hukuk devleti ilkelerine açıkça aykırıdır. Bu tip uygulamalar ancak polis devletinde olabilir. Türkiye Cumhuriyeti, polis devleti değildir. Her devlet yetkili ve görevlisi aklını başına toplamalı bir taraftan demokratikleşeceğiz diye gayret gösterirken, öteki taraftan polis devleti uygulamasına olanak vermekten kaçınmalıdır. Aksi halde tarihin suçlamasından kurtulamazlar."