Siyaset ‘Biz saat saat izleniyoruz katiller sokakta’

‘Biz saat saat izleniyoruz katiller sokakta’

25.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Erdoğan’ın AK Parti adaylarının GBT’den geçirildiğine yönelik sözlerine tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “Mumcu’nun katillerini bulmuyorsunuz ama devletin istihbarat örgütlerini başka bir amaçla kullanıyorsunuz. O istihbarat örgütlerini katillerin yakalanması için seferber etmeniz gerekirdi” dedi...

‘Biz saat saat izleniyoruz katiller sokakta’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün gazeteci yazar Uğur Mumcu’nun katledilişinin 26. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törene katıldı. Anma töreninden ayrılırken açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, Mumcu’nun katillerinin hâlâ bulunamayışını eleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Partimizin genel merkezinde önümüze konulan adayların GBT denilen güvenlik soruşturmalarını, gerek MİT gerek emniyet istihbarat tepeden tırnağa inceledik” açıklamasına da tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “Bir siyasal partinin belediye başkan adaylarının sorgulanması devletin önemli kurumlarının görevi midir? Nasıl bir Türkiye’de, nasıl bir devlette yaşıyoruz biz? Bir istihbarat devleti mi burası? Bir aile şirketi mi yönetiyoruz?” dedi. Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Haberin Devamı

GÖREVLERİNİ YAPMADILAR: Uğur Mumcu’nun katledilişinin 26. yılı. Dönemin yetkilileri söz verdiler, “Katilleri yakalayacağız, onları yargılayacağız, adalete teslim edeceğiz” diye. 26 yıl geçti. Katiller ellerini kollarını sallayarak geziyor. Demokrasisi gelişmiş bir ülkede, kalemini eğmeyen, baskıya boyun eğmeyen Uğur Mumcu ve onun gibi pek çok düşünür katledildi. Bu katillerin bulunması gerekirdi ama bu yapılmadı. Siyasal iktidarlar görevini yerine getirmediler, üzgünüz.

İSTİHBARAT DEVLETİ MİYİZ?: Gerçekten anlatırken büyük zorluk çekiyorum. Bir ülkenin tepe konumundaki yöneticisi, “Biz belediye başkan adaylarını belirlerken MİT’ten emniyetin istihbaratından bilgi alıyoruz” diyor. Eğer siz bu devleti adaletle yönetecekseniz, o istihbarat örgütlerini katillerin yakalanması için seferber etmeniz gerekirdi. Kalemini eğmeyen insanların katillerinin yakalanması için seferber edilmeliydi. Bir siyasal partinin belediye başkan adaylarının şu veya bu şekilde sorgulanması devletin önemli kurumlarının görevi midir? Nasıl bir Türkiye’de, nasıl bir devlette yaşıyoruz biz. Bir istihbarat devleti mi burası? Bir aile şirketi mi yönetiyoruz biz?

Haberin Devamı

SÖYLEMEK ZORUNDAYIM: Siz Uğur Mumcu’nun katillerini bulmuyorsunuz ama devletin istihbarat örgütlerini başka bir amaçla kullanıyorsunuz. Bugün bunu söylemek zorundayım. Bugün İsmail Cem’in, Gaffar Okkan’ın da ölüm yıl dönümü. Onları da saygıyla, rahmetle anıyorum. Hablemitoğlu’nun hâlâ katilleri bulunmadı. Neden bulunmuyor bunların katilleri? Bizlerin telefonları saat saat izlenirken bu katiller neden ellerini kollarını sallayarak Türkiye’de geziyorlar. Ben bunları söylemek zorundayım.

BASKILARA DİRENECEĞİZ: Benim bu ülkeye karşı sorumluluğum var. Bu ülke adaletle, barış içinde yönetilmeli. Biz bunları istiyoruz. Elbette ki bütün siyasal partilere saygılıyız. Ama bütün siyasal partiler adaletle, hukuk içinde davranmak zorundadır. Devlet dediğiniz kurum bir siyasal partinin egemenliğinde olamaz. O zaman hanedanlık olur. Ne zamandan beri Türkiye hanedanlıkla yönetilme konusunda bir karar aldı? Ama baskıyla, zulümle böyle bir sürecin içine Türkiye sokulmuş vaziyette. Buna direneceğiz. Sessiz durmayacağız ve konuşacağız.