Siyaset Biri bizi gözetliyor!

Biri bizi gözetliyor!

01.06.2008 - 00:09 | Son Güncellenme:

Emniyet İstihbarat Daire Başkanı’nın talebi doğrultusunda alınan bir mahkeme kararı, bir yıldır, Türkiye genelinde kamu çalışanları hariç iletişim araçlarıyla yapılan tüm görüşme trafiğinin Emniyet’e verildiğini ortaya koydu

Biri bizi gözetliyor

CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın dinlenip dinlenmediğini, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt’ün takip edilip edilmediğini tartışan Türkiye’deki herkesin Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından “izlendiği” ortaya çıktı. Geçen yıl Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, EGM İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in talebi üzerine, Türkiye genelinde iletişim araçlarıyla yapılan tüm görüşme trafiğinin emniyete iletilmesine karar verdiği ortaya çıktı.
Milliyet’in elde ettiği belgeye göre mahkeme, 25 Nisan 2007’de, Türkiye genelinde iletişim araçlarıyla yapılan tüm görüşmelerin detaylarının (kimin kimi ne zaman aradığı, kaç dakika görüştüğü gibi bilgiler) EGM İstihbarat Daire Başkanlığı’na verilmesine hükmetti. Mahkemenin 25 Nisan - 25 Temmuz 2007 arasındaki 3 aylık dönem için verdiği karar, 26 Ocak - 25 Nisan 2007 tarihleri arasındaki görüşme detaylarının da emniyete verilmesi için daha önce karar alındığını ortaya koydu.
Kaynaklar, emniyetin üçer aylık dönemlerle sürekli bu yönde kararlar aldırdığını, son olarak Kasım 2007’de yeni bir karar alındığını ve uygulamanın halen sürdüğünü iddia etti.

Gerekçe: Terör
25 Nisan 2007 tarihli karar, Akyürek’in talep yazısı üzerine verildi. Akyürek, 3 ay için verilen aynı yöndeki kararın süresinin 25 Nisan’da dolduğunu ve 3 ay daha uzatılması gerektiğini bildirdi. Terör ve organize suç örgütlerinin faaliyetlerine kesintisiz devam ettiğini, kullandıkları GSM numaralarının sadece detay kayıtlarının incelenmesiyle deşifre edilebildiğini savunan Akyürek, önceki karar sayesinde DHKP-C, MKP, TKP/ML, PKK ile dini motifli terör örgütlerinin engellenen faaliyetlerini sıraladı. Akyürek, suçüstü yakalanan Malatya Zirve Yayınevi katliamının faillerinin ele geçirilmesinde de teknik takibin etkili olduğunu öne sürdü.

Aynı gün yanıt
11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Kadir Kayan da, geldiği gün talebi karara bağladı. Kararda şu ifadeleri kullandı:
“25.04.2007 tarih, 88854 sayılı yazıda, devletin bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzenine ve genel güvenliğine, emniyet ve asayişine, halkımızın can ve mal güvenliğine ve ülkemizin içinde bulunduğu demokratik sürecin sekteye uğratılması için eylem arayışı içerisindeki terör örgütlerinin stratejilerinin önceden tespit edilebilmesi ve özellikle cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri ile ilgili meydana gelebilecek provokatif olayların önüne geçilmesi, eylemlerin planlama ve hazırlık aşamasında deşifre edilebilmesi amacıyla özellikle bombalama eylemlerinde bombaların aktif hale getirilmesinde GSM telefonlarının kullanılması sebebiyle, yurtdışı çıkışları dahil olmak üzere ileriye dönük olarak 3 aylık dönemde oluşacak detay kayıtlarının Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan temin edilip canlı (on-line) olarak alınması, en kısa sürede bilgisayar ortamında incelenebilmesi, 5397 sayılı yasa ile düzenlenen 2559 sayılı yasanın ek-7 maddesi uyarınca istenmiştir.
Devamlı olarak terör faaliyetinde bulunan yasadışı terör örgütlerinin eylemlerini sürekli planladıkları, fırsat buldukça gerçekleştirdikleri, örgütlere yönelik operasyonların başarıya ulaşması göz önüne alındığında teknik izleme-dinleme iletişimin tespiti ve detay kayıtlarının alınması hususlarının önemli olduğu, herhangi bir zafiyetin örgütlerin başarıya ulaşmasına neden olacağı anlaşılmaktadır.
Örgütlerin takibi, militanlarının yakalanması, gerçekleştirebilecekleri eylemlerin önceden haber alınarak önlenmesi açısından kişiler aleyhine delil olmayacak şekilde münhasıran istihbarat hizmetlerinde kullanılmak üzere tüm detay kayıtlarının alınmasının zorunlu olduğu kanaatine varıldığından, detay kayıtlarının alınması yönündeki istemin kabulüne karar verilmiştir.

Bu araçlar takipte
Yurtdışı çıkışları dahil olmak üzere;
-  Türk Telekom tarafından işletilen sabit telefon veya mobil (NMT),
-  Turkcell, Vodafone (Telsim), Avea (Aria-Aycell) GSM şirketleri ile UMTH (Uzak Mesafe Telefon Hizmeti) şirketleri tarafından işletilen ve telefon üzerinden yapılan iletişime ait sinyal (tüm detay) bilgilerinin,
-  Kullanıcı ve makine bilgilerinin,
-  SMS alıp-gönderme,
-  GPRS (cep telefonlarında veri iletimi sağlayan sistem) bağlantılarının,
-  GPRS üzerinden internet bağlantılarının,
-  Türk Telekom, internet servis sağlayıcıları ve UMTH firmalarının internet bağlantıları üzerinden DATA ve ses (VOİP) transferinin,
-  DATA hattı (kablolama) üzerinden haberleşme ve faks bilgilerinin ileriye dönük olarak 3 aylık dönemde oluşacak detay kayıtlarının 5397 sayılı kanun gereği olarak Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından temin edilip canlı (on-line) olarak alınmasına karar verilmiştir.”

Kamu çalışanları hariç
Kararda, iletişim araçlarının detay bilgilerinin takibi konusunda sadece “Kamu kurum ve kuruluşları adına kayıtlı telefonlarla kamuda görevli amir ve memur konumunda bulunanların resmi ve şahsi olarak kullanımında bulunan iletişim araçlarına ait bilgilerin görev ve çalışma kapsamı dışında bırakılması” istisnası getirildi.

Haberin Devamı

Biri bizi gözetliyor

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin
aldığı iletişim araçlarının izlenmesi
kararı, üç ayda bir yenileniyor.