Siyaset "Başkanlık sistemi AK Parti'nin planı gibi kalırsa AK Parti bedel ödemez millet öder"

"Başkanlık sistemi AK Parti'nin planı gibi kalırsa AK Parti bedel ödemez millet öder"

14.04.2013 - 15:42 | Son Güncellenme:

.

Başkanlık sistemi AK Partinin planı gibi kalırsa AK Parti bedel ödemez millet öder

AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal, başkanlık sistemiyle ilgili "Eğer bunu topluma mal edemezsek, sanki bu AK Parti’nin planıymış gibi kalırsa, emin olun AK Parti bedel ödemez, millet öder" dedi.

Bal, AK Parti Ar-Ge Başkanlığı tarafından Sefaköy Kültür Merkezi’nde düzenlenen "Başkanlık Sistemi" konulu konferansta, bu konuyla ilgili tartışmaların AK Parti tarafından başlatılmadığını, Türkiye tarihinde her anayasa yapım sürecinde bu konunun tartışıldığını söyledi.

Turgut Özal, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş gibi devlet adamlarının da başkanlık sistemini gündeme getirdiğini, tartıştığını, hatta programlarına aldığını ifade eden Bal, "Eğer bunu topluma mal edemezsek, sanki bu AK Parti’nin projesi, kendi planıymış gibi kalırsa, emin olun AK Parti bedel ödemez, millet öder. Çünkü ekonomi istikrara kavuşursa, iç-dış siyasette olumlu gelişmeler olursa hep beraber bundan yararlanacağız. Ama bir bedel ödenecekse hep beraber bu bedeli ödeyeceğiz" diye konuştu.

-"Hükümet kurma ve bozma oyunu oynanmış"- Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana geçen sürede 61 hükümetin göreve geldiğini, hükümet başına düşen görev süresinin ortalama 1,5 yıl olduğunu anlatan Bal, şunları kaydetti: "E değişmiş de ne olmuş? ’Değişsin, önemli değil.’ Bu koalisyonlar hizmet götürebiliş mi? Ekonomi o dönemlerde şahlanmış mı? Güvenlik şahlanmış mı? Dış siyaset şahlanmış mı? Böyle olmamış. Sanki hükümet kurma ve bozma oyunu oynanmış ve bunun bedeli olmuş. Akıl sahibi herkes görüyor ki sistemde tıkanıklıklar olmuştur." Koalisyon hükümetlerinin ülkeyi geriye götürdüğünü ifade eden İdris Bal, "Tek bir parti iktidar olduğu zaman her alanda bir canlanma olmuş. Koalisyonlar, istikrarsızlık ve ekonomik kaos dönemleri, darbeler ve terör için uygun zeminler hazırlamış. Cumhurbaşkanı- başbakan kavgaları hep kaybettirmiş. Milletvekilleri pazarlıkları yapılmıştır" diye konuştu.

-"Sihirli çözüm yok, avantajlar var"-

Haberin Devamı

Başkanlık sisteminin de bu sorunlara sihirli bir çözüm gibi değerlendirilmemesi gerektiğini kaydeden Bal, bu sistemin parlamenter sisteme göre bazı avantajları olduğunu dile getirdi.

"Başkanlık sisteminde isteseniz bile koalisyonlar olmaz" diyen Bal, "Çünkü başkanlık sisteminin yapısı gereği, bir seçimle hükümeti, yani başkanı seçiyorsunuz, başka bir seçimle meclisi seçiyorsunuz. Birbiriyle alakası yok" dedi.

"Başkanlık sisteminde cumhurbaşkanı başbakan kavgaları olmaz" ifadesini de kullanan Bal, başkanın hem devlet başkanı, hem de hükümet başkanı görevlerini üstlendiğini söyledi.

Türkiye’de parlamenter sistemde cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin, gelecekte sorunlar doğurabileceğini belirten Bal, başbakan-cumhurbaşkanı kavgalarının azalmayacağını, şiddetleneceğini savundu.

İdris Bal, güçler ayrılığının da başkanlık sistemi içinde net bir biçimde bulunduğunu kaydetti.

Konferans salonu dışında kurulan stantta vatandaşlara, AK Parti Ar-Ge Başkanlığı tarafından hazırlanan "Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor" kitapçığı da dağıtıldı.