Siyaset BDP'li vekiller işkence müzesine alınmadı

BDP'li vekiller işkence müzesine alınmadı

30.12.2010 - 14:47 | Son Güncellenme:

Müzeye dönüştürülen Ulucanlar Cezaevini gezmek üzere gelen BDP'li milletvekilleri içeri alınmadı.

BDPli vekiller işkence müzesine alınmadı

Altındağ Belediyesince aslına uygun olarak restore edilen ve müzeye dönüştürülen Ulucanlar Cezaevini gezmek üzere gelen Sakık, BDP Grup Başkanvekili ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız ile BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, belediye yetkililerince, müze binasına alınmadılar.

Bunun üzerine Sakık, Altındağ Belediyesi yetkililerini telefonla aradı ancak taleplerine olumlu yanıt alamadı.

Sakık, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 yılının geçtiği Ulucanlar Cezaevinin müzeye dönüştürüldüğü haberleri üzerine geldiklerini, ancak içeri alınmamaları nedeniyle "şok yaşadıklarını" söyledi.

Haberin Devamı


İŞKENCE MÜZESİNİN FOTOĞRAFLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN


Ulucanlar Cezaevinde birçok önemli ismin yattığını ve kendisinin de burada unutamadığı günler geçirdiğini ifade eden Sakık, cezaevini yeniden görmelerine onay verilmemesinden dolayı üzüntü duyduğunu belirtti.

Daha sonra, BDP’li milletvekilleri müze avlusunda, gazetecilerin sorularını yanıtladılar.

Bir gazetecinin, "Milli Güvenlik Kurulunun dünkü bildirisini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Sakık, "Bu bildirilerin sorunu çözmediği görülmeli. Bu tür bildirilerin yayınlanması demokrasimiz açısından hoş değil" karşılığını verdi.

Bildiriyi, "ezberin tekrarı" olarak nitelendiren Sakık, şöyle devam etti: "Tek vatan, tek bayrak ve resmi dille ilgili kimsenin itirazı yoktur.

Biz farklı bir dilimiz olduğunu hep söylüyoruz. Eğer bu halk, ayrı devlet, ayrı bayrak istemiyorsa, talebi dil ile kültürse ve halen yönetenler, ’Bu dil ve kültür olmaz’ diyorsa bu, şiddete davetiye çıkarmaktır. Gerçekten sorunları çözmezseniz, ret ve inkar politikalarınız devam ederse bu, şiddete davetiye çıkarmaktır. Şiddet çözüm yolu olmamalıdır. Bu anlayış çözüme katkı sunmuyor." Birdal ise, "Bildiriyle, Cumhurbaşkanı’nın ziyareti gölgelenmiştir" diye konuştu.

Yıldız da aynı soruya, "MGK kararları tavsiye niteliğindedir. Biz bu tavsiyeyi kabul etmiyoruz. Bizi kabul etmeyen MGK kararlarını biz kabul etmiyoruz" karşılığını verdi.

Bir başka gazetecinin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Diyarbakır ziyaretiyle ilgili sorusu üzerine Sakık, şunları kaydetti: "Diliyoruz ki Sayın Cumhurbaşkanı, soruna yama yapmak için gelmez.

Sorunun çözümüyle ilgili yüreğinden ne geçiyorsa onu söylemelidir. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı, TBMM’deki konuşması, bu sorunun adını koyan, 90 yıllık Cumhuriyet süresince ilk kez özür niteliğinde olan bir konuşmaydı. Kürt sorununun şiddet dışında başka yöntemle çözülmesini söylüyordu. Umarım, bugün bunun ruhuna uygun davranır. İki dille ilgili insani talebi bugün onun söylemesi daha önemli.

Güroymak’a ’Norşin’ demişti, bugün Diyarbakır’a inerken umuyorum ’Amedliler, nasılsınız’ derlerse mutlu oluruz. Bu tür jestlere hepimizin ihtiyacı var." Akın Birdal ise Gül’ün ziyaretinin "demokratik özerklik ve anadil" konularının konuşulduğu bir döneme denk gelmesinin beklentileri artırdığını ifade etti. Bu ziyareti önemsediklerini belirten Birdal, Gül’ün Diyarbakır’da vereceği mesajların sadece Diyarbakırlılar değil, tüm Türkiye için önem taşıdığını kaydetti.

Birdal, "Umuyoruz, Sayın Cumhurbaşkanı, MGK bildirisiyle gölgelenen umudun üzerindeki gölgeyi kaldırır" dedi.

Haberin Devamı

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA: DAHA AÇILMADI

Haberin Devamı

Altındağ Belediyesi Başkanı Veysel Tiryaki, BDP’li vekillerin Ulucanlar Müzesi’ne alınmamasına ilişkin, "Müze açılmamıştır. Açılmayan müzeye ziyaretçi mi alınır?" dedi.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, BDP Grup Başkanvekili ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız ile BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Altındağ Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilen ve müzeye dönüştürülen Ulucanlar Cezaevi’ni gezmek istemiş, ancak belediye yetkililerince müze binasına alınmamışlardı.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili ANKA’ya konuşan Altındağ Belediye Başkanı, müzenin henüz resmi açılışının yapılmadığı için ziyarete açık olmadığını belirterek, "Müze açılmamıştır. Açılmayan müzeye ziyaretçi mi alınır?" diyerek tepki gösterdi.

-"BAKANLAR GEZSİN DİYE Mİ YAPILDI?"-

İçeri alınmayanlardan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise, müzenin açıldığının kamuoyuna duyurulduğunu savunarak, "Dün televizyonlarda buranın içi gösterildi. Madem öyle resmi açılışı yapılırdı, kamuoyuna öyle duyurulurdu. Böyle bir yerin resmi olarak açılması, yine resmi devlet anlayışıdır. Sayın Başbakan açacak ondan sonra insanlar gezecek, bu anlayışın terk edilmesi gerek. Oraya müze tabelası konmasaydı biz de gitmeyecektik" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da dün müzeyi ziyaret ettiğini anımsatan Türkdoğan, "Bizim bakanla ne farkımız var. Bakanların gezmesi için mi yapıldı, orası. İnsanların girişine izin verilmeliydi" diye konuştu