Siyaset Başkent'te seçmen ‘değişim’ dedi

Başkent'te seçmen ‘değişim’ dedi

01.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Başkent'te kıran kırana geçen büyükşehir yarışını Millet İttifakı’nın adayı Mansur Yavaş, yaklaşık 4 puan farkla kazandı. Büyükşehiri almasına rağmen ilçelerde AK Parti’ye üstünlük sağlayamayan CHP ve İYİ Parti, çoğunluğu AK Parti’de olan il genel meclisiyle kenti yönetmeye çalışacak.

Başkentte seçmen ‘değişim’ dedi

Başkentte büyükşehir yarışında ipi Millet İttifakı’nın adayı Mansur Yavaş göğüsledi. Millet İttifakı’nın ortakları CHP ve İYİ Parti ilçelerde AK Parti’nin üstünlüğünü yıkamasa da, büyükşehir belediye başkanlığını almayı başardı. AK Parti, iktidarı süresince elinde tuttuğu, 2014 seçimlerinde kıl payı kazandığı, referandumda kendisine uyaran başkenti bu kez yaklaşık 3.9 puanla kaybetti. Cumhur İttifakı’nın adayı, daha önce 5 kez Kayseri’de belediye başkanı seçilen Mehmet Özhaseki de girdiği 6. yerel seçimde ilk kez kaybetti. Ancak ortaya ilginç bir tablo çıktı. Yavaş, çoğunluğu AK Parti’de olan il genel meclisiyle kenti yönetmeye çalışacak.

Haberin Devamı

Seçim süreci boyunca Türkiye genelindeki en sert rekabet başkentte yaşandı. Millet İttifakı’nın adayı, ülkücü kökenli, eski MHP’li Mansur Yavaş ile Cumhur İttifakı adayı, daha önce Kayseri’de 5 dönem belediye başkanlığı yapmış olan Mehmet Özhaseki ile yarıştı. Seçim sürecinin neredeyse ortasında Yavaş hakkında sahte senet iddiası gündeme geldi. Ancak ortaya çıkan sonuç bu iddianın seçmeni etkilemediğini ortaya çıkardı. Yavaş; üçüncü kez girdiği büyükşehir yarışından bu kez kazanarak çıktı. Yavaş oyların yüzde 50.9’unu alırken, Özhaseki yüzde 47’sini aldı.

DSP’nin büyükşehir belediye başkanı adayı olan, CHP’ye giden oyları bölüp bölmeyeceği tartışılan, eski CHP Çankaya Belediye Başkanı Haydar Yılmaz ise yarışta sadece yüzde 0,30 oy alabildi. Saadet Partisi adayı Mesut Doğan ise yüzde 1 oy aldı.

Haberin Devamı

Cumhur İttifakı ne yaptı?

2014 yerel seçimlerinde 25 ilçe belediyesinden, 20’sini kazanan, DP’nin kazandığı Haymana Belediyesi’ni de saflarına katarak belediye sayısını 21’e çıkaran AK Parti, bu seçimden 19 ilçe belediyesini kazanarak çıktı. CHP, Elmadağ’ı AK Parti’den aldı. 2014’de Etimesgut ve Polatlı’yı kazanan MHP ise, 31 Mart’ta elindeki ilçe belediyesi sayısını 3’e yükseltti. MHP, Etimesgut ve Polatlı’nın yanı sıra AK Parti’nin kendisine bıraktığı Gölbaşı’nı da kazandı. Cumhur İttifakı ortakları 25 ilçe belediyesinin 22’sinde AK Parti’nin, 3 ilçede ise MHP’nin adayının desteklenmesi konusunda anlaşmıştı. Yine MHP ile ittifak yaparak girdiği 24 Haziran seçimlerinde tek başına 1 milyon 434 bin 125 oy alan AK Parti’nin bu kez ittifak ile oylarını 1 milyon 532 bin 182’ye yükseltmiş olması, MHP tabanından beklediği desteği alamadığını gösteriyor.

AK Parti; Çankaya, Elmadağ, Haymana, Mamak, Kalecik, Ayaş, Yenimahalle gibi 7 ilçede CHP ile yarıştı. CHP’nin kalesi olarak bilinen Çankaya’da kadın aday, Yenimahalle’de ise Altındağ’ın çehresini değiştiren Veysel Tiryaki’yi aday gösteren AK Parti başarılı olmadı. Elmadağ’da Saadet Partisi’nden aday olan ismin seçime sadece bir kaç gün kala AK Parti’ye geçmiş olmasına rağmen iktidar partisi bu ilçeyi de elinde tutamadı. AK Parti; 14 ilçede İYİ Parti ile yarıştı. Bala, Evren, Şereflikoçhisar, Akyurt, Altındağ, Çamlıdere, Çubuk, Kahramankazan, Keçiören, Kızılcahamam, Pursaklar, Beypazarı, Nallıhan, Sincan’da yapılan yarışta İYİ Parti varlık gösteremedi.

Haberin Devamı

Millet İttifakı’nın karnesi

Başkentte 2014 seçimlerinden sadece Yenimahalle ve Çankaya’yı kazanarak çıkan CHP, 31 Mart için İYİ Parti ile Güdül hariç 24 ilçede ittifak yaptı. İlk kez bir yerel seçimde etkisi ölçülecek olan İYİ Parti’ye milliyetçi- muhafazakar seçmen yapısı dikkate alınarak 15 ilçe bırakıldı. CHP; Ayaş, Çankaya, Elmadağ, Etimesgut, Haymana, Kalecik, Mamak, Polatlı, Yenimahalle olmak üzere 9 ilçede aday çıkardı. Ortakların işbirliği yapmadığı tek ilçe olan Güdül’de AK Parti ile yarışan Millet İttifakı ortakları, kaybetti. AK Parti yaklaşık yüzde 66 oy ile Güdül’ü aldı.

Ülkücü seçmene seslenen; MHP ile İYİ Parti’nin karşı karşıya geldiği tek ilçe Gölbaşı oldu. MHP’nin Gölbaşı’nda AK Parti seçmeninin tam desteğini aldığı, alınan oy sonucuyla ortaya çıktı. 24 Haziran seçimlerinde Gölbaşı’nda tek başına 14 bin civarında oy alan MHP’nin oyu 38 bini aştı. MHP Gölbaşı’nda İYİ Parti’nin 15 puan puan önünde ipi göğüsledi. Ankara’da büyükşehire aday göstermeyen ve Millet İttifakı’nı destekleyeceği mesajı veren HDP Ankara’da 4 ilçede; Bala, Çankaya, Haymana ve Keçiören’de aday çıkardı. Ancak aldığı oy sayısı, HDP’nin oylarının büyük kısmının Millet İttifakı’na gittiğini ortaya koydu. Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun aday gösterildiği Çankaya’da 8 bin 800 civarında, Keçiören’de 7 bin 700 civarında oy aldı.

Haberin Devamı

Üçüncü yarışta zafer

34 yaşında siyasete giren ve ülkücü kimliği ile tanınan Mansur Yavaş Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ısrarlı bir yarışçı oldu. 1989’da Beypazarı Belediye Meclis Üyesi seçilen Yavaş, 1994’de MHP’den Beypazarı Belediye Başkan adayı oldu, ancak kazanamadı. 1999’da yeniden MHP’nin Beypazarı adayı oldu ve bu kez yüzde 51 oy ile seçildi. Dikkatleri Beypazarı Belediye Başkanlığı olduğu sırada üzerine çekti. İlçe onun döneminde önemli bir değişim geçirerek turizmden gelir elde etmeye başladı. 2004 yerel seçimlerinde bir kez daha MHP adayı olarak girdi ve bu kez oyların yüzde 54,8’ini alarak yeniden başkan seçildi. 2009’da MHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Dönemin belediye başkanı AK Parti adayı Melih Gökçek ve CHP adayı Murat Karayalçın’a karşı yarıştı. Melih Gökçek’in yüzde 38,5, Murat Karayalçın’ın 31,3 aldığı seçimde Yavaş yüzde 27,3’de kaldı. 2014 seçimlerine giderken MHP’den istifa etti ve seçime CHP adayı olarak girdi. Yine Gökçek ile karşı karşıya gelen Yavaş seçimi 32 bin oy farkıyla kaybetti. Gökçek’in yüzde 44,8 oy aldığı seçimden, Yavaş yüzde 43,8 ile çıktı.

Haberin Devamı

Başkentte seçmen ‘değişim’ dedi

‘Takdir milletin’

Cumhur İttifakı’nın AK Partili Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki, eşi Neşe Özhaseki ve kızı

Başkentte seçmen ‘değişim’ dedi
Zeynep Özhaseki Yurt ve damadı Mehmet Salih Yurt ile Yenimahalle ilçesindeki Sofuoğlu İlkokulu’na geldi. Oyunu 1031 numaralı sandıkta kullanan Özhaseki, yaptığı açıklamada, seçim çalışmaları sırasında herkesin söyleyeceğini söylediğini belirterek, “Bundan sonra ortaya çıkacak sonuca herkesin saygılı davranması icap ediyor. Takdir milletin, millet ne derse o olur. Ona uygun şekilde bundan sonra davranıp, faaliyetlerimizi yürütürüz diye temennide bulunuyorum. Ankaramız için de ülkemiz için de hayırlısı olsun diye temennide bulunuyorum” dedi. Seçim çalışmalarının çok keyifli geçtiğini bildiren Özhaseki, “Ankara halkı bizi kucakladı, bağrına bastı. Bir tek kötü sözle karşılaşmadık, oy vermeyecek insanlar bile çok nezaketli davrandılar. Bundan dolayı da keyifli ve mutluyum” diye konuştu. Özhaseki, seçim sonuçlarını parti genel merkezinde takip etti. - ANKARA Milliyet

AK Parti itiraz edecek

AK Parti’nin Ankara seçim bölgesindeki bazı seçim sonuçlarına itiraz edeceği öğrenildi. AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın balkon konuşmasında değindiği itirazlarla ilgili AK Parti’li hukukçular çalışmalara başladı. Seçim sonuçlarına itirazlar, salı gününe kadar yapılacak.

Akşener’e teşekkür

CHP’nin adayı Mansur Yavaş, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret etti. Parti genel merkezindeki ziyaretin ardından Yavaş’la basın mensuplarının karşısına çıkan Akşener, “Ben kendisine teşekkür ediyorum. Millet İttifakı’nın ortak adayı olarak Ankaramızı kazandı. Hayırlı uğurlu olsun” dedi. Yavaş da Akşener’e teşekkür ederek, “Büyük nezaket gösterdiler, arkamızda durdular bu zorlu yarışta. Hakkımızı, hukukumuzu Türkiye’nin her yerinde aradılar. Bu güvenlerinden dolayı kendilerinin şahsında bütün İYİ Partililere çok teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.