Siyaset ‘Birleşmiş Milletler dünyayı aldatıyor’

‘Birleşmiş Milletler dünyayı aldatıyor’

27.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler’in dünyada adaleti sağlamak üzere kurulduğunu hatırlatan Erdoğan, “Kesinlikle böyle bir şey yok. BM Güvenlik Konseyi’nde de BM’de de adalet diye bir şey beklemeyin. Beş daimi üye yanına da 15 geçici üyeyi sıkıştırmış, dünyayı aldatıyorlar” dedi

‘Birleşmiş Milletler dünyayı aldatıyor’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ni eleştirerek, “194 üye var, beş daimi üye yanına da 15 tane geçici üyeyi sıkıştırmışlar onunla dünyayı aldatıyorlar. Bu hani adalet üzerine kurulmuştu? Kesinlikle böyle bir şey yok. BM Güvenlik Konseyi’nde de BM’de de adalet diye bir şey beklemeyin, aramayın” dedi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen TÜBİTAK ve TÜBA Ödülleri Töreni’ne katılan Erdoğan, yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

2019 FUAT SEZGİN YILI: Bugünkü programla birlikte TÜBA tarafından ödüllendirilen bilim adamı ve eser sayısı toplamda 688’e yükseldi. Bu sene İslam Bilim Tarihi alanında yazdığı eşsiz eserlerle dünya çapında üne sahip olan ulu ilim çınarımızı kaybettik. Fuat Sezgin hocamız bu ülkenin istikbali için fikir çilesi çeken gerçek bir vatanseverdi. Hocamızın adının yaşatılmasını boynumuzun borcu olarak görüyoruz. Bu amaçla 2019’u ülkemiz genelinde Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı ilan ettik.

BÜYÜK OYUNUN MALZEMESİ YAPILDI: 1966’dan bugüne kadar TÜBİTAK tarafından ödül verilen araştırmacı ve bilim insanı sayımızı bugün 773’e yükseltmiş oluyoruz. Ülkemizi geleceğe güçlü şekilde taşıyacak her türlü birikim, milli hazinemizde duruyor ancak uzun zamandır bu hazinenin kapağını açıp istifade edemiyorduk. Elbette bunda milletimizin ve İslam dünyasının son asırlarda maruz kaldığı emperyalist saldırıların çok büyük etkisi var. İslam coğrafyası son dönemde o büyük oyunun malzemesi yapılmıştır. Kaynakları sömürülmüş, toprakları parçalanmış, sınırları petrol, altın, elmas ve çıkar hesapları üzerinden yeniden çizilmiştir. Birinci Dünya Savaşı sonrası inşa edilen, İkinci Dünya Savaşı sonrasında ise tahkim edilen yeni küresel sistem, İslam alemini adeta çeperlere itmiştir. 1.7 milyar nüfuslu İslam dünyasının BM Güvenlik Konseyi’nde bir tane bile daimi üyelerinin bulunmaması işte bu çarpıklığın bir sonucudur. Bunun için, ‘dünya 5’ten büyüktür’ diyorum.

Haberin Devamı

ADALET ARAMAYIN: Bu beş ülkenin dünyadaki dağılımı da adil değil. Ne kıtalar ne inançlar ne etnisiteler noktasında. 194 üye var, beş daimi üye yanına da 15 tane geçici üyeyi sıkıştırmışlar onunla dünyayı aldatıyorlar. 15 geçici üyenin hiçbir kıymeti harbiyesi yok, elini kaldır, indir. Her şey, o beş daimi üyenin içinde bir üye. Bir üye bile bunu tıkayabiliyor. Ee bu hani adalet üzerine kurulmuştu? Dünyadaki adaleti sağlamak üzere mi kuruldu? Kesinlikle böyle bir şey yok. BM Güvenlik Konseyi’nde de BM’de de adalet diye bir şey beklemeyin, aramayın; yok böyle bir şey.

Haberin Devamı

BEKASI İÇİN HARAÇ ÖDEYENLER VAR: Bugün İslam dünyasına baktığımızda enerjisini ilmi, kültürel, akademik çalışmalara sarf etmek yerine daha çok iç çatışmalarla tüketen bir manzaraya şahit oluyoruz. Aynı fotoğrafta kendi ülkesinin bekasını küresel silah tüccarlarına haraç ödeyerek sağlamaya çalışan devletlere rastlıyoruz. Teknolojide, mimaride, sanayide, diplomasi ve ekonomide de dışa bağımlılık bugün İslam dünyasının en acı gerçeğidir. Adeta bir öğrenilmiş çaresizlik sendromu ile karşı karşıyayız.

BAĞIMLILIK GÖMLEĞİ PARÇALANDI: Türkiye bilhassa son 16 yıldaki hamleleri ile asırlardır kendisine ve medeniyetine giydirilmeye çalışılan bağımlılık gömleğini parçalamıştır. Şu anda ithal eden, kapıya kul olan değil; kendi ayakları üzerinde duran bir Türkiye savunma sanayi var.

‘ÖZGÜRLÜĞÜN OLMADIĞI YERDE ÖZGÜNLÜK OLMAZ’

Kapısına ikna odalarının kurulduğu bir üniversite atmosferinden, ne bilim, ne alim, ne de dünya çapında araştırmacılar çıkar. Öğrencilerin yetişmesiyle, eğitimiyle değil de başörtüsüyle, sakalıyla, kılık kıyafetiyle uğraşan bir üniversitenin ne ülkeye ne de millete bir faydası olur. Öğrencilerin vakitlerini laboratuvar ve kütüphaneler yerine kavgalarla geçirdiği bir üniversite atmosferinde Fuat Sezginler, Aziz Sancarlar hayat bulamaz. Özgürlüğün olmadığı yerde özgünlük de olmaz.

Haberin Devamı

‘Siber saldırıyı Ahtapot önledi’

Hudutlarımızın korunmasına gösterdiğimiz hassasiyeti, ülkemizin ürettiği verilerin korunmasına aynen göstermek durumundayız. Bugün siber saldırılar ve açıklar, devletin güvenliği ile kişi mahremiyetini ihlal eden en büyük tehditlerdendir. Geliştirdiğimiz ahtapot yazılımı, bir kuvvet komutanlığımızın karargahına yapılan siber saldırıyı başarıyla engelledi ve gerçekleşecek bir NATO tatbikatına dahil edildi. Türkiye artık bilimsel araştırmalarda sınır tanımıyor. Uzaydan kutuplara kadar her noktada çalışmaları yürütüyoruz. 2 hafta önce Uzay Ajansı’nı kurduk. Böylece ülkemizi uzay araştırmaları ve teknolojisinde süper lige taşıyacak tarihi bir adım attık.

Haberin Devamı

‘Birleşmiş Milletler dünyayı aldatıyor’

TÜBİTAK ödülleri

TÜBİTAK 2018 yılı Bilim Ödülleri kategorisinde, Prof. Dr. Mustafa Erdik ve Prof. Dr. Cengiz Kahraman (mühendislik), Prof. Dr. Ertuğrul Kılıç (sağlık), Özel Ödül kategorisinde Prof. Dr. Mehmet Acet (temel bilimler), Prof. Dr. Tanju Karanfil (mühendislik) ve Prof. Dr. Ömer Küçük (sağlık) kazandı.

Teşvik Ödülü kategorisinde de Doç. Dr. Mustafa Emrullahoğlu, Prof. Dr. Veysi Erkcan Özcan, Doç. Dr. İmren Hatay Patır, Doç. Dr. Hasan Şahin ve Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran (temel bilimler), Doç. Dr. Nadir Dizge, Doç. Dr. Engin Durgun ve Doç. Dr. Sedat Nizamoğlu (mühendislik), Prof. Dr. Mustafa Sami Topçu, Prof. Dr. Cengiz Erişen, Doç. Dr. Eren İnci ve Doç. Dr. Ahmet Şensoy’a (sosyal bilimler) ödül verildi.

TÜBA ödülleri

TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri’ni bu yıl Sosyal ve Beşeri Bilimler kategorisinde Moğolistan Bilimler Akademisi’nden Bold Luvsandorj ve Bükreş Üniversitesi’nden Viorel Panaite, Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde Singapur NanoBioyoloji Laboratuvarı’ndan Jackie Y. Ying, Sağlık ve Yaşam Bilimleri kategorisinde ise Minnesota Üniversitesi’nden Fatih Mehmet Uçkun kazandı.

TESEP Kaydadeğer Eser Ödülleri, Dr. Kenan Yıldız, Doç. Dr. Ramazan Erhan Güllü, Doç. Dr. Asım Cüneyd Köksal ve Prof. Dr. Enbiya Yıldırım, Telif Eser Ödülleri Doç. Dr. Altay Tayfun Özcan ve Doç. Dr. Emrah Sefa Gürkan, Halil İnalcık Özel Ödülü de Doç. Dr. Murat Tuğluca’ya takdim edildi.

Mühendislik, sağlık bilimleriyle sosyal bilimler alanlarında çalışan üstün başarılı 24 üniversiteden 36 genç bilim insanına da Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (GEBİP) ödülleri verildi.