Siyaset Bedelli askerlik kalıcı hale geliyor

Bedelli askerlik kalıcı hale geliyor

18.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Yeni sistemin detaylarını anlatan Erdoğan,“Bedelli askerlik, kalıcı hale gelecek. İki yıllık meslek yüksekokulu mezunları için 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması getiriyoruz” dedi. Erdoğan, “Lise ve altı mezunlar 6 ay askerlik yaptıktan sonra isterse terhis olabilecek. Şayet devam etmeyi tercih ederlerse 6 ay süreyle maaşlı olarak görev yapacaklar” diye konuştu.

Bedelli askerlik kalıcı hale geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Balıkesir mitingine katıldı. Burada yaptığı konuşmada merakla beklenen yeni askerlik sistemini açıklayan Erdoğan, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

10 AYLIK DÖNEMDE MAAŞ: Kurumlar çalışmalarını yapıp, bir taslak ortaya çıkarttılar. Nihai safhaya ulaştığında tüm detaylarını milletle paylaşacağız. Şimdi burada özellikle gençlerimizin merakla beklediği bu meselede geldiğimiz noktayı milletimizle paylaşmak istiyorum. Bilindiği gibi halen lisans ve lisans üstü programları bitirenler 12 ay yedek subay veya 6 ay kısa dönem er, erbaş olarak askerlik yapıyor. Lisans düzeyinden aşağıda eğitim seviyesine sahip olanlar ise 12 ay er ve erbaş olarak askerlik görevini şu an itibarıyla yerine getiriyor. Bir de yurt dışındaki vatandaşlarımızın faydalandığı dövizle askerlik ile zaman zaman başvurulan bedelli askerlik uygulamaları var. Yeni sistemde lisans ve lisans üstü için ordumuzun ihtiyacına göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek subaylık devam ediyor. İki yıllık meslek yüksekokulu mezunları için yeni bir adım atıyoruz. İhtiyaca göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması getiriyoruz. Yedek subaylık ve yedek astsubaylık görevlerini yerine getirenlere iki aylık eğitimleri döneminde harçlık verilecek. 10 aylık kıta görevlerinde ise maaş ödenecek.

Haberin Devamı

DEVAM EDERSE 6 AY MAAŞ: Lise ve altı mezunlar için, 6 ay artı 6 aylık bir askerlik uygulaması getirilecek. Bir aylık eğitimini tamamlayıp 5 aylık kıta hizmetini bitirerek ilk 6 ayı tamamlayanlar isterlerse terhis olabilecekler. Şayet askerliğe devam etmeyi tercih ederlerse 6 ay süreyle maaşlı olarak görev yapacaklar.

HERKES FAYDALANABİLİR: Bedelli askerlik uygulamasını, ordumuzun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere kalıcı hale getiriyoruz. İkide bir çıkacak mı çıkmayacak mı böyle bir şey olmayacak. Eğitim durumuna bağlı olmaksızın, isteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek. Bedelli askerlikten yararlanmaya hak kazananlar 1 aylık temel askerlik eğitimlerinin ardından terhis edilecekler. İlk etapta her yıl 145 bin kişinin bedelli askerlikten yararlanabilecek. Bedelli askerlik ücreti de sabit bir formüle göre hesaplanacak. Kurumlarımızın yaptıkları hesaplamalar, bedelli askerlikten gelen kaynağın eğitim dönemleri dışında tamamı maaşlı hale gelen diğer görevlilerin maliyetlerini ziyadesiyle karşılayacağını gösteriyor. Böylece gençlerimiz için askerlik görevi bir yük olmaktan çıkıyor.

Haberin Devamı

TSK’DA KALMA YAPMA İMKÂNI: Askere giden gencimiz ya bedelini ödeyip vatan vazifesini kısa sürede ifa edecek, işinin başına geri dönecek ya da maaşlı olarak görevini sürdürecek. Askerlik vazifesine devam edenlerin bir kısmı da sözleşmeli olarak Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde uzun yıllar görev yapma imkânına ayrıca kavuşacak. Yeni askerlik sisteminin şimdiden ülkeye, millete, gençlere ve Türk ordusuna hayırlı olmasını diliyorum.

VATANDAŞI SÖMÜRMEYE KİMSENİN HAKKI YOK: Laf değil iş ürettik iş, yatırım yaptık ama gençler şunu unutmayın, böyle Bay Kemal gibi patlıcan, patates, soğan, domates, sivri biberciler çok çıkacak. Biz teröristleri Gabar’da gömüyoruz, Cudi’de gömüyoruz, Kandil’de gömüyoruz. Domates, patates hepsi inmeye başladı mı, başladı. Daha da inecek. Bütün mesele bu oyunu bozmak, biz bu oyunu da bozduk. Bir ara kıymayı 35 liraya, 40 liraya çıkardılar. Ben de ithalin önünü açtım. İthalin önünü açınca bunlar fiyatları hemen aşağıya çekti ve 28 liraya indi. Ne zaman benim milletime bu oyunlar oynanırsa bilsinler ki biz anında tepelerine bineriz. Çadır marketleri açmaya devam edeceğiz. Vatandaşı sömürmeye kimsenin hakkı yok.