Siyaset Brüksel’de 8’li göçmen zirvesi

Brüksel’de 8’li göçmen zirvesi

18.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Düzensiz göç” ana gündemiyle Brüksel’de düzenlenen “Fikirdaş Ülkeler Toplantısı”na davet edilen Davutoğlu, göçmen sorununun çözümü için birlikte hareket etmenin şart olduğunu söyledi. Davutoğlu toplantı öncesi Yunanistan Başbakanı Çipras’la da bir araya geldi

Brüksel’de 8’li göçmen zirvesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel’de göçmen krizi ile ilgili yapılan zirvede liderlere, “birlikte hareket edilmesi” ve “sorunun kaynağından çözülmesi” mesajını verdi.

Haberin Devamı

Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin 29 Kasım’da yeniden ivme kazanmasının ardından ikinci kritik zirve dün yapıldı.

Brüksel’de gerçekleştirilen toplantıda ana gündem “düzensiz göç” oldu. “Fikirdaş Ülkeler Toplantısı” olarak tabir edilen ve Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda, İsveç, Finlandiya, Lüksemburg, Yunanistan’ın dahil olduğu toplantıya İtalya, Portekiz ve Slovenya da temsilci gönderdi. Toplantıya Türkiye de davet edildi. Bu ülkelerin yanı sıra AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da toplantıya katıldı. Mini zirvenin ardından Brüksel’de toplanan AB Zirvesi’nde de göçmen krizi konusu değerlendirildi.

“Fikirdaş” ülkeler, göç konusunda benzer tutum içinde olan ve özellikle sığınmacıları yeniden yerleştirme konusunda yükümlülük alma niyeti bulunan ülkeler anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Sorumluluk paylaşımı

Türkiye üzerinden gelen göçmen akımının durdurulması, gelen mültecilerin AB ülkelerinde dağıtılması için hazırlanan gönüllülük esasına dayalı, “yeniden yerleştirme programı”nın da ele alındığı toplantıda Türkiye, “yük ve sorumluluk paylaşımının” göz önünde bulundurularak sığınmacı meselesinin ele alınması gerektiği görüşünü yineledi. AB’nin bu konuda alacağı kararların ve atacağı adımların Ankara tarafından olumlu karşılanacağı vurgulandı. Davutoğlu mini zirvede, uzun süre uyarmalarına rağmen BM’nin Suriye krizini görmezden geldiğini bir kez daha vurgulayarak, sorunun çözümü için AB ülkelerinin, “birlikte hareket etmek” zorunda olduğuna dikkat çekti. Davutoğlu ayrıca, Suriye’deki krizin sonlandırılmadığı sürece hem göçmen sorununun hem de DEAŞ sorununun daha da vahim hale geleceğine vurgu yaparak, sorunun çözümü için bir an önce devreye girilmesi mesajı verdi. Davutoğlu, yabancı savaşçılar konusunda da Türkiye’nin AB ülkelerine her türlü bilgi paylaşımına açık olduğu mesajı verdi. Toplantıda göçmenlerin kayıt altına alınmasına dair sistemin de güçlendirilerek hayata tam anlamıyla geçirilmesi konusu da ele alındı.

Sayı belirlenecek

Haberin Devamı

Türkiye, AB’nin sığınmacıları yasal yollardan almasını isterken, böylece denizde can kayıplarıyla sonuçlanan insani dramların önüne geçilebileceğini bir kez daha vurguladı. Şu ana kadar sayıda karar verilmiş olmasa da, AB ülkelerine gidecek göçmen sayısının 200 bin ile 500 bin arasında olabileceği ifade ediliyor. Almanya’nın Türkiye’den 400 bin-500 bin kadar Suriyeli sığınmacıyı AB’ye getirmeye dair çalışmalar yaptığı da ifade edilirken Merkel de bu konuda bilgi verdi. AB Liderler Zirvesi’nde ülkelerin Türkiye’den ne kadar sığınmacı alacağına dair taahhütlerini açıklamaları da bekleniyor.

Düzenlemeler hızlanacak

Toplantıda Davutoğlu, Türkiye’nin AB müktesebatına uyumu kapsamında Reform Eylem Grubu’nun yapacağı düzenlemelere ilişkin de ayrıntılı bilgilendirme yaptı. Davutoğlu ayrıca, Türkiye’nin Schengen bölgesine alınması kapsamında Türkiye’nin atacağı adımları anlattı. AB, Geri Kabul Anlaşması’nın yürürlüğe girebilesi için Türkiye’nin yol haritasında bulunan 72 maddeyi karşılamasını bekliyor. Türkiye şimdiye kadar bu 72 maddeden 22’sini karşılamış, 40’ını ise “kısmen” karşılamıştı. Ankara bu koşulların karşılanmasını hızlandırarak, 10 yasal düzenlemenin tercümesini Brüksel’e gönderdi. Yol haritasında, “Belge Güvenliği”, “Sınır ve Göç Yönetimi”, “Kamu Düzeni ve Güvenliği” ile “Temel Haklar” konularında yapılması gereken çalışmalar yer alıyor. Bunlar karşılandığı takdirde, Haziran 2016’da Geri Kabul Anlaşması, Ekim 2016’da vize serbestisi hayata geçecek.

Haberin Devamı

‘Somut kararlar aldık’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Fikirdaş Ülkeler Toplantısı”nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

29 Kasım’daki AB Zirvesi’nin ardından Türkiye ile AB ilişkilerinin belli bir ritme oturduğunu belirten Davutoğlu, “Bir ay bile geçmedi zirve üzerinden ama herhalde son 14 yılın en yoğun görüşmelerinin yapıldığı ve en somut neticelerin alındığı bir süreçten geçiyoruz. Bütün liderler Türkiye’nin önemi ve bu yeni hükümet ile ilgili aldığımız inisiyatiflerle ilgili son derece güçlü ifadelerle destek verdiler. Bu süreç bu tempoda devam eder... En önemli şey sık sık bir araya gelmemiz. Birlikte paylaşarak ele almamız. Bu olunca olan problem aşılır Türkiye dışlanırsa veya araya mesafe girerse psikolojik engeller artar. Hiçbir şey olmasa dahi, ki bugün de somut neticeler aldık, almamış olsak dahi göz göze oturup konuşmanın getirdiği atmosferi hiçbir şey ikame etmez. İlişkiler anlamında gerçekten yeni bir aşamaya gelindi” dedi.

Haberin Devamı

Ocak ayı başında AB Komisyonu ile ortak çalışma grubunun devreye gireceğini ifade eden Davutoğlu şöyle devam etti:

Merkel’e büyük övgü

“Ortak çalışma grubu sağlanacak finansal desteğin işleniş biçimini kendi içlerinde, AB’de ele alacak. Bir müzakere içinde süreç var. Komisyon konsey ve dönem başkanlığında onlar kendi aralarında bir de bizimle görüşecekler. Biz de bir taraftan onlarla bir taraftan da kendi yasal süreçlerimiz bir taraftan da Almanya başta olmak üzere ikili görüşmeler var. Özellikle Ege’de yaşanan insani trajediyi bitirecek ölümlere yol açan kaçakçılığı engelleyecek yolları yöntemleri konuşacağız hem de Türkiye içinde mültecilerin hayat şartlarının iyileştirilmesi ve birlikte ele alınması bu finansal destek dahil konuşacağız.”

Toplantılardan son derece memnun olduğunu ifade eden Davutoğlu Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’ye destek veren tutumunu da , “Merkel güçlü liderlik sergiliyor. AB’de netice almak açısından bu önemli. Merkel’in devrede olması işlerimizi kolaylaştırıyor” dedi.

AB ülkeleriyle yoğunlaşan ilişkilere örnek veren Davutoğlu Almanya ile hükümetler arası toplantının ekonomi, içişleri ve savunma bakanlarının da katılımıyla 22 Ocak’ta yapılacağını söyledi. Türkiye ile Yunanistan arasındaki işbirliği konseyinin de İzmir’de şubatın ilk yarısında yapılacağını söyleyen Davutoğlu, ayrıca, Türkiye-Bulgaristan-Yunanistan üçlü zirve yapılacağını kaydetti.