Siyaset Baykal ile Sav ilk defa ayrı düştü

Baykal ile Sav ilk defa ayrı düştü

19.05.2010 - 09:58 | Son Güncellenme:

CHP’nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal ile CHP Genel Sekreteri Önder Sav yaklaşık 53 yıllık dostluklarında ilk kez ayrı düştüler.

Baykal ile Sav ilk defa ayrı düştü

Baykal ile Sav’ın Ankara Hukuk Fakültesinde başlayan dostlukları siyasette de devam etti. Önder Sav, hep Baykal’ın yanında yer aldı. Baykal ile Sav’ın yolu ilk defa Kemal Kılıçdaroğlu’nun 22-23 Mayıs’ta yapılacak kurultayda genel başkan adayı olması ile ayrıldı. Sav, Kılıçdaroğlu’nun yanında yer alarak ona en büyük desteği verdi.

Haberin Devamı

1937 doğumlu Sav, Ankara Hukuk Fakültesi mezunu. 1938 doğumlu Baykal da, Ankara Hukuk Fakültesini bitirdi. Baykal ve Sav’ın dostlukları fakülte yıllarında başladı. Fakülte yıllarından sonra Sav, örgütte görev yaptı. Sav, Merkez İlçe Başkanı olarak siyasi çalışmalarına devam etti. Baykal ise, doktorasını Siyasal Bilgiler Fakültesinde tamamladı. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Siyaset Bilimi Doçenti olarak öğretim üyeliği görevinde bulundu.

Baykal, 1972 yılında asistan olarak görev yaparken, Turan Güneş’in önerisiyle CHP Yüksek Danışma Kuruluna girdi.

HEP AYNI SAFTA OLDULAR-

Baykal, İsmet İnönü ve Ecevit arasındaki yarışta Ecevit’in yanında yer aldı. Önder Sav da, Baykal ile birlikte hareket etti.

Haberin Devamı

Önder Sav, 1973 yılında 15. Dönem Ankara Milletvekili olarak, Baykal da 15. Dönem Antalya Milletvekili olarak TBMM’ye girdi. Baykal ile Sav, 1974 yılında kurulan Ecevit Hükümetinde (37. Hükümette) aynı kabinede yer aldı. Baykal, 37. Hükümette Maliye Bakanı, Sav da 37. Hükümette Çalışma Bakanı olarak görev yaptı.

-ECEVİT’E KARŞI BAYKAL’IN YANINDA YER ALDI-

1979 yıllarında Baykal ile Ecevit arasındaki çekişmede Sav, Baykal ile birlikte hareket etti.

1992’de CHP yeniden açıldı. SHP’den birlikte ayrıldılar. Sav, Deniz Baykal ile Erol Tuncer arasındaki yarışta Baykal’ı destekledi. Baykal, rakibi Erol Tuncer’i geçerek genel başkan oldu. CHP, SHP’den istifa eden milletvekilleri ile TBMM’de grup kurdu.

Önder Sav, 1995 seçimine kadar bir süre Türkiye Barolar Birliği Başkanı olarak görev yaptı. 20. Dönem’de Ankara Milletvekili olarak TBMM’ye yeniden girdi. Baykal, Sav’ı birinci sıradan aday gösterdi. Baykal’ın yanında yer alan Sav, TBMM’de grup başkanvekili olarak görev yaptı.

Sav, 2001 yılında da Baykal’ın yanında yer aldı. Ardından CHP’nin Genel Sekreteri olarak göreve başladı.

Sav’ı yakından tanıyanlara göre, Baykal’ın hep yanında yer aldı. Ancak Baykal’ın istifasıyla birlikte bir karar aldı ve Kılıçdaroğlu’nu destekledi. Sav’ı tanıyanlar, "Genel başkan gelecek bir durum olsaydı, asla genel başkana karşı çıkış yapmazdı" değerlendirmesini yaptılar.

Haberin Devamı

Ancak Baykal’a yakın isimler ise Önder Sav’a tepki gösteriyor. Onlara göre Sav, Baykal’ı "arkadan vurdu".