Siyaset Başçı ‘faiz’in arkasında durdu

Başçı ‘faiz’in arkasında durdu

12.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yaptığı 2 saatlik sunumda, dolar karşısında tarihi seviyelere gerileyen TL’nin değer kazanmasının yolu olarak faiz politikalarının başrolde olduğu mali disipline işaret ederek, mevcut fikirlerini tekrarları. Kendisine en büyük desteği veren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan gibi “yapısal reform” vurgusu yapan Başçı, üretim ve ithalatın at başı gittiğine dikkat çekerek, döviz fiyatlarında denge sağlanmasının üretimdeki önemine işaret etti.

Başçı ‘faiz’in arkasında durdu


Başçı; “Kur Gelişmeleri”, “Dış Ticaret Gelişmeleri”, “Enflasyon ve Faiz”, “Yatırımın Belirleyicileri” ve “Temel Ekonomik Göstergeler” başlıklı 4 bölümlü sunumunda, 16 yıllık euro/dolar paritesi rakamlarına yer verdi ve dolar kurundaki dış etkiye dikkat çekti. Başçı, doların tüm para birimlerine karşı değer kazandığını, değer kaybının TL ile sınırlı olmadığını vurguladı. Fiyat istikrarında maliyet, kur, enflasyon istikranının önemine işaret eden Başçı, iç ve dış dengelerin önemine de işaret etti. TL’deki değer kaybının, ithal mallar üzerinden enflasyonu yükselteceğine işaret eden Başçı, üretim ve ithalatın at başı gittiğine dikkat çekerek, döviz fiyatlarında denge sağlanmasınının üretimdeki önemine işaret etti.

Faizin önemi
Başçı, Erdoğan’a sunumunda, TL’nin değer kazanmasının yolu olarak para politikasında sıkılaşmayı gösterirken, para politikasında gevşemenin, TL’de değer kaybına neden olacağını belirtti. Başçı burada, “para politikasındaki sıkılaşma” vurgusu ile faiz politikasının önemine işaret ederek, daha önceki vurgularını da tekrar etmiş oldu.
İstikrar ve disiplin
Başçı, Arjantin, Rusya ve Yunanistan gibi darboğaz yaşayan ülkelerdeki faiz politikalarının önemine ve faiz-cari açık ilişkisine işaret ederek, “İstikrar ve güven artırıcı adımlar, mali disiplin (kamu borç yükünün hafifletilmesi), fiyat istikrarına odaklı bir para politikası duruşu, bu yolla enflasyon beklentileri ve enflasyon risk primi düşeceğinden piyasa faizleri kademeli olarak düşebilir. Para politikası duruşu enflasyon beklentilerinin en önemli belirleyicilerinden biridir” dedi.

Haberin Devamı

Babacan’la aynı vurguyu yaptı
Kendisine en büyük desteği veren Babacan gibi “yapısal reform” vurgusu yapan Başçı, “Yapısal reformlar tasarrufları, geleceğe ilişkin güveni ve istikrarı daha da artıracaktır. Bu yolla yatırım eğiliminde ilave bir artış sağlanabilecektir” dedi. Son 7 yılda karşılıksız çek oranlarının azaldığına işaret eden Başçı, taşıt, konut ticaret, nakit kredi oranlarının da reel olarak düşüş içinde olduğunu göstermeye çalıştı. Başçı, ithalat, ihracat ve talebin de olumsuz etki altında olmadığı mesajı verdi.