Siyaset Başbakan Yıldırım'dan flaş domates açıklaması

Başbakan Yıldırım'dan flaş domates açıklaması

22.05.2017 - 17:21 | Son Güncellenme:

Gürcüstan'a giden Başbakan Binali Yıldırım, Atatürk Havalimanı'nda açıklamalar yaptı. Yıldırım bugün Rusya Başbakanı Medyedev ile yaptıkları görüşmenin içeriğini anlattı.

Başbakan Yıldırımdan flaş domates açıklaması

Yıldırım'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar

Haberin Devamı

"Bu yıl, Gürcistan ile diplomatik ilişkilerimizin kurulmasının 25. yıl dönümü. O tarihten bu tarafa Gürcistan ile ulaştırmadan enerjiye, kültürden eğitime, her alanda iş birliğimizi ileri seviyeye taşıyarak, ileri stratejik ortaklık düzeyine ulaştırdık. Serbest ticaret anlaşmasını imzaladığımız 2007 yılından bu tarafa da 10 yıldır Gürcistan'ın en büyük ticaret ortağı durumundayız."Gürcistan'a doğrudan yatırım yapan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Ekonomik işbirliğinin artması için halen potansiyel var.

Terörle mücadele ana gündem maddelerininden biri olacak. FETÖ ile mücadelede de aktif desteğini gördük.

Ahısa Türkleri de ortak gündemimizdeki önemli konulardan biridir.

Gürcistan'ın batıya açılması konusunda da işbirliğimizi sürdürüyoruz.

Haberin Devamı

Bakü Tiflis Kars demir yolu hattıbitme aşamasına geldi. Yıl bitmeden bu hatta tren çalıştırmaya başlayacağız.

Ziyaretin bölgesel ilişkiler bakımından büyük sonuçları olacağını düşünüyorum.

MEDYEDEV İLE GÖRÜŞME

"Rusya Federasyonu Başbakanı Sayın Dmitri Medvedev ile bir araya geldik. İkili konuları gözden geçirdik ve uçak krizinden sonra normalleşme sürecinde yeni bir adım daha attık. Attığımız bu adıma göre, normalleşmeye esas birçok kısıtlama tamamen kaldırılmış durumda. Neler oldu? Müteahhitlik hizmetleri, teknik müşavirlik, seyahat acentası, turizm işletmeciliği-otelcilik, kamu ihaleleri, ağaç işleme olmak üzere 6 alanda Türk firmalarına uygulanan yasak, kısıtlamalar mayıs ayı içerisinde kaldırılma kararı alınmıştır."

VİZE KONUSU

Öncelikle uçuş personel ve hizmet pasaportuna sahip kişilere yönelik vizeler mayıs ayında kalkacaktır.

DOMATES AÇIKLAMASI

Domates, bu ilişkilerin (Türkiye-Rusya) sembolüne dönüştü. Aslında domates dışında hemen hemen her konuda ciddi ilerleme sağlandı. Domates konusunda hassasiyetimizi de onlara ilettik. Açıkçası domatesle ilgili biraz daha zamana ihtiyaç var ama bu ortak bildiride, burada da bir hüküm yer aldı. O hüküm nedir? Mevsimsel ithalata izin verilmesi yoluyla ilk adım atılmış oldu. Yani mevsimsel talepler, ihtiyaçlar dikkate alınarak bir adım atılabilecek. Daha sonra da tabii, tamamen bu konunun çözülmesi için gerekli girişimler, gayretler devam edecek. Tabiatıyla Rusya da kendi tarım sektörünü, kendi üretim imkanlarını da kollamak, gözetmek ihtiyacı duyuyor. Buna da biz saygı gösteriyoruz."