Siyaset Baykal’a yanıt: Alışmayacağız

Baykal’a yanıt: Alışmayacağız

04.12.2008 - 02:17 | Son Güncellenme:

CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat, çarşaflı üyelerle ilgili eleştiriler karşısında “Alışacaksınız” diyen CHP lideri Deniz Baykal’a, “Alışmayacağız” yanıtını verdi

Baykal’a yanıt: Alışmayacağız

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın “Cumhuriyet döneminde Atatürk Bulvarı’ndan kılığı kıyafeti müsait olmayan insanları geçirmiyorlardı, poturlu, şalvarlı bir takım insanlar Ankara’ya gelip bulvara girmiyordu. Tek parti zihniyeti o idi” sözleriyle çarşaflı üye açılımını savunması, partideki bazı isimlerin tepkisini çekti. İstanbul Milletvekili Necla Arat, şehir efsanesi gibi yıllarca Anadolu’da CHP’yi eleştirmek için karşı devrimcilerin kullandığı söylemin meşrulaştırıldığını belirterek, “Genel Başkan reddi miras mı yapıyor? Bu açıklamaların anlamı budur” dedi.
Baykal’ın önceki gün grup toplantısında yaptığı konuşma, partide çarşaflı açılımla başlayan tartışmanın tonunu yükseltti. Bazı milletvekilleri doğrudan Baykal’a rahatsızlıklarını iletmeye hazırlanırken Arat, “tek parti” söylemli göndermelerin çok tehlikeli ve rahatsız edici olduğunu söyledi.

‘Töreye izin mi vereceğiz?’
Arat, çarşaflı üyelerle ilgili eleştiriler karşısında “Alışacaksınız” diyen Baykal’a, “Alışmayacağız” yanıtını verdi. Milliyet’in sorularını yanıtlayan Arat, “Özellikle kadınları geride kalmış değerlere döndürme eğilimlerine, bu yoldaki girişimlere alışmayacağız” dedi. Arat, isteyenin istediği gibi yaşaması söyleminin, Medeni Kanun’a, bir toplumsal sözleşme olan Anayasa’ya, Atatürk ilke ve devrimlerine, cumhuriyetin kazanımlarına aykırı olduğunu kaydederek, “O zaman töre, berdel gibi geçmişte kalması gereken yaşam biçimlerinin meşrulaşmasına izin mi vereceğiz?” diye sordu.
Aşık Veysel ile ilgili örnekte olduğu gibi, Baykal’ın, şehir efsanesi haline gelmiş, yıllarca Anadolu’da karşı devrimcilerce CHP’ye karşı kullanılan söylencelerle, Sevan Nişanyan gibi yazarların, ikinci cumhuriyetçilerin söylemleriyle paralel söylemler kullandığını anlatan Arat, bunun çok tehlikeli ve rahatsız edici olduğunu kaydetti.

‘Taktik hata’
Arat, laikliğin yeniden tanımlanması çabasının da tehlikeli bir girişim olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Sayın Genel Başkanımızın siyasi taktik hatası yaptığını düşünüyorum. ‘Tek parti’ ifadesi CHP için kullanılır. Genel Başkan reddi miras mı yapıyor? Tek parti dönemini antidemokratik olmakla suçluyorsak, bugün sosyal demok-rat bir partide yeterince demokrasi var mı, bunu sorgulamamız gerekir.”

‘Siyasi prim’
Arat, “Bir süre önce Newsweek’te çıkan bir haberde Prof. Dr. Atilla Yayla ve bir grup liberalin Baykal’la görüştüğü ve görüşmede Baykal’a laikliğin de liberalleşmesi gerektiği, bunu Baykal yaparsa siyasi primini de CHP’nin alacağı yolunda bilgiler vardı.
Bu ne kadar doğru bilmiyorum ama laikliğin yeniden tanımlanması çabaları çok tehlikeli olur” dedi.