Siyaset 'Bizimle alıp veremediğiniz ne?'

'Bizimle alıp veremediğiniz ne?'

13.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Fransa’nın Cezayir’de, Libya’da, Ruanda’da katliamlar yaptığını belirten Erdoğan, “Ama Türkiye’ye karşı son dönemde yaptıklarını görüyorsunuz. Ya biz size ne yaptık ya? Güçlendiğimizden rahatsız oluyorsanız, isteseniz de istemeseniz de güçleneceğiz” dedi.

Bizimle alıp veremediğiniz ne

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) tarafından, dün Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen 11. Uluslararası Öğrenci Buluşması Final Programı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan, Türkiye’nin son yıllarda FETÖ’nün darbe girişimi dahil pek çok saldırıya maruz kaldığını söyledi. Erdoğan, “FETÖ’nün en çok üzerinde durduğu konulardan biri de yurt dışından gelen öğrenciler, yani sizlerdiniz. Misafir öğrencilerimizi kabulden eğitime ve mezuniyet sonrasına kadar her aşamada, İslam’ın ve Türkiye’nin düşmanı bu terör örgütünün istismarından kurtaracak tedbirleri aldık, alıyoruz. Arnavutluk da maalesef işte o FETÖ’nün adeta istilası altında. Tabii görüşmelerimiz oluyor. Er veya geç orada da onların o müstevli (istila eden) hareketini çökerteceğiz. Her geçen gün orada mesafe alıyoruz ve Maarif Vakfımız Arnavutluk’ta okulları teslim alma sürecini devam ettiriyor.”

Haberin Devamı

Misafir öğrencilere çalışma izni müjdesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevcut 76 üniversitenin üzerine son düzenleme ile 131 üniversite daha ilave edip, bu sayıyı 207’ye çıkardıklarını, üniversite kontenjanlarının sayısını da bir milyona yaklaştığına değinerek, şöyle konuştu: “Şu anda 161 farklı ülkeden 10 bin civarında öğrencimiz yurtlarımızda barınıyor. Bugün burada bir müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Biliyorsunuz, misafir öğrencilerimiz, belli dönemlerde ikamet belgelerini yenilemek mecburiyetindeler. İçişleri Bakanlığı’mıza bağlı Göç İdaresi tarafından verilen bu belge için kurum önünde çok ciddi yığılmalar yaşanıyordu. Şimdi 115 bin misafir öğrencimizin tamamı da ikamet belgelerini Göç İdaresi’ne gitmeden kendi üniversitelerinden alabilecek. Yeni ikamet belgesi uygulamasının misafir öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bir başka önemli düzenleme de Genel Sağlık Sigortası konusundadır. Misafir öğrencilerimiz artık eskisi gibi3 ay beklemeden derhal Genel Sağlık Sigortası kapsamına dahil olabilecekler. Eskiden kalma sigorta prim borcu olan öğrencilerimizin de gecikme faizleri silindi.”

Bir başka önemli düzenlemenin de çalışma izinleri konusunda yapıldığını belirten Erdoğan, “Eskiden misafir öğrencilere çalışma izni verilmiyordu. Hem öğrenciler hem mezunlar için çalışma izni sorununu ortadan kaldırıyoruz” dedi.

Güçleneceğiz

Konuşmasının devamında Çadlı iki öğrencinin hikâyesi üzerinden Fransa’ya yüklenen Erdoğan, şunları söyledi:

“Çad’da birbirlerine husumet besleyen iki kabileye mensup bu kardeşlerimiz, eğitim için ülkemize geliyor. Ancak gelmeden önce ülkelerindeki Fransızca öğretmenleri Türkiye’yi onlara öyle kötülüyor ki işte bu aralar olduğu gibi dönüş biletlerini de ceplerine koyarak İstanbul’a ayak basıyorlar. Ülkemizde başlarına her türlü felaketin gelebileceği, hayati tehlikelerinin dahi bulunduğu telkinleri, rakip kabilelerden olmalarına rağmen onları yakınlaştırıyor, aynı yurtta, aynı evde yaşamaya zorluyor. Aradan bir süre geçince Fransızca öğretmenlerinin kendilerine anlattığı Türkiye ile hakiki Türkiye’nin uzaktan yakından bir ilgisi olmadığını görüyorlar.

Haberin Devamı

Bunun üzerine Çad’ı yıllarca sömüren gücün kendilerine nasıl bir oyun oynadığının farkına varıyorlar. Sadece eğitimleri süresince birlikte olmakla kalmıyor, dönüşte kabileleri arasındaki husumeti de sona erdirecek adımlar atıyorlar... Bu Fransızlar, tabii halkı tenzih ederim, yöneticiler, Cezayir’de bunlar 5 milyon insanı katlettiler. Bunlar Libya’da aynı şeyi yaptılar, Ruanda’da on binleri, yüz binleri katlettiler. Fransızlar. Ama Türkiye’ye karşı son dönemde yaptıklarını görüyorsunuz. Ya biz size ne yaptık ya? Bizimle alıp veremediğiniz ne? Güçlendiğimizden rahatsız oluyorsanız, isteseniz de istemeseniz de güçleneceğiz. Dürüst, samimi olduğunuz sürece biz de size karşı dürüstüz ama dürüst olmazsanız gereği neyse onu yaparız.”

Misyon şeflerimizsiniz

Türkiye’den mezun olan öğrencilerin, ülkelerine döndükten sonra kiminin özel sektörde kiminin kamuda önemli görevler üstleneceğine de değinen Erdoğan şöyle devam etti:

“Sizler var ya buradan gittiğiniz zaman bizim adeta misyon şeflerimiz olacaksınız. Sizler bizim büyükelçilerimiz olacaksınız. İnşallah çok da sıkı sıkıya olmanın sizler adeta fırsatını sağlayacaksınız. Sizlerden ricam; hem ülkemizle hem de tüm devletlerle olan ilişkilerinizi işte bu anlayışla tesis etmek için çalışmanızdır. Gönül sultanlarımızdan Yunus Emre’nin dediği gibi, ‘Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim, sevilelim. Dünya kimseye kalmaz.”

Haberin Devamı

‘BM’yi reforme etmemiz şart’

Tüm devletlerin, toplumların hakkını, hukukunu koruma yeri olarak kurulan Birleşmiş Milletler’deki (BM) temsil adaletsizliğini, “Dünya beşten büyüktür” diyerek kendilerinin dile getirdiklerini hatırlatan Erdoğan, “Artık dünya, 2. Dünya Savaşı sonrasının şartlarını yaşamıyor. Bugün başka bir dünya var. Öyleyse Birleşmiş Milletler’i reforme etmemiz şart. Peki BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri böyle bir şeye ‘Evet’ derler mi? Çok zor. Niye? Çünkü yakaladıkları fırsatı kolay kolay bırakmazlar.
Bıraksalar da bırakmasalar da biz bütün BM Genel Kurulu’nda bu düşüncemizi dile getiriyoruz, getirmeye de devam edeceğiz” dedi.

Yazarlar