Siyaset Berlin’de bu işi sağlamlaştırırız

Berlin’de bu işi sağlamlaştırırız

14.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya’daki sorunun çözümü için dün Moskova’da yapılan görüşmelerin Berlin sürecinin de altyapısını oluşturacağını söyledi. Erdoğan, “Buradan çıkacak metinle Berlin’e gideceğiz. Berlin’de yapılacak çalışmayla bu işi sağlam bir zemine oturtmuş olacağız” dedi

Berlin’de bu işi sağlamlaştırırız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya krizine ilişkin, Moskova’daki görüşmelerin pazar günü gerçekleşecek Berlin Süreci toplantısının alt yapısını oluşturacağını ifade etti. Erdoğan, “Moskova’da çıkacak neticeyle metin ortada olacak. Metin ortada olacağı için bu metinle beraber Berlin’e gideceğiz ve Berlin’de yapılacak çalışmayla bu işi sağlam bir zemine oturtmuş olacağız. Temennim odur ki bu sağlam zemine oturtulan ateşkes tüm Libyalı kardeşlerimiz, Libyalı dostlarımızın geleceği için bir barış temelini oluşturmuş olur” dedi. İtalya Başbakanı Conte de, “Berlin Konferansı’nda mutlaka bu yolda bir adım atmak üzere toplanacağız. Bölünmemiş bir Libya, bağımsız ve egemen bir Libya, amaç budur” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırladı. Erdoğan, Conte ile önce baş başa ardından da heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. 2 buçuk saat süren görüşmelerin ardından iki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, şunları söyledi:

DESTEKLEMEYE DEVAM: Ağırlıklı olarak Libya’daki gelişmeleri ele aldık. Libya’daki gelişmelerin dışında Suriye konusu, ikili ilişkilerimizi değerlendirme fırsatımız oldu. BM Genel Sekreterinin Libya Özel Temsilcisi’nin girişimlerini ve Berlin sürecini yapıcı şekilde destekledik, desteklemeye devam ediyoruz. Bu hafta sonu Berlin’de yapılacak zirveyle ilgili gerek Putin, gerek şahsım, gerekse Conte Berlin’e katılma noktasında şu anda kararlılığımız var. İstanbul’da Putin’le açıklama yaptık bu açıklamayla birlikte ateşkes dün (önceki) gece yürürlüğe girmiş oldu. Halihazırda ateşkesin ahdi temele oturtulması için gayret göstermekteyiz. Ateşkes anlaşmasının imzalanmasını özellikle temenni ediyorum, İtalya’nın çabalarını takdirle karşılıyoruz. Türkiye’nin sahada sükunetin tesisi, siyasi sürecin ilerletilmesi ve terör tehdidinin bertaraf edilmesi için yürüttüğü çalışmalar hakkında Conte’yi bilgilendirdim. Bu minvalde İdlib’in gerginliği azaltma bölgesi statüsünün muhafazasına dönük çabalarımıza İtalya’nın desteğini beklediğimizi vurguladım.

Haberin Devamı

BM’NİN GÖREVLENDİRMESİ (BM’nin bölgede rol almasına ilişkin soru) Libya’da özellikle de Sayın Guterres’le yaptığım görüşmelerden sonra gerekirse burada BM’nin bir görevlendirme yapması, ateşkes sürecinin güçlü şekilde devamı bakımından gözlemci olma noktasında isabetli olacaktır. Berlin sürecine gelince Berlin’de liderler olarak bir araya gelmek suretiyle ateşkes sürecini çok daha güçlü hale getirmek için zaten bir araya geleceğiz. Temennim odur ki bu süreçte de özellikle Libya’daki bu son gelişmeler son bulur. Noktayı orada koymak suretiyle de barışın Libya’da hakim olmasına yardımcı oluruz.

ALTYAPISINI OLUŞTURACAK: (Berlin toplantısı) Berlin süreciyle alakalı olarak her şeyden önce şu an itibariyle gelenlere bakınca güçlü katılım var. Güçlü katılımla birlikte günübirlik de olsa yapılacak çalışmada güçlü netice çıkacaktır. Moskova’da yapılan çalışmalar Berlin sürecinin altyapısını oluşturacaktır. Şu anda Moskova’daki çalışmaların içinde her şeyden önce Sarrac ve ekibi olduğu gibi karşı tarafta Hafter ve ekibi var. Tüm bunların yanında gerek Rusya tarafı, gerekse Türkiye tarafı olarak bizler de başından itibaren bu işe verdiğimiz destekle geçen Putin’le birlikte İstanbul’da yaptığımız görüşmelerde bunları etraflıca ele almıştık. Bu sürecin ilk adımlarıydı. Moskova’dan çıkacak neticeyle, metin ortada olacak. Metin ortada olacağı için bu metinle beraber Berlin’e gideceğiz ve Berlin’de yapılacak çalışmayla bu işi sağlam bir zemine oturtmuş olacağız. Temennim odur ki bu sağlam zemine oturtulan ateşkes tüm Libyalı kardeşlerimiz, Libyalı dostlarımızın geleceği için bir barış temelini oluşturmuş olur.

Haberin Devamı

Erdoğan maça gidecek

Erdoğan, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın açılış maçının 12 Haziran 2020’de Roma’da Türkiye ve İtalya arasında oynanacağını da hatırlatarak, “Sportmence mücadele olması temennisiyle her iki takıma başarılar diliyorum. Şimdiden o maçı beraberce izleyeceğimizin kararını aramızda aldık. Herhalde güzel ev sahipliği yaparlar bize” diye konuştu.

Haberin Devamı

30 milyar dolar hedef

Erdoğan, İtalya ile ekonomik ilişkileri de, “Genel ihracatımız içinde üçüncü sırada, genel ithalatımız içinde beşinci sırada bulunuyor 20 milyar dolara kadar yükselen ticari ekonomik ilişkilerimizin bu olumlu seyri bizi memnun etmekle birlikte yeterli bulmuyoruz. Daha önce belirlediğimiz hedef 30 milyar dolardı. 30 milyar dolar hedefine kararlı şekilde yürümeliyiz. Ben Conte’de de bu iradeyi gördüm, birlikte kararlı olarak 30 milyar dolar hedefine kilitlenmemiz gerekiyor. Bu ziyaretin stratejik ortağımız ve müttefikimiz İtalya’yla olan ilişkilerimize yeni ivme kazandıracağına inanıyorum” dedi.

“Bölünmemiş bir Libya”

İtalyan Başbakan Conte’de şunları söyledi:

Haberin Devamı

BARIŞÇIL SÜREÇ: Uluslararası gerginlikler açısından çok hassas günler yaşanıyor. Sayın Erdoğan ile birlikte tırmanmakta olan askeri durumun bir ateşkes ile sınırlandırılması konusunda hem fikiriz. Türk-Rus deklarasyonu sayesinde gidişatın olumlu olduğunu görüyoruz ve önemli bir fırsat penceresi açacağını ümit ediyorum. BM himayesinde barışçıl bir sürece girileceğine inanıyorum.

BÖLÜNMEMİŞ LİBYA: Berlin Süreci’nin de ortak çözüm için önemli bir fırsat oluşturacağı konusunda mutabıkız. Bu sayede bu gerginlik yerini bir siyasal sürece bırakacak. Mutlaka bu ateşkesin imzalanması lazım. Ardından Berlin’de bir araya gelmek lazım. Tabi ki bu süreç devam edecek. Artık bu ihtilaf silahlı çatışma haline geldi. Bunun geri dönmesi gerekir. Berlin Konferansı’nda mutlaka bu yolda bir adım atmak üzere toplanacağız. Bölünmemiş bir Libya, bağımsız ve egemen bir Libya, amaç budur.