Siyaset ‘Başkanlık’ta kriz var

‘Başkanlık’ta kriz var

06.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uzlaşma Komisyonu’nda Ak Parti muhalefetin “Başkanlık sistemi önerinizi revize edin” teklifine ret yanıtı verince ipler gerildi. Krizin nasıl aşılacağı Çiçek başkanlığındaki bugünkü toplantıya bırakıldı

‘Başkanlık’ta kriz var

Ak Parti’nin “Başkanlık Sistemi” ısrarı Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının tıkanmasına yol açtı. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, önceki akşam Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik başkanlığında gerçekleştirdikleri parti içi anayasa çalışma grubunda Başkanlık Sistemi’ne ilişkin muhalefetin tutumunun değerlendirildiğini ve bu sistemden geri adım atmama kararı alındığını anlattı. Şentop ve Ak Partili Komisyon Üyesi Ahmet İyimaya, “Başkanlık sistemi önerimiz üzerinden görüşmelerin devam etmesi konusundaki duruşumuzu sürdürüyoruz. Bu durum müzakereyi engellemez. Her iki sistem üzerinde de görüşmeler sürdürülebilir” dediler. Şentop ve İyimaya, diğer maddelerde olduğu gibi sistem üzerinde uzlaşma olmazsa da “kırmızı” olarak metne yazılabileceğini belirttiler.

Gözden geçirmeyi düşünmüyoruz
MHP’li Faruk Bal, başkanlık sistemini kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek, “Başkanlık sistemindeki ısrarını yanlıştır. Türkiye’yi bir bilinmeze sürükleyemeyiz. Tarihi süreç yaşanıyor, bu süreci heba etmeye hiçkimsenin hakkı yok” dedi. CHP’li Üye Atilla Kart, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini içeren 2007’de yapılan anayasa değişikliğine göndermede bulunarak, “Burhan Kuzu’nun ifadesiyle bugünkü sistem ‘ucube’ bir sistem. 10 yıl boyunca da AKP çoğunluğu ile de bu sistem başbakanlıkçı sisteme dönüştü. Siz de şimdi bu öneriyle başkancı sisteme dönüştürmek istiyorsunuz” dedi. Kart, Ak Parti’nin önerisini “revize etmesini” istedi. Ak Partili Şentop, “Gözden geçirmeyi düşünmüyoruz” deyince de Kart, “O zaman yeni bir dayatma ile karşı karşıyayız. Bizim kaygılarımızı doğruladınız. AKP olarak bu öneriyle uzlaşma komisyonunun çalışmalarını sonlandırma amacını ortaya koydu” dedi. Şentop, “Yeni anayasa yapma dayatma değil, siz önerinizi getirdiniz, biz de önerimizi getirdik, müzakere edilmeli. Bunu tartışmayı zayit (gereksiz) addediyorum” deyince bu kez BDP’li Komisyon Üyesi Ayla Akat Ata ise “Bu nasıl baskın anlayış? Sistem getiriyorsunuz, sonra da ‘tartışmayı zayit addediyorum’ diyorsunuz. Kabul edilemez” sözleriyle tepki gösterdi. İplerin kopmakta olduğunu gören Ak Partili İyimaya ise “Diyalog süreci hayati önem taşıyor. Nitelendirmelerden sakınarak çalışmalıyız, zaten 3 parti hayır dedikten sonra başkanlık sisteminin olmayacağı kesin” diyerek ortamı yumuşatmaya çalıştı. Ancak Şentop, “Önerimizi değiştirmemiz mümkün değil” diyerek kesin tavrını koydu.
Yeniden söz alan CHP’li Kart, “Bu şartlarda müzakere pratik anlamı olan süreç değil. 3 parti parlamenter sisteme yakın duruyor. AKP uzlaşma sürecinde önerisini revize etmelidir. Aksi taktirde, uzlaşma komisyonu çalışmalarının iktidar eliyle fiilen sona erdirilmesi anlamını taşır. AKP’nin önerisinin ABD’deki başkanlık sistemiyle ilgisi yok. Ürdün modelidir, Putin modelidir, Latin Amerika modelidir” dedi. Tartışmalarda bir sonuç alınamayınca, kriz, bugün Çiçek başkanlığında yapılacak Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na bırakıldı.