Siyaset Boş vaatler yargılanıyor

Boş vaatler yargılanıyor

03.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Boş vaatler yargılanıyor

Boş vaatler yargılanıyor


Ersan Atar - Ankara


Siyasilerin seçim meydanlarında tutamayacakları sözler vermeleri, her zaman olmasa da, başlarına dert açabiliyor.
Siverek ilçesini "il" yapma sözü veren ve aralarında bir Cumurbakanı, iki eski başbakan, bir eski başbakan yardımcısı ve siyasi parti başkanlarının bulunduğu
siyasiler aleyhine açılan bir tazminat davası, dört yıldır sürüyor.
Konusu, "Siverek'i il yapma vaatlerini yerine getirmeyen siyasilerden toplam iki milyar 50 milyon lira maddi ve manevi tazminat istemi" olan davanın tarafları şöyle:
Davacı: Siverekliler.
Bazı davalılar: Süleyman Demirel, Erdal İnönü, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Hüsamettin Cindoruk, Fikri Sağlar, Hasan Celal Güzel, Onur Kumbaracıbaşı, Necmettin Cevheri.
Dava ilk olarak, Siverek'i Vilayet Yapma ve Kalkındırma Derneği'nce, 18 Mayıs 1995'te Siverek Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açıldı.
Yerel mahkeme, siyasilerin başvurusu üzerine davayı reddetti. Siverekliler, bu kararın yanlış olduğunu savunarak Yargıtay'a gitti. Yargıtay Dördüncü Hukuk Dairesi, "esasa girilmeden davanın reddedilmesinin yanlış olacağı" gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu ve dosyayı Siverek'e gönderdi.
Siverek Asliye Ceza Mahkemesi ilk kararında direnirken gerekçe olarak "Türk hukuk sisteminde politikacıların vaatlerine karşı maddi ve manevi tazminat istenemeyeceğini, seçmenin sandık başında gerekli tepkiyi vereceğini" gösterdi.

Haciz geldi, Demirel ödedi

Dördüncü Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarken, temyiz başvurusu duruşmalı incelendiğinden avukatlara vekalet ücreti verilmesi, bunun da davalı siyasilerden tahsil edilmesi gerektiğine karar verdi.
Daire toplam 11 milyon liralık vekalet ücretini ödemeleri için başta Cumhurbaşkanlığı ve diğer siyasilerin ikametlerine tebligat gönderdi. Ancak siyasiler ödemeyi yapmadı. Bunun üzerine Siverekliler'in avukatları haciz yoluna başvurdu.
Bu aşamada Cumhurbaşkanı Demirel vekalet ücretinden doğan borcun tamamını ödedi. Erdal İnönü'nün de ödeme yaptığı ortaya çıkınca Sivereklilerin avukatları alacaklarını Demirel'den tahsil ettiklerinden İnönü'nün parasını geri verdi.

Yılmaz davayı Ankara'ya istedi

ANAP lideri Mesut Yılmaz ve DYP'li Necmettin Cevheri yargılamanın ilk aşamasında davanın reddini isteyen diğer siyasilerden farklı olarak yargılamanın Ankara'da yapılması gerektiği görüşüyle mahkemeye başvurdu.
Yerel mahkeme bu talebi de yerine getirdi ve dosyanın iki davalı açısından Ankara'da görülmesi gerektiği görüşüyle yetkisizlik kararı verdi. Buna göre, Sivereklilerin aynı davayı Ankara'da da açma yetkileri doğdu.

Vaadi 63 yüksek yargıç inceleyecek

Yerel mahkemenin, Dördüncü Hukuk Dairesi'nce bozulmasına karşın ilk kararında direnmesi üzerine Siverekliler davayı yeniden Yargıtay'a getirmeye hazırlanıyor. Siverek'i Vilayet Yapma ve Kalkındırma Derneği'nin gönüllü avukatlarından Şehmus İnal, Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararını yeniden temyiz edeceklerini söyledi. Bu durumda son kararı 63 yüksek yargıcın yer aldığı Yargıtay Hukuk Daireleri Genel Kurulu verecek.