Siyaset Bu dönem zor geçti

Bu dönem zor geçti

02.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu dönem zor geçti

Bu dönem zor geçti


Meclis, tarihinin en yoğun soruşturma komisyonu trafiğini organize etmekte zorlandı. Genel Kurul, krize neden olan 15 soruşturma dosyasını oyladı


       TBMM Başkanlığı, dört aylık soruşturma maratonunda tarihinin en yoğun soruşturma komisyonu trafiğini organize etmekte zorlandı.
       Yüce Divan kararlarıyla hükümet krizine neden olan ancak Genel Kurul'daki oylamalarla kapatılan 15 soruşturma komisyonundan geriye kalan izler ise şöyle:
       * ANAP lideri Yılmaz hakkında Yüce Divan yolunu açan Kurtköy Komisyonu'nun raporu, Genel Kurul'da görüşülmesi yerine, yeniden komisyon kurdurularak yok sayıldı. Yeniden kurulan komisyon ise Yılmaz hakkında bu kez aklama kararı verdi.
       * Geçen dönem DYP, ANAP ve CHP arasındaki önerge savaşları sırasında kurulan komisyonların bu dönem tekrar kurulması, Meclis'te temsil edilmeyen CHP'lilerin önergelerinin işleme konulmasına da neden oldu. Önergelerde imzası bulunan birçok vekil ise iddialarının tersine oy kullanmak zorunda kaldı.

Oda bulamadılar

       * Meclis Başkanlığı, 15 soruşturma komisyonuna çalışacak oda ve uzman bulmakta zorlandı. Başkanlık, çareyi milletvekili lokantasının yanında, özel yemekler için kullanılan yemek salonunu komisyon odası yapmakta buldu.
       * Ağar hakkında çete, Yılmaz hakkında Türkbank dosyaları bu masalarda görüşüldü.
       * Soruşturma komisyonlarında 225 milletvekili görevlendirildi. 225 komisyon üyesi 4 ay boyunca yüzlerce toplantıda sayıları binleri aşan belge ve bilgi inceledi.
       * Meclis matbaası binlerce sayfalık soruşturma komisyonu raporlarını basmak için gece gündüz çalıştı.

"Biz tükürdük, biz yaladık"

       * Milletvekilleri görüşmelere denk gelen futbol karşılaşmalarını kuliste izlemek zorunda kaldı.
       * Genel Kurul'daki oylamalara katılmayan DYP, Yılmaz'a yönelik iddialarından dönmenin sıkıntısını yaşadı.
       * DYP'li Ayvaz Gökdemir'in konuyla ilgili sorulara verdiği "Biz tükürdük biz yaladık kime ne?" yanıtı oylamaları özetleyen cümle oldu.

Akbulut'tan dönemin bilançosu

       700 saat, 202 yasa, 931 bin 200 sayfa
       ANKARA Milliyet
       TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Meclis'in soruşturmalar konusunda denetim yetkisini yargıya devretmesine karşı çıkarken, idam cezası konusunda da uluslararası normlara uyulmasını istedi. Akbulut, Meclis'in köklü reformlar yapması gerektiğini söyledi.
       Akbulut, Meclis'in iki yıllık bilançosunu basın toplantısıyla açıkladı, özetle şu bilgileri verdi:
       * Genel Kurul geçtiğimiz yasama yılında 329 oturumda 700 saat çalıştı.
       * 31 bin 200 sayfa tutanak tutuldu.
       * 446 tasarının 202'si kanunlaştı.
       * 571 kanun teklifinin 40'ı birleştirilerek 8 yasa içinde çıkarıldı.
       * 150 dokunulmazlığın kaldırılması fezlekesinden 90'ı dönem sonuna ertelendi.
       * Dokunulmazlığı kaldırılan olmadı.

MECLİS'TE SON GÜN

       Tatile çıkmak için Sabırsızlandılar
       Meclis'te son gün saatler ilerledikçe milletvekillerinin tatil özlemi had safhaya ulaştı. FP'li milletvekillerinin maddeler üzerindeki konuşmaları tepkiler aldı. Sabırsız milletvekilleri oylamaları ayakta yaptı.

       Oturum bitmeden vedalaştılar
       Oturumu yöneten Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, milletvekillerini sabırlı olmaya çağırdı ve başka yasa görüşmeyip Meclis'i tatil edeceğini söyledi. Bu sözlerden sonra salon bir anda hareketlendi. Milletvekilleri ayaklandı, salonda bir anda öpüşen, tokalaşan, birbirlerine veda eden gruplar oluştu.

       Boş salona "Meclis'i kapattım"
       Elektronik oylama sonuçları ekrana yansıdığı zaman salon bomboştu. İçtüzüğe göre sonuçları ve tatil kararını açıklamak zorunda olan Sökmenoğlu'nu bekleyen iki kişiyse, DSP Grup başkanvekilleri Aydın Tümen ve Emrehan Halıcı'ydı. Sökmenoğlu, iki DSP'liye salonda kaldıkları için teşekkür ettikten sonra sonuçları açıkladı ve boş salona "Meclis'i kapattım" dedi.