Siyaset Başkanın görüşmecisi ‘iş takipçisi’ çıktı

Başkanın görüşmecisi ‘iş takipçisi’ çıktı

27.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Danıştay’a girerken görüntelenen Yalçın Bayrak’ın sadece hayali ihracat soruşturmasının baş şüphelilerinden Aksoy’un değil birçok kişinin Danıştay ve Yargıtay’daki dosyalarını takip ettiği ortaya çıktı

Başkanın görüşmecisi ‘iş takipçisi’ çıktı

Danıştay’a girerken görüntelenen Yalçın Bayrak’ın sadece hayali ihracat soruşturmasının baş şüphelilerinden Barbaros Hayrettin Aksoy’un değil birçok kişi ve kurumun Danıştay ve Yargıtay’daki dosyalarını takip ettiği ortaya çıktı. Yakalanan Bayrak‘ın aracından ve üzerinden çıkan notlarda yazılı dosya numaraları bulunduğu, takibe alınan dosyaların ise imar, KDV, arsa gibi mali boyutu büyük davalar olduğunu ve büyük bölümünün halen devam ettiğini ortaya koydu. Bayrak’ın takip ettiği dosyalar arasında, Hrant Dink cinayeti soruşturmasında tetikçi Yasin Hayal ve azmettirici Erhan Tuncel’in ifadelerinde ismi geçen, basına Dink’in ölümüne üzülmediğini ancak olaylarla ilgisi olmadığını açıklayan İsmail Hacıahmetoğlu’nun davası da çıktı.
Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kemal Gül’ün yürüttüğü hayali ihracat soruşturmasında Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu ile görüşmesi gündeme gelen Yalçın Bayrak’ın ilginç bağlantıları saptandı. Soruşturma kapsamında Bayrak’ın aracında ve üzerinde ele geçirilen notlar, şüphelinin sadece Aksoy’un değil çok sayıda kişi ve kurumun davasının takibini yaptığını ortaya koydu. Bayrak’ın sadece Danıştay’da değil, Yargıtay ve yerel mahkemelerdeki dosyaları da takip ettiği anlaşıldı.

Milyon liralık dosyalar
Söz konusu notlara göre, Bayrak’ın takip ettiği davalar arasında Muğla’daki imar işleri ile ilgili bir dosya, İstanbul’da imar işleri ile ilgili bir dava, İstanbul’da bir ecrimisil ve tahliye davası, vergi ve arsa davaları bulunuyor. Bu davalardan sadece bir ya da ikisinin sonuçlandığı, diğerlerinin ise çeşitli dairelerde devam ettiği görülüyor. Kazanılması halinde dava sahiplerinin milyonlarca liraya sahip olmasını sağlayabilecek bu davaların devam ediyor olması, Bayrak’ın Danıştay’daki ilişkilerine yönelik şüpheleri de yoğunlaştırdı.
Bayrak’ın takip ettiği dosyalar arasında, hayali ihracat soruşturmasında tutuklu Aksoy’un daha önce soruşturma konusu yapılan Ç.. Teksil adlı firmanın davası da bulunuyor. Ancak bu davanın henüz Danıştay’a gelmediği, halen İstanbul 10. İdare Mahkemesi’nde devam ettiği anlaşıldı. Notlarda geçen bir davada, Danıştay’ın bir davacının bulunduğu bina ya da arsadan tahliyesine yönelik kararı bozduğu görülüyor.
Bayrak’ın üzerinden, bazı davaların tarafı olduğu sanılan kişilerden alınmış, ileri tarihli senetlerin ve miktarlarının yazılı olduğu notlar da ele geçti. Notlarda, davalıların isimleri, çeşitli şirketlerden 2012 yılının ekim ve ağustos aylarında tahsil edilmek üzere alınmış senetlerin miktarlarının yazılı olduğu saptandı. Bunun dışında, bir davayla ilgili yapıldığı sanılan EFT’nin notları bulundu.dosyasının Danıştay’a geldiğini söyledi.