Siyaset Beni konuşturmayanlar özgürlükten bahsedemez

Beni konuşturmayanlar özgürlükten bahsedemez

09.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

››Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 zirvesinin ardından yaptığı açıklamada Türk vatandaşlarla buluşmasını engelleyen Almanya’ya yüklendi. Erdoğan “Beni konuşturmayanlar özgürlükten bahsedemez” dedi ››Terörle mücadele konusunda dünyayı işbirliğine çağıran Erdoğan, “Afrin konusu bizim için bir tehdittir. Oradan Kilis’e devamlı bir tehdit var. Bu tehdit devam ederse Afrin’dekilere gerekli dersi vermeye devam edeceğiz” dedi

Beni konuşturmayanlar özgürlükten bahsedemez

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüm ülkelerden terörle mücadele konusunda ilkeli bir duruş sergilemelerini istedi. Erdoğan, “Afrin konusu bizim için hep şu an bir tehdittir. Bu tehdit devam ettiği sürece Afrin’dekilere de gerekli dersi vermeye devam edeceğiz” dedi. Erdoğan, G20 zirvesinin bitmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

Haberin Devamı

İLKELİLİK VE TUTARLILIK: Zirvenin en önemli konularından biri terörle mücadele idi. Terör örgütlerine karşı çifte standardı bırakmadan, uluslararası iş birliği ve dayanışmayı sağlamadan bu konuda mesafe katedemeyeceğimizin altını çizdik. Terörizmle mücadele eylem planına elimizden gelen desteği vereceğiz. Diğer ülkelerden de hem bu eylem planının desteklenmesi hem de terör karşısında ilkeli, tutarlı ve kararlı bir duruş sergilemelerini beklediğimizi tekrar ifade etmek istiyorum.

TERÖRİSTLER KOLLANIYOR: Bugün Türkiye DEAŞ’ından PKK’sına, FETÖ’sünden PYD’sine, DHKP-C’sine kadar dünyanın en canlı terör örgütleriyle yoğun bir mücadele yürütüyor. PKK terör örgütü ve uzantıları, birçok Avrupa ülkesinde her yıl on milyonlarca avro haraç toplayabiliyor. Daha da vahimi ülkemizde cinayet işlemiş, terör eyleminde bulunmuş, masum insanların kanını dökmüş şahısların himaye edildiğini, korunup kollandığını ne yazık ki görüyoruz.

Haberin Devamı

FETÖ SİTEMİ: Geçen yıl 15 Temmuz gecesi ülkemizde kanlı bir darbe teşebbüsünde bulunan ve 250 vatandaşımızı hunharca şehit eden, 2 bin 193 vatandaşımızı da yaralayan terör örgütünün militanları, Batı ülkelerini kendilerine güvenli liman olarak görüyorlar.

TERÖR ADACIKLARI: Türkiye olarak şu gerçeğin bilinmesini arzu ediyoruz; sınırlarımızın hemen yanı başında terör örgütlerinin desteklenmesi, silahlandırılması, bölgede terör adacıkları oluşturulmasına kesinlikle sessiz kalmayacağız.

PYD’YE VERİLEN SİLAHLAR: Terör örgütlerine verilen silahları topraklarımızda yapılan eylemlerde ele geçiyor olmamız sorunun mevcut sınırlarının dışına taşmaya başladığına işaret etmektedir. Dün bölgede dağıtılan ve bugün namlusu bize yöneltilen silahların yarın dünyanın başka yerlerindeki eylemlerde kullanılmayacağının garantisi yoktur.

BASIN MENSUPLARI DA SUÇ İŞLER: (Bir Alman gazetecinin, ‘ülkenizde basın özgürlüğüne ne zaman saygı duyacaksınız. Deniz Yücel ve Meşale Tolu ne zaman serbest bırakılacak’ sorusu üzerine) Basın mensupları sınırsız özgürlüğe sahip değildir. Basın mensupları da suç işler, suç işlediği zaman da yargı gerekli değerlendirmeleri yapar. Ben şiir okuduğum için cezaevine girmiş bir kişiyim. Düşünce özgürlüğünü gayet iyi bilirim. Ama siz benim belediye başkanıyken şiir okuduğumdan dolayı herhalde hapse girdiğimi bilmiyorsunuz.

Haberin Devamı

TAHAMMÜL EDEMEDİLER: (Almanya’da Türk vatandaşlarına hitabın yasaklanması ve 4 Alman gazetecinin G-20 Zirve akreditasyonunu iptal edilmesiyle ilgili soru üzerine): Basın mensuplarını Almanya’da G-20’yi izlemeye müsaade etmeyecek, onları akredite etmeyecek kadar önlerini kesen bir anlayış var. Önce bu anlayışı ortadan kaldırmak lazım. Almanya’da 3 milyon soydaşım var. Onlarla bu Almanya seyahatim vesilesiyle salon toplantısı yapmayı arzu ettim. Fakat Alman yönetimi, eyaletler vesaire benim burada salon toplantısı yapmama müsaade etmediler ve buna tahammül edemediler. Eğer özgürlükler dünyasında yaşıyorsak, Türkiye Cumhuriyeti’nin halkının yüzde 52’sinin oyunu alan bir Cumhurbaşkanına Almanya’da bir salon toplantısında konuşma müsaadesi vermeyenler kusura bakmasınlar, özgürlüklerden bahsedemezler. Şu anda yaşanan, siyasi intihardır.

Haberin Devamı

HADDİNİ BİLDİRİRİZ: (Suriye’deki Kürtlerle ilişkinizle ilgili ne söyleyeceksiniz?) Bizim siyasetimiz kavmiyetçilik üzerine değildir, ırkçılık üzerine hiç değildir. Bizim muhatabımız insandır. Fakat eğer Kuzey Suriye’de sözde bir Kürt devleti kurma gayreti olursa buna müsaade etmeyiz. Fırat Kalkanı Harekatı bunun bir ifadesidir.

GEREKEN DERSİ VERİRİZ: Cerablus’a girdik. DEAŞ’ı sildik attık, Ardından el Rai’ye girdik, Rai’yi de, Dabık’ı DEAŞ’tan temizledik. El Bab’ı 170 gün süren mücadeleden sonra temizledik. Afrin konusu bizim için hep şu an bir tehdittir. Oradan Kilis’e devamlı bir tehdit var. Bu tehdit devam ettiği sürece biz angajman kurallarını uygulamak suretiyle Afrin’dekilere de gerekli dersi vermeye devam edeceğiz.

Beni konuşturmayanlar özgürlükten bahsedemez

AB VERDİĞİ SÖZÜ TUTMADI

Türkiye, Suriyeli ve Iraklıları kendi topraklarında barındırarak, düzensiz göç dalgasını hem karadan hem denizden kesti. Buna karşılık AB, Türkiye’deki sığınmacıların yükünü paylaşmak üzere vermiş olduğu sözü tutmadı. Avrupalı dostlarımız milyonlarca masum insan için ölüm kalım meselesi olan bu konuda halen kayıtsız.

Haberin Devamı

Kandil’de fotoğrafları var

(Uluslararası Af Örgütü’nün 1998’de Erdoğan’ın tutuklanmasıyla ilgili açıklama yaptığını hatırlatarak Büyükada’da gözaltına alınan üyeleriyle ilgili açıklamasıyla ilgili sorusu üzerine) İnsan hakları savunucusu dediklerinin benimle ilgili yaptığı açıklamanın neticesinde ben hapse girdim. Yaptığım neydi sadece şiir okumaktı. Acaba Büyükada’da niçin toplanmışlardı? Ne yazık ki 15 Temmuz’un devamı mahiyetinde bir toplantı için bir araya gelmişlerdi.

Erdoğan, bir Alman gazetecinin “Deniz Yücel ne zaman mahkemeye çıkacak” sorusu üzerine, “Tam bir teröristtir. Kandil’de çekilmiş fotoğrafları var” dedi.

‘Söylediğiniz kişi teröristtir’

DEMİRTAŞ SORUSUNA YANIT: (‘Ne zaman Selahattin Demirtaş hapisten çıkarılacak? sorusu üzerine) Bu söylediğiniz kişi bir teröristtir. Öyle bir terörist ki bütün benim Kürt kardeşlerimi sokağa döküp 53 Kürt kardeşimi, yine Kürtlere öldürten bir teröristtir. Buna benzer daha nice suçları vardır. Bizim arkamızda PKK var, PYD, YPG var gibi meydan okuyan bir kişidir. Şu anda zaten yargıdadır. Yargı onlarla ilgili ne karar verirse o karar bizim başımız gözümüz üstündedir.

SİZİ YANLIŞA DÜŞÜRÜRLER: (Wall Street Journal muhabirinin, uzun süreli gözaltılardan doğacak mağduriyetlerden ve aktivistlerin içeri alınmasını eleştirilmesiyle ilgili sorusuna) Kim o aktivist ya? Bylockçuları mı, Eagle’cıları mı söylüyorsun. Yoksa terör örgütüne silah taşıyanları mı söylüyorsun? Haberi doğru kaynaktan almaz da Wall Street Journal ağzıyla konuşursanız sizi yanlışa düşürürler.

KIŞKIRTMAYA PRİM VERİLMEMELİ: (Katar krizi) Körfez’deki bütün kardeşlerimizin güvenliği, en az kendimizinki kadar önemlidir. Kışkırtmalara asla prim verilmemesini istiyoruz. Bölgenin büyüğü olarak gördüğümüz Suudi Arabistan başta olmak üzere tüm ülkelerin en kısa sürede makul bir çözüm üzerinde anlaşmalarını arzu ediyoruz.

‘Referandum sıkıntı verir’

BUMERANG GİBİ SİZİ DE VURUR: Bu bumerang gibi döner bir zaman da kendilerini vurur. Nitekim şu anda bizim bir salon toplantımızı bırakın, telekonferansla mitingte buradaki vatandaşlarımızla konuşma arzumuza dahi tahammül edememişlerdir. Ama PKK terör örgütünün dağdaki eşkıyalarına oradan bağlantı kurmak suretiyle müsaade etmişlerdir.

KUZEY IRAK REFERANDUMUNA TEPKİ: Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumu konusuna ben Irak’ın bütünlüğü açısından doğru bakmıyorum. Bu Irak’ın yarınları açısından sıkıntı verici bir adımdır.

IRAK PARAMPARÇA OLMASIN: (‘Türk hükümeti niye Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin devlet kurmasını desteklemiyor’ sorusuna) Anlıyorum ki sen Irak’ın bölünmesini istiyorsun. Biz Irak’ın bölünmesine müsaade edemeyiz, yanlış buluyoruz. Eğer Irak’ta bölünme başlarsa bir taraftan Türkmenler başlar, bir taraftan Araplar başlar. Ondan sonra bütün Irak paramparça olur.

KIBRIS’TA B, C PLANI: (Kıbrıs Konferansı) Türkiye, sorunun çözümüne farklı parametrelerle katkı sağlama çabalarını yine sürdürecektir. Aynı tutumu tüm taraflardan bekliyoruz. Olmadığı takdirde B planı, C planı düşünülmeye başlanacaktır.

Trump ile sürpriz zirve

Hamburg’daki G20 zirvesinin ilk gününde iki defa sohbet eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, dün de sürpriz bir şekilde üçüncü bir görüşme yaptı.

Beni konuşturmayanlar özgürlükten bahsedemez

Yaklaşık 20 dakika süren görüşme iki liderin de programında gözükmüyordu. İkili G20 zirvesinin ilk gününde iki farklı yerde sohbet etmişti.

Görüşmelerin birinde Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da hazır bulunmuştu. Dün gerçekleşen üçüncü görüşmede ise Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgesel konuların ele alındığı öğrenildi. Trump ve Putin, önceki gün bir araya gelmiş ve Suriye’nin güneybatısındaki çatışmasızlık bölgeleri konusunda anlaşma sağlamışlardı. Erdoğan ile Trump’ın dünkü görüşmesinde de Suriye’deki çatışmasızlık bölgelerinin ele alındığı öğrenildi.

FETÖ ve PYD konuşuldu

Terörle mücadelenin de konuşulduğu görüşmede Erdoğan, PYD ve PKK’ya yönelik Türkiye’nin çekincelerini de anlattı. Görüşmede Afrin’den Türkiye’ye gelen tacizler de gündeme geldi. Erdoğan görüşmede FETÖ ve PYD’ye silah verilmesine ilişkin Türkiye’nin hassasiyetlerini de iletti. Görüşmede iki lider, Katar krizini de ele aldı. Erdoğan, bölgenin huzuru ve istikrarı için Katar krizinin bir an önce çözülmesine yönelik Türkiye’nin mesajlarını da Trump’a iletti. ABD Başkanı Trump, G20’nin ilk gününde yaptığı görüşmelerle ilgili twitter’da 1,5 dakikalık bir video paylaştı. Trump’ın paylaştığı videoda ikinci oturum öncesi Erdoğan ile sohbet ederken çekilen samimi fotoğraf da yer aldı. Erdoğan’ın dün ikili görüşme trafiği yoğun geçti.

Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May ile de bir araya geldi. Görüşmenin ana gündemini Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgesel konular ile terörle mücadele oluşturdu. Görüşmenin diğer önemli maddesi ise Katar krizi oldu. Erdoğan, dün ayrıca Arjantin Devlet Devlet Başkanı Mauricio Macri ile görüştü, “Afrika’yla Ortaklık, Göç ve Sağlık” temalı üçüncü çalışma oturumuna katıldı ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom’ı kabul etti.

Türk-Rus ilişkileri dünyaya örnek

Beni konuşturmayanlar özgürlükten bahsedemez

Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 zirvesinin ikinci günündeki temaslarına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşerek başladı. Basına kapalı görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmede Türk heyetinde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı. Rus tarafında ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Oreşkin hazır bulundu.

‘Dünyaya örneğiz’

Erdoğan, görüşmenin başında yapılan ortak açıklamada, “Her şeyden önce çok farklı bir G20 zirvesi toplantısı yaşıyoruz. Türkiye-Rusya ilişkilerinin bölgede sağladığı olumlu neticeler gerçekten inanıyorum bölge halkına da dünyaya da örnek teşkil edecek şekilde. Beklentiler yüksek. Özellikle aramızdaki bu ilişkilerin ikili ilişkilerle de güçlendirilmiş olması hakikaten her iki ülke halkına da örnek olarak fayda sağlıyor” dedi. Erdoğan, gerek ekonomik ilişkiler gerek turizm gerek savunma sanayisine yönelik bu gelişmelerin, Türkiye-Rusya ilişkilerini daha güçlü bir konuma getireceğine inandığını da vurguladı. Erdoğan, “Hepsinden öte tabii Suriye, Irak, bununla ilgili bölgedeki beklentiler çok yüksek. Ben görüşmemizi bu bakımdan da çok önemsiyorum” diye konuştu. Erdoğan ile yeniden görüşmekten mutluluk duyduğunu belirten Putin, “Sürekli temas halindeyiz. Son zamanlarda sizinle birlikte hem ikili ilişkilerimizi geliştirmek için hem de bölgesel ve uluslararası konuların çözümüne yönelik önemli adımlar attık” dedi. Putin, “Özellikle sizin şahsi yaklaşımınız sayesinde Suriye’deki durumu iyi yönde değiştirecek çok olumlu olumlu adımlar atabildik. Hem terör örgütlerine ciddi darbe vuruldu, hem de siyasi çözümde önemli anlamda ilerledik” diye konuştu. Putin, “Son yıllarda ortaya konan emek sayesinde Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler önemli bir noktaya geldi. Ülkelerimizin ilgisi alanında bulunan bir çok problem de çözüldü” dedi.

Körfez ülkeleri ile Katar arasında yaşanan gerilimle ilgili gelişmeleri de Putin’e anlatan Erdoğan, konunun diplomatik temaslarla biran önce çözülmesinin bölge açısından önemli olduğunu kaydetti. Görüşmede iki ülkenin ortaklaşa yürüttüğü Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Santrali projelerinin son durumunu ele aldı.

Suriye masaya yatırıldı

Erdoğan ile Putin, görüşmede çatışmasızlık bölgeleri başta olmak üzere Suriye ile ilgili yeni yol haritasını değerlendirdi. Türkiye ve Rusya’nın görev alacağı bölgenin de ele alındığı görüşmede Erdoğan PYD’nin kontrolündeki Afrin’i de gündeme getirdi. Afrin’den Türkiye’ye yönelik yapılan taciz atışlarını gündeme getiren Erdoğan, Türkiye’nin ulusal güvenliğini tehdit etmesi nedeniyle angajman kuralları gereği karşılığın verildiğini aktardı. İki lider Suriye’de siyasi geçiş sürecini de ele aldı.