Siyaset Bülent AYAN, Hüseyin SOLMAZ - EDİRNE

Bülent AYAN, Hüseyin SOLMAZ - EDİRNE

27.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Aracı gümrükten çıkaran ancak Türkiye'ye sokamayan Toner, "Türkiye'de bu şekilde binlerce araba var. Niye bu kadar önemseniyor. Hadi gidin de, işlerimizi halledelim" dedi

Bülent AYAN, Hüseyin SOLMAZ - EDİRNE

ADALET Bakanı Şevket Kazan'ın, Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız'ı hapishanede ziyarete gittiği Alman plakalı Mercedes, Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yurt dışına çıkarıldı. Mercedes'in Türkiye'ye yeniden girişine, vekaletname verilen kişinin yasal hakkı olmaması nedeniyle izin verilmedi.
Almanya'nın Sindelfingen kentinde yaşayan Hayrettin Kılıç'a ait olduğu belirlenen BB YG 885 plakalı 1991 model Mercedes 200 E marka koyu eflatun renkli otomobil, yurt dışına çıkarılması için kendisine vekaletname verilen Abdullah Toner'ce Kapıkule Sınır Kapısı'na getirildi. Toner, aracın yurt içindeki yasal kalış süresini geçirmesi nedeniyle Gümrük Kanunu'nun 156. maddesi gereğince, 200 bin lira para cezası verdi. Gümrük ve pasaport işleminin ardından sabaha karşı Bulgaristan'a giden Toner, giriş - çıkış işleminin tamamlanması için, sabah Bulgaristan'ın Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'ndan Kapıkule'ye geldi.
Otomobili Türkiye'ye sokmak için gümrük makamına başvuran Toner'e, aracı yurda sokmaya hakkı bulunmadığı gerekçesiyle, araçla giriş izni verilmedi. Toner, RP Edirne İl Teşkilatı'ndan iki kişiyle birlikte gümrükten çıkıp, bir taksiyle il merkezine gitti. Daha sonra geri dönen Toner, Mercedes'i Türkiye'ye sokamayacağını anlayınca, tekrar Bulgaristan'a dönmek zorunda kaldı.
Karaköy Yolcu Salonu Müdürlüğü'nün aracı yurt dışına çıkarması için 10 gün süre tanıdığı Toner, Milliyet'in sorularını, "Türkiye'de bu şekilde binlerce araba var. Niye onlarla da uğraşmıyorsunuz. Niye bu kadar önemseniyor. Hadi gidin de, işlerimizi halledelim" biçiminde yanıtladı.
Toner'in aracı önce İpsala Sınır Kapısı'ndan yurt dışına çıkarmak istediği, ancak Yunanistan vizesi alamadığından Kapıkule'ye yöneldiği ileri sürüldü.
Edirne Valisi Mehmet Canseven, yurt dışında ikamet etmeyen Toner'in, aracı Türkiye'ye sokma hakkı olmadığını hatırlattı. Edirne Gümrükleri Başmüdürü Yüksel Elban da, Mercedes'in Türkiye'ye 1611 sayılı Gümrük Kanunu ve buna bağlı Gümrük Yönetmeliği'nce tanınan haklardan istifadeyle yurda sokulduğunu belirterek, kendilerine aracın ithaline ilişkin hiçbir belge sunulmadığını kaydetti.