Siyaset Başbakan Erdoğan: "TSK yönetimini kutluyorum"

Başbakan Erdoğan: "TSK yönetimini kutluyorum"

30.08.2011 - 10:13 | Son Güncellenme:

.

Başbakan Erdoğan: TSK yönetimini kutluyorum

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, e-muhtıranın Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kaldırılmasıyla ilgili olarak, "Biz bu arzumuzu daha önce de önceki yönetimlere ifade etmiştik. Onlar bu adımı nedense atmamıştı, ama şu andaki Türk Silahlı Kuvvetler yönetimi, Genelkurmay Başkanlığımız, bu adımı atmıştır. Dolayısıyla olması gerekeni yerine getirdikleri için ben kendilerini kutluyorum" dedi.

Erdoğan, bayram namazını Hacı Bayram Veli Camisi’nde kıldı. Erdoğan, cami çıkışında gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

Bir gazetecenin "30 Ağustos öncesinde TSK’nın internet sitesin e-muhtıra kaldırıldı. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Erdoğan, "Bu, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin şu andaki yönetiminin özellikle bir değişim, dönüşümü demokratik anlamda bakışını değerlendirmesi bakımından çok önemliydi. Biz bu arzumuzu daha önce de önceki yönetimlere ifade etmiştik. Onlar bu adımı nedense atmamıştı ama şu andaki Türk Silahlı Kuvvetler Yönetimi, Genelkurmay Başkanlığımız, bu adımı atmıştır. Dolayısıyla olması gerekeni yerine getirdikleri için ben kendilerini kutluyorum" dedi.

Erdoğan, "Eski Genelkurmay Başkanlarından Işık Koşaner’in bir ses kaydı düştü ve kendisi de kabul etti. ’Noktasına virgülüne kadar arkasındayım’ dedi.

Bunu nasıl yorumlarsınız?" soru üzerine de "Şimdi bu açıklamaların içinde birçok şeyler var. Öz eleştiriler var ama bunun yanında tabi daha değişik bazı ifadeler var ve bunların üzerinde bir siyasetçi olarak beraber çalıştığımız bir yerde mesai arkadaşım olarak şu anda bunun değerlendirmesini yapmayı özellikle ahlaki bulmuyorum. Değerlendirmesini yapacak olan kurum ve kuruluşlar zaten vardır, onlar zaten gereğini yaparlar" yanıtını verdi.

Bir başka gazetecinin "Kılıçdaroğlunun, sizi sessiz kalmakla ilgili eleştirileri vardı" hatırlatması üzerine Erdoğan, "Kılıçdaroğlu’nun ben eleştirilerini, hakaretlerini ben pek takip edemiyorum. Onun için değerlendirmiyorum" dedi.

"30 Ağustos kutlamalarını bundan böyle Cumhurbaşkanlık makamının, Başkomutanlık makamının ev sahipliği yapacak olması konusunda bir değerlendirmeniz olur mu?" sorusu üzerine ise Erdoğan, "Tabii bu da az önce söylediğim gibi bu değişim sürecinin önemli bir adımı oldu. Sağolsun, burada da yine Genelkurmay Başkanımızın böyle bir teklifi geldi. Biz durumla farklı bir genelgeyi daha önce yayınlamıştık. Kendileri bu genelge karşısında çok daha olgun, özel bir teklifle geldiler. Sayın Cumhurbaşkanımız da böyle bir genelgeyi yerinde buldu ve bugunkü tebrikat bu şekilde yapılmış olacak. Bundan dolayı ben kendilerini ayrıca da kutluyorum" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin "Fenerbahçe’yi sormak isteriz" sözleri üzerine, "Orayı karıştırmayalım" karşılığını verdi.

"Bu Ramazan bayramına törer belası ile birlikte girdik"

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu Ramazan bayramına bildiğiniz gibi dünya çok sıkıntılı şekilde girerken, Türkiye olarak bizler de özellikle terör belası ile birlikte girdik. Temenni ederim ki; bu belayı da milletçe en kısa zamanda def etme imkanını yakalarız. Bunun için bütün gayretimizin devam edeceği gibi en önemli gayret, milletce bütün kurum ve kuruluşlarla birlikte terörle aramıza koyacağımız bariyerler, duvarlar olacaktır.

Bunun milletçe el ele yaparsak, dayanışma içerisinde yaparsak, bu süreci daha da hızlandıracağımıza inanıyorum" dedi.

Başbakan Erdoğan, bayram namazını Hacı Bayram-ı Veli Camii’nde kıldı.

Cami çıkışında gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin "bayramla ilgili mesajınızı alabilir miyiz?" sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi: "Öncelikle tüm milletimizin ramazan bayramını tebrik ediyorum. Ramazan Bayramı’nın milletimiz, İslam dünyası ve insanlık için barışa, hayırlara, berekete vesile olmasını diliyorum.

Tabii bu vesileyle bu Ramazan Bayramı’na bildiğiniz gibi dünya çok sıkıntılı şekilde girerken, Türkiye olarak bizlerde, özellikle terör belası ile birlikte girdik. Temenni ederim ki; bu belayı da milletçe en kısa zamanda def etme imkanını yakalarız. Bunun için bütün gayretimizin devam edeceği gibi en önemli gayret, milletçe bütün kurum ve kuruluşlarla birlikte terörle aramıza koyacağımız bariyerler, duvarlar olacaktır. Bunun milletçe el ele yaparsak, dayanışma içerisinde yaparsak, bu süreci daha da hızlandıracağımıza inanıyorum.

Tabii bu vesileyle bu bayram, aynı zamanda bizim değerlerimize, değerlerler silsilesi içerisinde bir fıtır bayramıdır ve herkes ailece bayram namazına kadar yerine getirdi, gereğini yerine getirdi." Başbakan Erdoğan, Somali’ye yönelik olarak Diyanet İşleri Başkanlığının yardım kampanyası başlattığını anımsatarak, bunun yanında Sivil Toplum Örgütleri, Başbakanlık Affet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, Kızılay ve TİKA’nın destek verdiğini kaydetti.

"SOMALİ’YLE TARİHTE GELEN BİRLİKTELİĞİMİZ, BERABERLİĞİMİZ VAR"

Haberin Devamı

Somali’nin sadece gıda, ilaç, giyim ihtiyaçlarının bulunmadığını, bunun yanında altyapı ve üstyapısıyla da ilgili atılması gereken adımların bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Bunun özellikle ifade ederken, bir şeyi söyleme zaruriyeti hissediyorum, o da şudur: Biz Somali’ye yabancı değiliz, Somali için yeni de değiliz. Bizim Somali’yle tarihte gelen birlikteliğimiz, beraberliğimiz var.

Türkiye olarak Osmanlı bakiyesi bir ülke olduğumuzu şöyle değerlendirdiğimizde, tarihimizde Somali’yle olan ilişkilerimizi görmek mümkündür ve gidip gördüğümüzde, tabii hali bizzat yaşadık. Çünkü orası televizyon ekranlarıyla anlatılamaz, anlaşılamaz. Sadece Mogadişi merkezi gördük ama bir de bunun tabii Kenya sınırındaki kamplar var. Oralar daha eski olmasına rağmen oraların durumu da berbat. Bu, Türk milletinin bugüne kadar birçok yerlerde olduğu gibi Endonezya Ache’de, Srilanka’da, Pakistan’ın Müzeferabad’da, daha sonra sel afetinin olduğu bölgelerde nasıl elimizi uzattıysak, inanıyorum ki bir şekilde elimizi Somali’ye uzattık, uzatıyoruz ve bugünde tüm camilerde Diyanet İşleri Başkanlımız bu kampanyasını devam ettirdi. Bu yardımlarımız oralara yansıyacak."

Haberin Devamı

DIŞ POLİTİKA

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, dış politikaya ilişkin olarak da şunları söyledi: "Dış politikamızın gereği olarak Libya’daki gelişmeleri sıcak takiple sürdürüyoruz. Perşembe, cuma günleri burada toplantılar yapıldı. Bizler, şu anda Libya Temas Grubu’nun Dönem Başkanı sıfatı ile bu toplantıları burada yaptık.

Bayramın ikinci günü yarın Paris’te yüksek düzeyli bir toplantı yapılacak ve ardından New York’ta zirve yapılacak.

Bu zirveyle birlikte zannediyorum ki, Libya konusunda atılacak adımlar çok daha olgunlaşmış olacaktır ve bir diğer tarafta 910 kilometre sınırımız olan Suriye, bizim için çok çok önemli. Akraba bağımızın olduğu Suriye bizim için çok önemli. Suriye de maalesef kan durmuyor. Hükümet güçleri, devlet güçleri sürekli olarak Suriye halkının, sivil halkın üzerine ne yazık ki, silahlarla tanklarla toplarla saldırıyor. Bu da tabi üzücü bir gelişme. Fakat diğer tafta Yemen, Bahreyn, Mısır, Tunus buralarda da etkili bir demokrasi özlemi var. Hak ve özgürlükler noktasında bir özlem var.

Temennim budur ki; dünyanın bu değişim ve dönüşümü yaşadığı süreç içerisinde artık otokratik yapılardan demokratik yapılara geçiş çok daha sağlıklı şekilde cereyan eder ve insanlara bedeli ağır olmaz. Bu vesileyle Ramazan Bayramı’nın milletimiz, İslam dünyası tüm insanlık için barışa hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." Bir gazetecinin, "Genellikle bayram namazını İstanbul’da kılardınız.

Bugün Ankara’da kılıyorsunuz. Bayramda nasıl bir planınız var?" sorusuna Erdoğan, "Bu bayram biliyorsunuz iki bayram kutluyoruz. Dün ayrıca GATA Gülhane Tıp Akademisinde mezun olanların mezuniyet törenine katıldık. Daha sonra Kara Harp Okulu’nun mezuniyet töreni nedeniyle buradaydık. Bugün burada yine zafer bayramı kutlamaları sebebiyle buradayız. Öğleden sonra İstanbul Deniz Harp Okulu’nun mezuniyet töreni var arkasından Hava Harp Okulu’nnun mezuniyet töreni var. Bunlar vesilesiyle İstanbul’a gideceğiz" yanıtını verdi.

Başbakan Erdoğan, "Rize’ye gidecek misiniz?" sorusuna da "Hayır" yanıtını verirken, "Fransa’ya gidecek misiniz?" sorusuna ise, "Sanırım bugün netleşir" karşılığını verdi.

Cami çıkışında çocuklar ve vatandaşlarla bayramlaşan Başbakan Erdoğan, Subayevleri’ndeki evine gelişinde evinin yakınında bulunan taksi durağındaki taksici esnafı ve vatandaşlarla bayramlaştı.

Başbakan Erdoğan, evinin yakınlarındaki çocuklarla ve vatandaşlarla da bayramlaştı, çocuklara bayram harçlığı verdi.