Siyaset 'Büyük şehirlerde kadınlara öncelik'

'Büyük şehirlerde kadınlara öncelik'

13.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu’nun büyük kentlerde listenin ilk sırasında kadın adaylara yer vermesi, CHP’den İYİ Parti’ye katılan ve daha sonra dönen 15 milletvekilini seçilebilecek sıralardan aday göstermesi bekleniyor.

Büyük şehirlerde kadınlara öncelik

24 Haziran’daki parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik kampanyasını sürdüren CHP’de gözler, 600 kişilik milletvekili aday listesinde hangi isimlerin yer alacağına çevrildi. Bu çerçevede, hem seçim bildirgesinin açıklanması hem de adayların tanıtılması için 24 Mayıs’ta ATO Congresium’da büyük bir tören düzenlemesi kararlaştırıldı. CHP’ye adaylık için 2 bin 319 başvuru yapıldı.

Haberin Devamı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, hem aday adaylığı başvuruları hem de kendi kafasındaki isimler arasından bir liste oluşturmak için çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor. Kılıçdaroğlu’nun adayları belirlerken istişarede bulunduğu kurmaylarına, “MYK ya da PM üyesi olmak milletvekili olmanın garantisi değil. Özellikle yeni seçilen ya da genç olan PM üyelerinin biraz daha görev yapıp partiyi tanımalarında fayda var” dediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun bu çerçevede kendisiyle adaylık görüşmesi yapan bazı PM üyelerine “hayır” yanıtı verdiği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarına, büyük kentlerdeki ilk sıralarda kadın aday göstermeyi düşündüğünü de aktardığı kaydedildi.

“Hayır” bileşenleri

Kılıçdaroğlu’nun, listesinde Ergenekon ve Balyoz davası mağdurları ile 16 Nisan referandumunda, “hayır” cephesinde yer alan bazı isimlere de yer verebileceği ifade ediliyor. Bu çerçevede, Ergenekon davası kapsamında 41 ay tutuklu kalan PM üyesi Mehmet Ali Çelebi, KHK ile ihraç edilen Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve Murat Sevinç, ÖDP Başkanlık Kurulu Üyesi Alper Taş gibi isimlerin de listede olabileceği konuşuluyor. Kılıçdaroğlu’nun ayrıca milletvekili olmayan MYK üyeleri; Fethi Açıkel, Gülizar Biçer Karaca ve Ünal Çeviköz’ü de listeye koyması bekleniyor.

Haberin Devamı

Dikkat çeken isimler

Kulislerde ayrıca; eski Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, eski Refah Partisi Milletvekili Merve Kavakçı’nın eşi Prof. Dr. Cihangir İslam, Eğitim-İş’in eski Genel Başkanı Veli Demir, Ankara Cumhuriyet Savcılığı’ndan istifa ederek aday adayı olan Bülent Yücetürk ve yazar Orhan Kemal’in oğlu kimya mühendisi Işık Ögütçü’nün isimleri, olası adaylar arasında konuşuluyor.

Beko İzmir’den aday

Geçtiğimiz seçimlerde İzmir’den miletvekili seçilen Kılıçdaroğlu’nun bu kez İstanbul 2. bölgeden aday olması bekleniyor. Eski DİSK Başkanı Kani Beko’nun da İzmir’den aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

15 vekil hassasiyeti

CHP’nin tutuklu bulunan milletvekili Enis Berberoğlu’nun yine İstanbul 2. bölgeden ancak daha üst bir sıradan aday gösterileceği belirtiliyor. Hastanede tedavisi süren Deniz Baykal’ın da Antalya 1. sıradan aday olması bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun, CHP’den istifa ederek İYİ Parti’ye katılan, geçtiğimiz günlerde ise partiye dönen 15 milletvekilini seçilebilecek sıralardan aday göstereceği kaydediliyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce’nin yerine ise eski Yalova İl Başkanı Ertan Şener’in aday olabileceği konuşuluyor. Kılıçdaroğlu aday listesini, 20 Mayıs’ta toplayacağı Parti Meclisi’ne getirerek, oylamaya sunacak. Listeler 21 Mayıs’ta YSK’ya teslim edilecek.