Siyaset Baykal'dan şarkılı muhalefet

Baykal'dan şarkılı muhalefet

10.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Baykal'dan şarkılı muhalefet

Baykaldan şarkılı muhalefet

CHP Lideri, Yılmaz ve Ecevit'in eleştirilerine Sertab Erener'in "Hişt hişt sakin ol, sinirlerine hakim ol" şarkısının sözleriyle karşılık verdi

CHP Lideri Deniz Baykal, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in DSP kongresindeki çıkışı ve Başbakan Mesut Yılmaz'ın sert açıklamalarına, Sertab Erener'in "Hişt hişt sakin ol, sinirlerine hakim ol" şarkısının sözleriyle karşılık verdi. Baykal, CHP'nin dünkü Meclis grup toplantısında, Ecevit'in "CHP'nin şartları şantaj gibi" açıklamasıyla Yılmaz'ın "Karadeniz yolunu engellemeye hiç kimsenin gücü yetmez" sözlerini yanıtlamayı düşünmediğini belirterek şöyle konuştu:
"Bunu Türkiye'nin yararına görüyorum. Ancak yine de bir şey demem gerekiyorsa şunu derim: Sertab Erener'in bir şarkısının sözleriyle hükümete sesleniyorum: Hişt hişt sakin ol, sinirlerine hakim ol. Eğer size yanıt verilmiyorsa, bu sizin talihinizdir, şansınızdır, bunun da kıymetini bilin. Meydan okuyarak kabadayılık yaparak tahrik ederek ileri derecede suçlamalara girerek bir yere varılamaz."

CHP'nin bugünkü gensoru oylamasına katılmayacağını yineleyen Baykal, "Çift şeritli yol değil, otoyol isteyen ve bunu dört yıl önce genel başkan düzeyinde ifade eden tek parti biziz. Karadeniz'deki otoyol konusunda ANAP'ın CHP'ye yönelik istismarcı tavrı konunun ciddiyetine de yakışmamaktadır" dedi.
İhale konusunda ciddi kaygıları olduğunu, ihaleye giren firmaların öğleden önce rakip öğleden sonra işbirliği içinde bulunduklarını ve ihalenin projesi olmadığını vurgulayan Baykal şöyle devam etti:
"Tavrımız gensoruya karşılık bakana sahip çıkmak da değildir, muhalefetin bekçi dövme tavrı da değildir. Biz `Ne haliniz varsa görün' dedik. Yine onu diyoruz. Muhalefetin peşine takılmadık. ama iktidar `Bizim peşimize takıl' diyorsa. Onların da peşine takılmayız. Biz hükümetten ayrı ve ilkeli bir partiyiz. Ne yapacağımıza hükümet ortakları karar veremez."
Baykal, hükümetin ekonomi politikasını ise şöyle eleştirdi:
"Balayı dönemi olan altı ayda hiçbir şey yapılmamıştır. IMF'yle müzakereye gidilecek, ama hiçbir hazırlık ve çalışma yapılmamıştır. Şimdi KİT ürünlerine zam yapılmayacak diyorlar. Diğer faktörler aynen dururken bu karar enflasyonla mücadeleye etki etmez. Bu mücadeleye girmem diyor. Gir deyince `Biz tarihe geçelim, siz de iktidara' diyor. Peki ne olacak. RP kapatılacak, DYP Yüce Divan'a gidecek, bir punduna gidip üç - beş puan alacaksın. Alacaksın da ne olacak. İktidar olacaksın. Şimdi iktidarda değil misin? Yapsana. Elini kolunu bağlayan mı var?"
CHP lideri, 12 Aralık'taki Lüksemburg zirvesinde alınacak kararın Türkiye açısından tarihi önemi olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
"Bu karar çok şeyi değiştirecek. Avrupa, Türkiye'nin AB üyeliğine engel olarak gördükleri konuları gerçek anlamlarıyla değerlendirmeli. Şu aşamada, iyiniyet mesajları verme sürecindeyiz."