Siyaset Başbuğ mahkemede yargılanmalı

Başbuğ mahkemede yargılanmalı

14.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Önemli olan Cumhurbaşkanı ve bizim fikir ifade etmemiz değil. Önemli olan mahkemelerin ne dediğidir” dedi

Başbuğ mahkemede yargılanmalı

Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un Yüce Divan’da yargılanması gerektiği yolundaki görüşün tersini savundu. Elitaş, gazetecilerin soruları üzerine şöyle konuştu:
“Anayasanın 145 ve 148. maddeleri açık. Benim görüşüm de Anayasa Mahkemesi’nin eski Genelkurmay Başkanı’nı yargılaması uygun değil. Çünkü 145. maddedeki, anayasa değişikliği ile ilgili yaptığımız düzenleme açık ve net ifade ediliyor. Sayın Cumhurbaşkanı belki şahsi düşüncesini ifade etmiştir. Ben de şu anda şahsi fikrimi ifade ediyorum. Benim kanaatime göre yargılama yerinin doğru olduğu inancındayım. Sayın Cumhurbaşkanı da farklı bir şekilde ifade etmiştir. Vatandaşların herhangi birisinin, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve bizim fikir ifade etmemiz değil önemli olan mahkemelerin ne dediğidir. Sayın Cumhurbaşkanının farklı bir kanaati olması, Cumhurbaşkanı ile Ak Parti arasında sanki bir görüş ayrılığı varmış şeklinde sunulmasının doğru olmadığı görüşündeyim. Yani yargı kendi içinde farklı değerlendirmeler yapıyorsa, biz ondan uzak kişiler Cumhurbaşkanı olsak da, grup başkanvekili olsak da farklı değerlendirmemiz normaldir.”

‘Büyükanıt için de...’
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in “27 Nisan ve 28 Şubat’ın da yargılanması gerektiğine” ilişkin sözlerini nasıl değerlendirdiği sorusunu ise Elitaş, “Yargı muhakkak ki gerekeni yapacaktır. Biz burada siyasi olarak düşüncelerimizi ifade edebiliriz ama yargıya yol göstermek ya da müdahil olmak anlamında değil. Eğer 28 Şubat postmodern darbeyse, o zamanki kişilerin söylediğiyle ilgili, bu açıkçası bir ihtar olarak kabul edilip, yargı gereğini yapmalı. 27 Nisan’ı yazdığını iddia eden şahıs da (Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt) ‘benim yaptığım bir eylemdir’ diye söyledi. O da aynı kanaatte. Herhalde yargı gerekeni yapacaktır” diye yanıtladı.