Siyaset ‘Baykal’ın gidişi kutlama nedeni’

‘Baykal’ın gidişi kutlama nedeni’

13.05.2010 - 00:39 | Son Güncellenme:

The Guardian’da Stephen Kinzer imzalı yazı: Baykal’ın istifası demokratik modernleşmenin önündeki en büyük engeli kaldırdı

‘Baykal’ın gidişi kutlama nedeni’

İngiliz Guardian gazetesinde yayımlanan bir yorum yazısında, Deniz Baykal’ın CHP liderliğinden istifa etmesi değerlendirilirken “Seks kaseti Türkiye için aydınlık bir gelecek yarattı” denildi.
ABD’li gazeteci, yazar Stephen Kinzer imzalı yazıda, “Deniz Baykal’ın bir seks skandalı sonrası istifa etmesi demokratik modernleşmenin önündeki en büyük engeli kaldırdı” ifadesi kullanıldı. “Deniz Baykal, son 10 yılda ülkesinin modernleşmesini engellemek ve ordunun tekelindeki seçkinlerin pençesinde kalmasını sağlamak için çalıştı” diye yazan Kinzer, skandal yaratan video görüntüsünün Türk siyasetinde karışıklık yarattığını ancak bunun “olumlu bir karışıklık” olduğunu belirtti.
Kinzer, Türkiye’nin bölgesel bir güç olarak gittikçe etkisini artırdığını belirttikten sonra şöyle devam etti:
“Birçok laik Türk, Erdoğan’ın dini yönelimli Adalet ve Kalkınma Partisi’ne güvenmiyor; demokrasiye ve kapitalizme bağlı olan ve İslami politikayla bağları olmayan bir partiye oy vermek istiyor. Baykal, partisini böyle bir alternatife dönüştürebilirdi ancak bunun yerine ülkenin en yozlaşmış, anti-demokratik gruplarıyla ittifak kurdu. Milyonlarca Türk yeni bir liderin partiyi yeniden şekillendirerek gerçek bir demokrasi yanlısı, Avrupa yanlısı sosyal demokratik partiye dönüştürmesini umuyor. Türkiye’de böyle bir şey hiç olmadı.
Yıllar süren gerici ve tutucu politikaların Baykal’ı görevden uzaklaştırmaya yetmemesi ve gizemli şekilde ortaya çıkan bir videonun bunu yapması utanç verici. İyi bir sonuca çok kötü bir yolla ulaşıldı. Yine de Baykal’ın Türk politikasından ayrılması kutlama sebebidir.”